Чи вплине аварія на ядерному об’єкті в Ірані на переговори щодо ядерної угоди. Коментує експерт

Чи вплине аварія на ядерному об’єкті в Ірані на переговори щодо ядерної угоди. Коментує експерт

У неділю на іранському об’єкті зі збагачення урану стався збій в електропостачанні. Він, ймовірно, був викликаний спланованим вибухом. Про це повідомляє ряд світових видань. Два співробітники розвідки заявили про те, що сильний вибух повністю зруйнував незалежну і добре захищену внутрішню енергосистему, яка живила підземні центрифуги, що збагачують уран для виготовлення реакторного палива, а також ядерної зброї. За день до цього, в суботу, президент Ірану Хасан Рухані урочисто відкрив нові центрифуги в Натанзі. The New York Times повідомляє, що вибух завдав серйозного удару по здатності Ірану збагачувати уран. Для відновлення виробництва може знадобитися до 9 місяців. Глава МЗС Ірану Мохаммад Джавад Заріф звинуватив Ізраїль у причетності до аварії на ядерному об’єкті і зазначив, що Тегеран має намір помститися за це. Заріф зазначив, що метою вибуху був зрив переговорів по зняттю з Ірану санкцій США. А також демонстрація помсти "народу у відповідь за успіх в процесі зняття санкцій". Ізраїль відмовився підтвердити або заперечити свою відповідальність за цей вибух. Проте, ізраїльська громадська телерадіокомпанія Кan повідомила, що причиною іранського вибуху можна вважати кібератаку з боку спецслужб Ізраїлю. В інциденті в ефірі Українського радіо розбирався експерт із міжнародної безпеки Олексій Їжак.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Прокоментуйте, будь ласка, ці події…

Ніхто відверто не взяв на себе відповідальність за це. І те, що ми знаємо – ми знаємо з публікації The New York Times, з посиланням на анонімні джерела у розвідці, де сказано, що це може бути так. Досить висока вірогідність, що це – дійсно так, що це – спланована і ефективна операція Ізраїлю. Однак я би звернув увагу на те, що це не означає припинення переговорів. Треба звернути увагу, що зараз почались непрямі переговори між Іраном і США щодо повернення до  Угоди про ядерну програму Ірану. І там вирішуються питання у двох групах – які санкції США будуть зняті, і – як Іран повернеться до виконання угоди.

Чи буде повернення до ядерної Угоди 2015 року? Чи можна так просто знеструмити внутрішньозахищену енергосистему важливого ядерного об’єкту?

Тому я і висловив сумнів, що це – спецоперація Ізраїлю. Тому що, такі системи від’єднані від Інтернету і  мають певну автономію.  І якщо це дійсно результат кібератаки, то це – новий рівень спецоперацій. Хоча це може бути. Але жодна з країн, які ведуть непрямі переговори між Іраном і Сполученими Штатами, не засудили це. Тому мені здається, що одне не заперечує інше. Ця операція просто збільшила термін, в рамках якого може бути досягнений політичний результат. Можливо, міжнародній спільноті треба більше часу, тому і  відбувається така дивна гармонія між захистом Ізраїлем своїх національних інтересів, оскільки вони проти цих переговорів і не беруть в них участь, а з іншого – ніхто їх прямо не засудив.

Повідомляється, що для відновлення виробництва потрібно не менше, ніж 9 місяців. І це для Ірану, очевидно, велика проблема?

Іран має вести переговори і до виборів президента, і після... або – вийти з тих переговорів. Але вийти з цих переговорів Ірану дуже складно через цілу низку обставин.

Нагадайте про Ядерну Угоду 2015 року. Чому вона така важлива?

Ця угода за часів президента США Обами. Вона узгоджувалась через значні дипломатичні зусилля. Ця угода політична – там немає підписів або ратифікації. Але там сторони взяли на себе зобов’язання, які виконували. Зобов’язання Ірану полягали у тому, що рівні збагачення урану і інших речовин, які можуть використовуватись для виготовлення ядерної зброї і  енергетики, тримаються у таких параметрах, що не дозволяють створювати ядерну зброю, але дозволяють розвивати ядерну енергетику. З боку Сполучених Штатів та інших країн, які брали участь, були зобов’язання, що з Ірану знімаються санкції, які були накладені в рамках резолюції Ради Безпеки ООН стосовно цієї проблемної ядерної програми. Ця угода залишається в силі, але у 2018 році за президента Дональда Трампа, Сполучені Штати оголосили про вихід з цієї Угоди і відновили накладення санкцій. Іран, формально про вихід з Угоди не заявляв, і завдяки тому, що він не вийшов, залишилися інспекції МАГАТЕ – Міжнародного агентства з атомної енергії ООН  – які слідкували за параметрами цієї ядерної програми. Але Іран постійно заявляв, що параметри програми постійно збільшуються та запускаються нові програми. Однак навіть на сьогодні, після цих заяв, термін виготовлення принаймні одного ядерного вибухового пристрою вимірюється роками. І зараз Ірану потрібні ці перемови, бо на них накладено 1600 санкцій. Ці санкції США, але вони екстериторіального характеру і до них прислухаються всі країни світу. Але серед цих санкцій є ті, що стосуються невиконання Іраном Угоди щодо ядерної програми або виходу за певні параметри. А є і ті, що були додатково накладені на Іран з боку США,  в інтересах Ізраїлю і Саудівської Аравії, які стосуються діяльності Ірану в регіоні – підтримка терористичних груп і проксисил, які атакують постійно Ізраїль з Ємену і Лівану.  

