Термометр, глюкометр, пульсоксиметр і тонометр: які медичні прилади мають бути вдома у кожного?

Термометр, глюкометр, пульсоксиметр і тонометр: які медичні прилади мають бути вдома у кожного?

Які принципи вибору медичних приладів для дому та як правильно ними користуватися, в ефірі Українського радіо розповіли метролог Віра Костюк та сімейний лікар Альона Матейчук.

0:00 0:00
10
1x

Термометр. Бувають ртутні, електронні, безконтактні. Ртутний термометр у своєму використанні є небезпечним, адже при розбитті колби, пари ртуті створюють хронічні захворювання для людини. Електронні термометри простіші у використанні. Ними вимірюється температура як під пахвами, так орально і ректально. Метод вимірювання зазначається в інструкції, також там зазначається термін використання термометра.  Найважливіше для будь-якого термометра  –  точність виміру. Під пахвами вимір може бути не надто точним, а ось у під час застосування орального чи ректального методів  задіяна слизова, яка дає більш точний результат. Також варто пам’ятати, якщо в електронному термометрі сідає батарейка, то вимір буде на 100% неточним. Безконтактні термометри стали дуже популярними з початку пандемії, бо він може вимірювати температуру за декілька секунд і на відстані від 4-х до 10-ти сантиметрів. Вимірювання здійснюється в частині лоба або скроні чи на зап’ясті. Це місця, яку дадуть точний результат. Якщо людина прийшла з вулиці, треба зробити три виміри, і середня температура тіла буде вірною. Але  у таких термометрах треба  також вчасно змінювати батарейки. Мінус один  – його вартість у кілька разів вища за електронний і ртутний .   

Глюкометр. Бувають інвазивні та неінвазивні. Якщо ми будемо брати апарат з проколом шкіри  – інвазинвний  – то вони бувають фотометричні. Є також електрохімічний та біосенсорний. Електрохімічні поширені в клініці. Для використання вдома найпоширеніші біосенсорні. Якщо людина вирішила придбати глюкометр, треба порадитися в спеціальній аптеці. Обов’язково варто перевірити термін придатності тест-смужок до апарату. Час вимірювання глюкози крові залежить від мети. Якщо це випадкове вимірювання як скринінг, то у лікарів є чіткі критерії цукрового діабету або порушення толерантності до глюкози. Якщо це у будь-який час доби глюкоза крові не має бути вища за 11, 1 ммоль/літр, якщо це натщесерце, то рівень не має бути не менше 5,6 ммоль/літр. Перед вимірюванням треба помити руки в гарячій воді, протерти їх спиртом, щоб запобігти інфікування. Першу краплину крові треба зібрати сухою чистою ваткою, а з другої вже почати вимірювання.   

Пульсоксиметр. На ньому є декілька показників. Основний  – це рівень насиченості киснем крові. Другий показник  – це пульс. Є пульсоксиметри дитячі й дорослі. Для дітей є силіконові напальчники, які показують справжній вимір сатурації. Зазавичай пульсоксиметрія проводиться в положинні сидячи. Дуже важливий також стан нігтів і стан судин. Якщо у жінок нігті покриті темним лаком, це перешкоджає проходженню інфрачервоного променя і вимірюванню. Так само, якщо є спазм периферичних судин і в кінцівках погіршений кровообіг, це теж може вплинути на результат. Вимірювати треба два-три рази, і точним є середній показник. Щоб відбулося точне вимірювання, треба правильно розмістити палець  в апараті. Якщо у людини крупніші пальці, можливо, треба виміряти на мізинці, щоб “подушечка” знаходиться в полі інфрачервоного датчика. Перед вимірюванням можна помити руки в гарячій воді або потерти їх, щоб покращити кровообіг. На пальці пульсоксиметр має знаходитися хвилину, там має стабілізуватися показник. 

Тонометр.  Існують механічні, напівавтоматичні, автоматичні тонометри. У автоматичному повітря як накачується, так і вимірюється з сигналом. Також пристрій вимірює частоту серцевого биття. Механічні тонометри мають точність вимірювання 10 мм ртутного стовпчика. Перед купівлею, треба подумати, хто буде використовувати цей тонометр. Адже, проблема може бути у манжетці, яка не всім членам родини підійде. Тонометр може бути один, а манжетки різні. Також при виборі треба звернути увагу на ціну та якість. Рекомендують, якщо тонометр не використовується півроку, перевірити його у метрології, щоб показники були точними. Вимірювати тиск потрібно в спокійному місці.  До того ж має пройти не менше, ніж 5 хвилин відпочинку.  Людина має сидіти,  тримаючи на підлозі обидві ноги. За 30 хвилин до вимірювання не треба палити, вживати каву чи інші напої, що містять кофеїн, алкоголь і не виконувати фізичних вправ. Манжетка має бути розміщена на руці на рівні серця, вище ліктя. Через одяг міряти неправильно. В ідеалі, треба міряти на обидвох руках, показник має бути однаковий, але він може відрізнятися на 10-20 міліметрів ртутного стовпчика, тоді ми беремо той показник, який вищий.  

Фото: pixabay.com