Накопичувальна пенсія і українські реалії: порятунок чи шахрайська схема?

Накопичувальна пенсія і українські реалії: порятунок чи шахрайська схема?

1 квітня Пенсійний фонд проведе перерахунок пенсій працюючим пенсіонерам — це приблизно 2 млн осіб. Прем’єр-міністр Денис Шмигаль повідомив про те, що для зростання виплат у 2-3 рази необхідна пенсійна реформа, а саме – запровадження накопичувальної системи цьогоріч. Чи дійсно це варто зробити, і що це дасть державі та пенсіонерам в ефірі Українського радіо пояснює провідний науковий співробітник Інституту демографії та соціальних досліджень імені М.В. Птухи НАН України, кандидат економічних наук Лідія Ткаченко.

0:00 0:00
10
1x

Чи на часі запровадження накопичувальної системи

Все залежить від того, як це все буде працювати. Якісь рішення можуть бути ухваленими, але потрібен час, щоб система повноцінно працювала. Це складна система, яка потребує налаштування всього механізму.

Читати далі: У кого пенсія більша, той отримає більшу надбавку – Ілля Несходовський про індексацію пенсій

Чи потрібно змінювати пенсійну систему

Це дуже складне питання. Має пройти багато часу, щоб накопичити на пенсію. Зважаючи на те, що людина живе на пенсії 15-20 років у середньому, то накопичити собі на пенсію — це дуже складна задача. Якщо навіть розпочати цю реформу сьогодні, то результат буде залежати від багатьох чинників упродовж наступних 30-50 років. Запровадження накопичувальної пенсійної системи аж ніяк не може змінити ситуацію з пенсією, яка є зараз. Це питання не знімає потребу реформувати солідарну. До того ж треба одразу орієнтуватися, що солідарна система була, є і буде в майбутньому основним джерелом виплат майже 30% людей похилого віку, які є в нашій країні. 

Читати далі: Хочеш пенсію, купи роки стажу: скільки це коштуватиме та чи вигідно 

Прем’єр пропонує при запровадженні накопичувальної системи не обтяжувати людей та бізнес додатковими платежами

Це означає, що, якщо заберуть частину внесків і частину подоходного податку, то державному бюджету потрібно буде компенсувати більший дефіцит у пенсійному фонді і втрати самого державного бюджету, місцевих бюджетів. Держава десь муcить ці гроші знайти. Це спірне твердження, що це не буде нічого коштувати. Це може обернутися подальшим зниження розміру пенсій солідарної системи, якщо уряд не знайде грошей. Йому потрібно буде або вишукувати десь резерви в державному бюджеті, або скорочувати інші видатки, або нарешті навчитися нормально збирати податки. Щось потрібно буде змінювати. Дуже амбітне завдання бере на себе прем’єр-міністр.

Нагадаємо, 1 квітня 2021 року мінімальний пенсійний вік для жінок збільшується до 60 років - це останнє підвищення віку у рамках змін, ухвалених у 2011 році.

Фото: pixabay.com