Карантинні 8 тисяч: хто має право на підтримку і як їх отримати розповідає експерт

Карантинні 8 тисяч: хто має право на підтримку і як їх отримати розповідає експерт

Чому у 2020 році лише 40% підприємців звернулися по фінансову компенсацію від держави та які наслідки для бізнесу матимуть карантинні обмеження в ефірі українського радіо розповідає Голова Асоціації власників малого та середнього бізнесу Руслан Соболь.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Закон про надання фінансової допомоги підприємцям, які зупинили свою діяльність через карантинні обмеження в червоних зонах набув чинності 9 квітня. Відповідно до закону застраховані фізичні особи підприємці та наймані працівники, які були змушені припинити діяльність через карантинні обмеження на підставі самостійного звернення отримають із державного бюджету одноразову матеріальну виплату у розмірі 8 тисяч гривень.

Руслан Соболь пояснює, хто і за яких може отримати 8 тисяч: "Закон говорить, що на одноразову компенсацію можуть розраховувати суб’єкти підприємницької діяльності, які по класифікатору потрапляють під обмеження або співробітники, які втратили роботу. Заяву можна подати через портал "Дія" або через місцеві центри зайнятості. Обов’язково вимагається підтвердження втраченої роботи, якщо ми говоримо про найманих працівників. В законі є вичерпний перелік кведів, які потрапляють під обмеження. Вони автоматично мають право брати участь в компенсаційній програмі 8 тисяч гривень. Цікаво, що крім державної підтримки підприємців є ще ініціатива участі місцевих бюджетів. За законом децентралізації близько 50% податкової маси залишається на місцях. Тому місцеві бюджети також мають брати участь у компенсації. Для цього має бути прийняте відповідне розпорядження на рівні місцевих рад. Проте механізм взаємодії з місцевими бюджетами поки що не відпрацьований".

На запитання, які терміни подання заяви експерт зазначає: "Відтоді як закон набрав чинності є можливість подаватися.  Питання в тому, як швидко буде виплачена ця допомога. З досвіду минулого року були терміни і 4 місяці. За 2020 рік близько 40% ФОПів звернулися із заявою про надання допомоги. У підприємців мотивація одна – працювати і створювати додану вартість товарів і послуг. У них немає мотивації отримати 8 тисяч гривень.  Допомога від держави має бути безумовною. Майже усі господарські суб’єкти, які зареєстровані в податковій базі як платники податків мають розрахунковий рахунок у банку. Тому для податкової усі господарські суб’єкти видні і зрозумілі. Постраждають усі без винятку: хтось пізніше, хтось раніше. Тому допомога має бути безумовною без будь-яких звернень у територіальні органи влади".

Руслан Соболь розповідає, хто не має права на компенсації: "Хто може працювати і не потрапив під обмеження допомоги від держави поки що не отримає. Це, наприклад торговці продуктами харчування. Також це ті працівники, які працюють за сумісництвом та чия зарплата за останні 3 місяці перевищує 30 тисяч гривень. Це справедливо, оскільки допомагати слід тим, хто потребує цієї допомоги".

Крім того, на виплати не зможуть претендувати співробітники, роботодавець яких не сплатив єдиний соціальний внесок за всі місяці відповідного кварталу. "Є статистика боржників податків. Якщо є заборгованість по ЄСВ, держава не може брати участі в компенсаційній програмі, оскільки від суб’єкта підприємництва не надійшли обов’язкові податки", коментує експерт.

На запитання, скільки підприємств закрилося на тотальний локдаун, а скільки все ж таки продовжують працювати Руслан Соболь зазначає: "Підприємці намагаються знаходити моделі взаємодії в умовах обмежень. Саме тому у 2020 році по допомогу від держави звернулося лише 40% ФОПів. 60% шукають і знаходять нові моделі взаємодії. Ми ще в цьому році побачимо абсолютно нові моделі взаємодії з клієнтами. Звісно це усе відбуватиметься на платформі інтернету. Разом з тим розмір споживчого кошика зменшиться. Тому наслідки карантинних обмежень будуть доволі серйозними як в економіці, так і на ринку праці".

Фото: Руслан Соболь, Face news