Прокоментуйте зустріч у Відні. Новий президент США хоче повернення до Угоди?

Так, він хоче повернутися до Угоди, але прямі переговори зараз неможливі. Можна тільки визначити умови, на яких відбудеться повернення США до цієї Угоди і повернення Ірану до обмежень. Основна проблема в тому, які санкції будуть зняті. Іран наполягає, що коли санкції будуть зняті, то Іран відразу повернеться до параметрів угоди. Сполучені Штати не можуть зняти всі санкції, готові зняти тільки ті санкції, які накладені проти ядерної програми на цьому етапі. І ось тут і складність – як розрізнити ті санкції які проти тероризму, а які проти ядерної програми. І ось ці робочі групи, які зараз зібрані і працюють, мають узгоджувати оці проблеми. Вважалось, що це може статись до президентських виборів в Ірані, але тепер можливо термін розширений. 

 Отже, цей вибух вплине на хід повернення до угоди?

Вплине у тому сенсі, що для Сполучених Штатів не буде так важливо поспішати з цією угодою. З'являється більше часу, мені так здається. Хоча є і ризик того, що Іран піде на черговий демарш – наприклад, відмовиться від надання даних до МАГАТЕ. Але, судячи з заяв, вони будуть мститись Ізраїлю, а не Сполученим Штатам. Все виглядає так – ці перемовини не зупинені, вони продовжені, просто у Ірану будуть гірші стартові позиції для "торгівлі".

Які б могли бути мотиви у Ізраїлю, якби було доведено, що це він вчинив кібератаку?

Ізраїль взагалі не вірить у будь які договори Ірану і виступає проти Угоди. Вони вважають, що Іран обдурить міжнародну спільноту і все одно буде розробляти ядерну зброю.  Тому вони вирішили так вчинити, сподіваючись, що це не зашкодить відносинам Ізраїлю зі Сполученими Штатами. Крім того, є ще фактор – Саудівська Аравія. Ми не знаємо який вплив там чиниться, але і вони виступають проти угоди між Сполученими Штатами та Іраном. Мені здається, що переговори будуть продовжені.

Які кроки може завдати Іран у відповідь? Чи Ізраїль передбачав і такий факт, за умови, що буде визнано, що це Ізраїль здійснив кібератаку.  

Хто це визнає? Це може визнати лише сам Іран.  Дуже важко довести це, тільки якщо буде знайдений шпигун Ізраїлю в цій ядерній програмі. Але, це теж не доказово, тому що можна будь-яку людину оголосити шпигуном. Може бути така ситуація коли, наприклад, Іран попри санкції отримав заборонене програмне забезпечення, отримав з джерела, яке контролюється Ізраїлем і вони отримали "заражене" програмне забезпечення. Може бути що завгодно. Але ніхто ніколи напевно цього не скаже. Можливо років через 50, коли розсекретять архіви спецслужб. А зараз те, що Ізраїль може отримати у відповідь, він вже отримує багато років – чергові терористичні атаки з боку проіранських сил в Лівані, Хезболла і подібні сили. Ізраїль розраховує свої сили і знає можливості Ірану, це – ті ж самі можливості з якими він стикається вже багато років. 

Чи спроможний Іран витримати ті економічні навантаження у зв’язку з вибухом?

Вони витримали кілька років з потужними санкціями. Зараз вони отримали велику інвестиційну угоду з Китаєм. Мова йде про 400 мільярдів доларів, які Китай готовий вкласти в Іран для розробки проєкту "Один пояс, один шлях". Напевно, Іран розраховує на певні економічні ресурси і не думаю, що саме економічні чинники його обмежують. Всі можливі санкції вже накладені, і важко уявити які ще можна накласти, але Іран продовжував цю роботу. Єдине, що вона не була інтенсивною.

Фото: Reuters

Останні новини
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Новини по темі
На Близькому Сході ненависть довга, але війни короткі — Семенюк про конфлікт Ірану та Ізраїлю
Пам'яті Ігоря Юхновського
Відсутність "незворотних наслідків" для КНДР за балістику РФ могло дати "зелене світло" для Ірану – Катков
"Санкцій недостатньо. Треба діяти радикальніше" – Гопко про меседжі Києва Давосу
Південна Корея дуже зацікавилася доказами співпраці КНДР і РФ – Шелест