Що буде з цінами на газ з 1 квітня? Пояснює експерт

Що буде з цінами на газ з 1 квітня? Пояснює експерт

1 квітня в Україні скасовуються обмеження цін на газ для населення. Що це означатиме на практиці, і які суми побачать українці у власних платіжках в ефірі Українського радіо пояснює директор Центру дослідження енергетики Олександр Харченко.

0:00 0:00
10
1x

Як зміниться ціна на газ

Давайте спершу подивимося на загальну картину. Сьогодні є пропозиції щонайменше від кількох учасників ринку, у тому числі і від державної компанії "Нафтогаз", яка анонсувала так званий річний пакет по газу. Тобто будь-який українець зможе підписати зі своїм продавцем газу контракт, в якому буде вказано ціну, що попри зміни на всіх інших ринках залишатиметься стабільною протягом року. На мою думку, великих проблем не варто очікувати, ціни прогнозовані. Багато трейдерів оголосили свої ціни на квітень, всі вони залишилися на рівні цін попередніх місяців, тобто 6,79 - 6,90 грн/куб. м, дехто запропонував навіть нижче. Я не бачу причин для хвилювання.

Чому Облгаззбуд закуповує газ у Європі

Оскільки в Україні ринку газу в чистому вигляді немає, то ми орієнтуємося на європейські ціни. Чесно кажучи, мені важко зрозуміти тезу про те, що чомусь український газ має бути дешевшим. Так не буває. Якщо ви маєте український газ, то можете його продати на європейському ринку, а можете часом купити європейський газ дешевше, ніж український. 

Чи дійсно українці можуть обирати собі постачальника

Діючі монополісти часто створюють штучні перепони для переходу до інших продавців газу. В такій ситуації треба писати скарги до національного регулятора, на такі листи реагують і навіть жорстко. Є приклади, коли в трейдерів, які так себе поводили, забирали ліцензії, дехто отримував штрафи. Можна чесно сказати, що регулятор свою роль відіграє. Кожного місяця таких скарг стає менше. 

Чи буде "Нафтогаз" пропонувати ціни нижчі за ринкові

Якщо є ринок, то будь-ка ціна на ньому є ринковою. Я спостерігаю за тим, що "Нафтогаз" тримає ціни на досить низькому рівні, їх ціна нижча за ту, яку рекомендує уряд останні два місяці. "Нафтогаз" реально грає на зниження цін на ринку для приватних споживачів. Це правильно, якщо є можливість, якщо є ресурс, то держава має цю соціальну функцію закладати в роботу державної компанії. Судячи з усього, це працює. 

Чи дозволять  річні контракти заощадити гроші споживачів

Сьогодні така пропозиція вже є. "Нафтогаз" та інші трейдери пропонують річні контракти з різними цінами та умовами. Національний регулятор хоче встановити як вимогу для будь-якого трейдера, щоб приватні споживачі не мали відслідковувати щомісяця, що відбувається на європейському ринку. Людина має прийти, обрати найкращу пропозицію і відчувати себе захищеною. Пропозиція така вже є на ринку, вона працює, просто регулятор хоче встановити прозорі правила, щоб всі пропонували річний тариф, щоб громадяни могли порівняти ціни. Думаю, регулятор просто хоче встановити чесні правила гри. Це полегшить вибір споживачів, у кого саме купувати газ. 

Чи буде конкуренція між компаніями за пересічного українця

Вона вже дуже гостра. Ми бачимо, що через цінову політику компанії групи Фірташа втрачають клієнтів. Конкуренція є не лише з "Нафтогазом", але й з приватними трейдерами. Трейдери набирають багато клієнтів, бо пропонують кращі умови, ціни і краще працюють з людьми, ніж монополісти, які звикли сидіти на клієнтській базі, що дісталася надурно від держави. 

Нагадаємо, що з 1 лютого 2021 року на період дії карантину, але не довше ніж до 31 березня 2021 року гранична ціна на газ регулювалася постановою Кабінету Міністрів України від 18 січня 2021 р. № 25 і становила 6,99 грн/куб. м. 

Фото: pixabay.com