Україна-МВФ: яке воно життя без Фонду?

Україна-МВФ: яке воно життя без Фонду?

Міністр фінансів Сергій Марченко під час інтерв’ю заявив, що Україні некомфортно без грошей МВФ, але для відновлення співпраці ми маємо повернутись до своїх зобов'язань перед Фондом. Що потрібно зробити аби виконати всі умови в ефірі Українського радіо пояснює кандидат економічних наук, керуючий партнер консалтингової компанії "Фінансова студія" Євген Невмержицький.

0:00 0:00
10
1x

Яка ситуація в країні нині

Це можно порахувати просто на пальцях. Якщо у нас загальний ВВП складає 130 мільярдів доларів, а транш МВФ протягом декількох років передбачається на суму 5,5 мільярдів доларів, то ця сума має незначний вигляд. Звичайно, Україна може цілком спокійно обійтися без цієї суми. Але питання зовсім в іншому: Україні і раніше було некомфортно без грошей МВФ і зараз відбувається теж саме. Говорити про критичні речі не можна, треба інші питання структурного характеру розглядати. Ми маємо розуміти, що зробити, щоб наша економіка розвивалася набагато краще. 

Що має зробити Україна

Україні треба відрегулювати свою економіку, збалансувати її таким чином, щоб вона спокійно розвивалася. Україна, на жаль, залишається країною з дуже високим рівнем корупції. Тут виходить так, що Міжнародний валютний фонд дбає про розвиток України набагато більше, ніж наша влада. Головне питання — продовження судової реформи, адже наші суди є ручними, з дуже низьким рівнем довіри від суспільства. У нас незбалансовані тарифи на комунальні послуги, величезна заборгованість, яка лише зростає, зависокий дефіцит державного бюджету, який створено штучно. Держава може це вирішити.

Що потрібно для того, щоб виконати умови МВФ

Не Міжнародний валютний фонд має ставити такі умови, а народ України. Відповідати перед суспільством має влада, Кабінет Міністрів і безпосередньо сам пан Марченко. Кожне з питань є складним і комплексним, але це не означає, що їх неможливо виконати. У нашому бюджеті закладено більше 40 мільярдів гривень на субсидії— це зовсім нераціональне розбазарювання коштів, які йдуть прямо в кишені монополістам. При цьому на початку року була заборгованість 73 мільярди і її навряд чи буде сплачено, бо вона збільшується. Це питання треба вирішити таким шляхом, щоб не накопичувалася заборгованість. Над цим мають працювати фахівці. Якщо вони не виконують свої завдання, то їх треба звільняти або притягувати до відповідальності. Головне питання: як фінансується дефіцит бюджету? Я можу сказати, що це пряма, відкрита і цинічна корупція, бо відбувається зі зневагою до суспільства. 12% річних наша держава платить за облігаціями внутрішньої державної позики в той час, коли внутрішня ставка Національного банку 6,5%. Це означає, що в державі майже неможливі нормальні кредитні стосунки. Економіці зашморг на шиї затягнули і не дають їй дихати. У нас лише обрані можуть купувати ОВДП, простий громадянин, у якого немає мільйону гривень, не може їх придбати. Штучно обмежено фінансування цього дефіциту за завищеними відсотками. На цьому можуть наживатися гравці, які знаходяться близько до влади. В ефірі вашої радіостанції декілька годин розповідали про корупційні схеми компанії ICU, яка була залучена до оборудок, махінацій з Аграрним фондом на 2 мільярди гривень. Це один з випадків, яких багато. Ця компанія, яка належить пані Гонтарєвій, тепер одна з лідерів на ринку ОВДП. 

Всі питання мають вирішуватися системно. Будь-хто і на будь-яку суму повинен мати можливість купити облігації. Наприклад, зараз найменша сума, на яку можна купити ОВДП — 100 тисяч гривень у "Приватбанку". Треба зняти ці штучні обмеження. Чому не можна надати суспільству можливість фінансувати дефіцит бюджету? Тут порушено Конституцію, права громадян. Україна має всі важелі, інструменти, щоб позбутися корупційної складової, тоді й покращаться стосунки з МВФ.

Читати далі —  "Позичати де тільки можна": Савченко про відмову МВФ у транші та план Б для України

Зазначимо, що за період з початку березня 2020 року по кінець лютого 2021 року державний та гарантований державою борг зріс на 25%, до 2 552,9 млрд грн.

Фото: imf.org