"Росія і Путін згуртували Україну". Юрій Єхануров про Зеленського, олігархів та РНБО

"Росія і Путін згуртували Україну". Юрій Єхануров про Зеленського, олігархів та РНБО

31 березня минуло 2 роки з першого туру президентських виборів, під час якого найбільшу кількість голосів отримав Володимир Зеленський. Нині президенту Зеленському довіряють 46% українців, 51% – не довіряють. На другому місці за рівнем довіри міський голова Києва Віталій Кличко, якому довіряють 33% опитаних, не довіряють - 54%. На третьому місці – екс-прем'єр Володимир Гройсман, йому довіряють 32%, не довіряють – 58%. Про це свідчать результати опитування соціологічної групи "Рейтинг", проведеного 26-28 березня 2021 року. Від початку лютого в Україні два головних ньюзмейкери: Володимир Зеленський та секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов, адже РНБО за останні два місяці перетворилося на головний інструмент президента. Про проблеми, які постали перед українською владою в ефірі Українського радіо розповідає прем’єр-міністр України у 2005-2006 роках, міністр оборони України у 2007-2009 роках Юрій Єхануров.

0:00 0:00
10
1x

Про зовнішньополітичні проблеми

Просто у країни-агресора немає іншої гри, весь час потрібно показувати свою силу. Якщо її немає, то потрібно демонструвати, що вона десь схована, але є. Зараз є сирійська проблема, яка досить серйозно висить над ними, поразка в Карабаху. Їм потрібно тепер щось показувати зовнішньому світу, ніби вони на щось здатні. Наша розвідка доповідає про те, що йде концентрація військ, але серйозний аналіз військових аналітиків показує, що це більше демонстрація, ніж наміри. Вони змушують своїх підлеглих на Донбасі досить активно себе поводити, тому втрати, які ми маємо сьогодні, відчутні. Звичайно, це дуже хвилює українське суспільство. Ми повинні на це мати одну відповідь – треба укріплювати наші збройні сили і забезпечувати потрібною технікою, особливо системами управління, а для цього потрібна допомога країн-членів НАТО.

Чи загострення на Сході пов’язані з внутрішньою політикою Зеленського

Таке твердження має підґрунтя. Справа у тому, що ми бачимо як президент Зеленський декількома кроками, бо ми втомилися чекати і думали, що нічого не буде, але він поставив під контроль парламент, раптом дисципліна з'явилася і рішення ухвалюються. Опитування, які і наша команда проводила, свідчать про те, що  підтримку Росії і опозиції висловлюють лише 16%-18% опитаних українців. Росія і Путін згуртували Україну. Колись одна людина мені розповідала, що нація утворюється тоді, коли ти починаєш відчувати ворогами своїх сусідів, а якщо не ворогами, то суперниками. Коли ти щось з ними не поділив і з’явилася напруга – це значить, що вже виникла структура нації. Ми жартували, що Путіну так пам’ятник десь посталять за формування української нації. 

Про опозицію

Є закони команди і вже ніхто не може вийти з того потягу, в якому вони перебувають. Серед них багато розумних людей, готових скоригувати ситуацію, але вони не можуть, не спроможні, бо є той, хто дає ресурс і команди, тому вони змушені повторювати речі, які не дають сьогодні результат. Подивіться на одного з їхніх лідерів – Бойка, він розумна людина, був хорошим керівником уряду. Він був нормальним, але пішов у політику. Знаєте, я ніколи не хотів бути політиком, вважав себе виконавцем, управлінцем, державником. Я розумію, що йому не зовсім зручно бути серед політиків, але куди подінешся, він вже в команді, має виконувати свою роль. Він, між іншим, більш-менш нормально сприймається українським суспільством.

Про РНБО

Ви дуже правильно згадали про часи, коли секретарем РНБО був Володимир Павлович Горбулін. Він інтелектуал, дуже організований, в нього були ділові відносини з президентом України, а це має велике значення. Головою Ради безпеки і оборони України є президент, а секретар має роль виконавця. Я повинен сказати, що сьогодні Олексій Мячеславович Данілов хороший виконавець. Я добре його знаю, пам’ятаю ще з часів його роботи на Луганщини. Треба сказати, що це людина внутрішньо організована, він має велику тяму в інформаційних технологіях і вміє аналізувати. Це якраз такий орган, який може продукувати пропозиції для президента, але без особистого втручання президента, моніторингу і тиску президента це все не відбувалося б. Я знаю цей механізм, сам був членом РНБО.

Про Олександра Данилюка (секретаря РНБО України з травня до вересня 2019 року)

Олександр Данилюк дуже розумна людина. Просто це людина, яка себе зробила на міжнародних фінансових структурах. Він мій колишній помічник, тому я дуже добре його знаю. У 2015 році він був помічником прем’єр-міністра України. Він недостатньо комунікабельний і не працював на паркеті, яким ходять чиновники. Його проблема в тому, що він не зумів знайти спільну мову з Офісом президента та окремими людьми, а ліз він всюди, тому така невдача вийшла. Хотілося б, щоб така людина була зайнята справою.

Олексій Данілов розумна людина, він не показує свої гострі кути, у нього є твердість робити. Я колись на закритому засіданні "Нашої України" отак відкрито поговорив, то ті, про кого я розповідав, досі пам’ятають мої слова. Данілов досвідчений, він знає, що робить.

Про олігархію в Україні

Тема олігархів непроста. Коли у 2005 році  я прийшов у Кабмін, треба було негайно відновити зростання економіки, адже в той час вона вже почала падати. Ми пішли на зустріч малому і середньому бізнесу, була створена Рада підприємців при Кабінеті Міністрів України. Я дав слово, що без її погодження жодне економічне питання Кабмін розглядати не буде. Ми дали потужний сигнал малому і середньому бізнесу, що тепер на його боці. Після того я провів зустрічі з усіма, кого зараз називають олігархами. В результаті цього в IV кварталі вони заплатили в бюджет вдвічі більше, ніж раніше. У них класні команди, кращі юристи, вони гарно платять, тому просто так їх не візьмеш. Я домовився про те, що вони будуть більше платити в бюджет. У нас не було проблеми, ми жодного цента не взяли в МВФ. Ми збирали нормальний ресурс в Україні. Можу сказати, що практично не було проблем у тому, щоб домовитися про співпрацю. 

Чи вдасться відновити співпрацю з МВФ

У МВФ два напрямки: один – "дайте нам грошенят", інший – "ми грамотні люди, працюємо нормально, якщо ми до вас звернемося, то допоможіть нам пережити скрутну хвилину", тоді кошти дають не в бюджет, а Національному банку. Весь світ знає про те, що країна працює з Міжнародним валютним фондом, з нею можна співпрацювати. Сьогодні ситуація досить складна. Є дві речі, які треба подолати: судова реформа і корупція.

Про Конституційний суд України

Я не правовик і николи на їх поле не заходив, бо у них свій хліб і вони знають, що роблять. Українське суспільство зрозуміло, що в країні з’явився господар. Можете не сумніватися у тому, що запит на тверду руку в Україні є. Зеленський – людина, яка відчуває потреби країни і своїх виборців. Ми побачимо як до осені всі вишикуються і підуть туди, куди скаже президент. 

Політичний прогноз

Перевиборів не буде, немає потреби. Нам треба пережити становлення територіальних громад. Це те, над чим треба працювати всій виконавчій владі. Уряд нікому не заважає. Я б єдине просив Бога про те, щоб дали Міністерству цифрової трансформації дали нормально працювати. 

Фото: Суспільне