Чи свідчать останні події щодо ситуації на Донбасі про крах "нормандського формату"? Коментує Леонід Кравчук

Чи свідчать останні події щодо ситуації на Донбасі про крах "нормандського формату"? Коментує Леонід Кравчук

Кремль проводить консультації з лідерами Франції та Німеччини щодо ситуації на Сході України, але без її участі. На засіданнях Тристоронньої контактної групи росіяни провокують Київ присутністю терористів. Чи це крах "нормандського формату" і взагалі переговорів в ефірі Українського радіо коментує перший президент України, Герой України, голова української делегації в Тристоронній контактній групі з врегулювання російсько-українського конфлікту на Донбасі Леонід Кравчук.

Причини активізації російських військ біля сходу українських кордонів

Ми можемо зараз прогнозувати будь-які речі тому, що йде війна на Донбасі. Коли йде війна і армії стоять одна напроти одної, то цілком зрозуміло, що можуть бути різні варіанти тиску з боку Росії, адже вона країна-агресор, яка захопила Крим і частину українських територій. Таким чином ми можемо заявляти, що накопичення і передислокація військ на кордоні з Україною, в Криму і в Білорусі — це в першу чергу залякування України, а також нагадування Заходу, що Росія має достатньо ресурсів і сил, щоб діяти відповідно до своєї стратегії. Її стратегія — поневолення України або її зруйнування. Це вже відомо, не просто заяви журналістів, а самого президента та посадових осіб найвищого рівня. Зараз Росія потрапила у дуже складне становище. Я чув, що говорилось навіть про те, що командування американських військ в Європі оголосило про вищий рівень готовності. Керівники НАТО теж запевняють, що вони не будуть миритися з агресією, яку проводить Росія. Про це говорять президент Байден, його адміністрація, міністр оборони Сполучених Штатів Америки у телефонній розмові сказав, що Україна не залишиться один на один з Росією, а наші інтереси будуть підтримуватися і захищатися. Ми бачимо, що ситуація, в яку потрапила Росія, змінилася від тієї, яка була два-три місяці тому, коли на Заході президентом був Трамп, коли її намагалася інтегрувати в систему цивілізованого світу. Тепер вони побачили, що це не реально, тому Росія залишилася ізольованою. На своїй пресконференції Байден  сказав, що світ поділився на дві частини: демократію і автократію. До цієї автократичної групи держав віднесли і Росію. Тому у Росії і зовнішнє, і внутрішнє становище, адже там не все гаразд економічно, соціально, політично, там є проблеми. Ці проблеми Росія хоче компенсувати за рахунок тиску на Україну. Вона не може здійснювати тиск на Європу чи Сполучені Штати Америки, а тут вона має майданчики в Україні. Я вже казав, що неконтрольовані Україною території в двох областях. Пан Лукашенко повністю віддався на розсуд Путіна і вони демонструють свої можливості, та це зовсім не означає, що війна на порозі. Проте нам треба бути готовими до будь-яких сценаріїв. Але не варто драматизувати, що завтра почнеться війна. Здійснювати оборону, мобілізувати людей, бути готовим до будь-яких сценаріїв, робити свою внутрішню справу требра. Те, що зараз робить президент Зеленський — це і є внутрішні справи, якими має займатися Україна: не допускати російської пропаганди, забороняти п’ятій колоні діяти так як вона робила це раніше, карати тих, хто використовує Україну для власного збагачення. Наприклад, вчора було оголошено на засіданні Ради безпеки і оборони України про звільнення більше ста людей звільнено з посад, і це лише початок. При всій повазі до всіх, хто працював в Україні, цього не робилося, а Зеленський почав це робити, він наводить конституційний порядок у країні. 

Про покарання тих, хто діє проти України

Ми маємо діяти у рамках міжнародного права і українських законів. Ми не можемо діяти інакше тому, що будь-які неправомірні дії будуть оскаржені у судах і тоді Україна бути мати вигляд країни, яка взялася за щось, але програла. Те, що сьогодні президент Зеленський використовує можливості РНБО — це дуже промовисто і правильно. Відверто скажу, що до цього роль Ради безпеки і оборони України була незначною, її не було видно, вона була на підхваті, як кажуть. Зараз вона заявила про свою позицію і разом зі Службою безпеки України, поліцією, органами боротьби з корупцією збирає колосальну кількість матеріалів, які вивчаються, аналізуються, експертуються, стосовно яких ухвалюють відповідні рішення. Я думаю, що шукати зараз чогось іншого не потрібно. Цю схему, яку використовує президент Зеленський, потрібно й надалі використовувати, посилювати, але паралельно працювати й над тим, що було важливим раніше. Наприклад, посилювати Центр протидії дезінформації, який вже почав працювати.

Про роботу спецпредставника, який має вести розмови з представниками ОРДЛО

Я підтримую ті оцінки, які робить міністр закордонних справ України, вони професійні і відповідають реаліям. Є багато скарг з боку Росії, вони пропонують Україні йти на прямий контакт з представниками ОРДЛО. Зважаючи на те, що це постійно повторює російська пропаганда, представники ОРДЛО, яких запрошують на зустрічі Тристоронньої контактної групи, я вирішив, що у рамках української делегації запровадити таку посаду, на якій людина могла б безпосередньо мати контакт і спілкуватися з представниками ОРДЛО для врегулювання ситуації на Донбасі, щоб враховувати їхні пропозиції, консультуватися з ними і таке інше. Між іншим, такі консультації передбачені і в рішеннях, які були ухвалені ще в 2014 році і схвалені загалом Радою Безпеки ООН. Ми не придумували чогось іншого. Для виконання такого завдання ми пропонуємо створити таку посаду. 

Про роботу "нормандського формату"

Я давно говорив, що вважаю, щоб посилити "нормандський формат" потрібно туди запросити Сполучені Штати Америки. Росія бути зважати на те, що там є найбільша і наймогутніша країна у світі. Та хочу спростувати аналітичні заяви, що, мовляв, проводиться засідання "нормандського формату" без України. По-перше, ніхто не оголошував про такі засідання, навіть онлайн. Це була телефонна розмова. Росія, Франція і Німеччина мають на це підстави, Україна теж може розмовляти з Німеччиною і Францією, але це зовсім не означає, що відбувається засідання. Коли засідає "четвірка", тоді присутні всі. По-друге, ніде не було оголошено, що на цьому засіданні або на цій зустрічі будуть розглядати лише питання України, у порядку денному такого не було. Аби було оголошено, що це буде відбуватися під час конференції Німеччини, Франції і Росії, але туди не запросили Україну, всі аналітики мали б рацію. Вони говорили про різне, у тому числі торкалися і питання України. Я повторю, адже це дуже важливо, що в порядку денному питання України не було оголошено головним. Я вважаю, що для того, щоб робити висновки треба проаналізувати ситуацію всебічно. 

Чи повинна провести Україна військову операцію, щоб відновити територіальну цілісність на Донбасі

Я проти військових операцій. Ми маємо вирішувати це питання політико-дипломатичним шляхом. Ми не агресор, ми відбиваємося і захищаємо свою землю, і будемо робити це всіма способами, щоб зупинити агресію Росію і змусити її через дипломатично-політичні кроки залишити територію України.

Нагадаємо, 30 березня президент Франції Еммануель Макрон, канцлерка Німеччини Ангела Меркель і президент Російської Федерації Володимир Путін провели спільну розмову у форматі відеоконференції, під час якої глави Франції і ФРН закликали, що держава-агресор повинна визнати відповідальність за події на Донбасі.

Фото: facebook.com/1leonidkravchuk