Перші у світі: Рада прирівняла електронні паспорти до звичайних

Перші у світі: Рада прирівняла електронні паспорти до звичайних

Віцепре’єр-міністр, міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров закликав користуватися електронними документами і розповів про сервіси, які будуть доступні в додатку "Дія". Чи замінять таким чином паперові документи та як українці ставляться до такої ініціативи в ефірі Українського радіо аналізує юрист з IT-сфери Антон Тарасюк.

0:00 0:00
10
1x

Чому в інших країнах електронні документи ще не узаконили

Це добрий знак для закордонних партнерів, що ми так діджиталізуємося, відходимо від папірців. В інших країнах теж різні інновації. Наприклад, в Естонії вже можна голосувати через мобільний додаток. Різні країни йдуть своїм шляхом. Можливо, хтось не дуже хоче змінювати паперові документи на електронні, десь суспільство не вірить у той формат, який пропонують. Я вважаю, що оскільки зараз таке життя, що у кожного є смартфон, то це дуже логічно робити все в "Дії" або в іншій програмі. 

Читати далі: Міністр цифрової трансформації Федоров про додаток "Дія" та про те, як заробити на ньому мільйон 

Чи повністю електронні документи замінять паперові

Так, закон ще має підписати президент, але він вступить у дію не одразу. Уряд має виконати доручення, надане йому в рамках цього закону, привести нормативну базу у відповідність до закону, а також почати впроваджувати це все. Сам закон вступить у дію 23 серпня 2021 року. Це буде альтернатива звичайному паспорту. Наприклад, оформлюючи в банку депозит чи кредит ви зможете демонструвати свій цифровий паспорт, а не паперовий. Є ще винятки, бо тема з закордонними паспортами ще залишається відкритою. Але загалом це функціональна штука, яка має працювати і полегшити життя українців.

Наскільки добре будуть захищені особисті дані

Є Закон України "Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус", цим новим законом будуть внесені зміни в нього і відповідно в ньому прописані всі технічні нюанси, які говорять про те, що всі дані мають бути сильно захищені. До того ж треба розуміти як працює "Дія". Вона не містить всю інформацію про особу, яка робить якийсь запит, вона просто підтягує ці дані з різних реєстрів. Думаю, це є забезпечення захисту, адже всі дані не зберігаються одразу в телефоні, а формуються по запитах. Ви можете загубити смартфон, щоб його не використали шахраї маєте захистити його різними паролями. Та врешті-решт ви зможете його заблокувати у такому випадку. 

Чи обов’язково потрібна банківська платіжна картка для реєстрації у застосунку 

Коли я зареєструвався, то використовував картку. Наскільки мені відомо, зараз вводять й інші формати. Картка потрібна для того, щоб банк як фінансова установа вже вас ідентифікував. Реєструючи цей ідентифікатор ви отримуєте доступ до свого паспорту. Я думаю, що це нормальний механізм. 

Читати далі — Бізнес та вакцинація в "Дія": як працює "безпаперовий" режим

У чому перевага застосунку "Дія"

Думаю, що у будь-якому випадку такий застосунок дуже хороший, адже треба йти геть від паперів, які ми постійно носимо з собою. Я знаю багатьох людей, яким важко взаємодіяти з державою на рівні всіх цих паперів, їздити до різних інстанцій, щоб взяти лише одну довідку. Так "Дія" підтягує документ з різних реєстрів у реальному часі за вашим запитом. Мені він полегшив життя.

Наскільки активно українці користуються електронними послугами

Ринок електронних послуг дуже росте. Люди стали більше використовувати мобільні додатки і застосунки, щоб, наприклад, щось замовити додому. Звісно, чим більше наше життя виходить в діджитал-сферу, тим більше з’являється шахраїв. Але й люди стали більш свідомими, стали менше довіряти рекламі в інтернеті, прагнуть відстоювати свої права. У Сполучених Штатах є DMCA (прим. ред. — закон, що доповнює законодавство США в галузі авторського права директивами, які враховують сучасні технічні досягнення в сфері копіювання та розповсюдження інформації), який дозволяє видалити незаконний контент з будь-якого сайту. Люди самі пишуть скарги в той же Google. 

Додамо, що за даними Мінцифри, протягом року порталом та додатком цифрових державних послуг "Дія" скористалися понад 10 мільйонів українців. У 2021 році у додатку "Дія" мають з'явитися цифровий підпис, електронний лікарняний, можливість онлайн змінювати реєстрацію та реєструвати послуги для ФОП.

Фото: diia.gov.ua