Освіта на карантині: як змінилося навчання через Covid-19. Пояснює заступниця міністра освіти та науки

Освіта на карантині: як змінилося навчання через Covid-19. Пояснює заступниця міністра освіти та науки

Уже рік школярі і студенти отримують освіту дистанційно. Як змінилося навчання за період пандемії в ефірі Українського радіо розповідає заступниця міністра освіти і науки України Любомира Мандзій.

0:00 0:00
10
1x

Чи відбудеться ЗНО-2021

Випускники 11-тих класів, які будуть вступати у ВНЗ, підуть складати зовнішнє незалежне оцінювання. Цей формат вступної кампанії не змінюється, ми готуємося до ЗНО-2021. 

Я хочу наголосити на тому, що проведення у минулому році зовнішнього незалежного оцінювання не вплинуло на епідеміологічну ситуацію. Ми моніторили події тих днів і потім ще впродовж тривалого часу після проведення ЗНО слідкували за ситуацією, тож побачили, що воно не збільшило кількість хворих. Цього року ми так само проведемо тестування з дотриманням всіх вимог.

Як змінювався процес навчання і чи знайдено універсальний варант

Очному навчанню, коли є контакт між вчителем та учнем, важко знайти заміну в дистанційній формі. Пояснення матеріалу — це і реакція вчителя на реакцію дітей, він бачить чи розуміють учні, що ще треба пояснити, а дистанційна форма не до кінця дозволяє це використати. Хоча наші вчителі дають собі раду дуже добре. Минулого року, коли тільки виникла проблема з Covid-19, телевізійна "Всеукраїнська школа онлайн" стала виходом із ситуації. Ніхто у світі не був готовим до неї. Телешкола стала чимось новим, цікавим, адже ми отримали багато позитивних відгуків. Батьки, допомагаючи своїм дітям, змогли повернутися у дитинство, бо теж повторювали матеріал, який пояснювали вчителі. Зараз ми запустили платформу "Всеукраїнська школа онлайн", я дякую тим викладачам, які долучилися до пояснення і стали вчителями для всіх учнів в Україні. 

Як вдається вирішувати проблеми, які виникли під час дистанційного навчання

Цього року буде спеціальна субвенція для окремих територій, де є проблеми з інтернетом, там держава буде забезпечувати технічним оснащенням. Три роки тому відбувалася спеціальна субвенція для шкіл на інтернет. Не всі опанували і не повсюди були технічні можливості впровадження цієї технології в школах. Але держава пішла далі, тепер йде мова про те, що інтернет має бути не лише в школі, але й в населеному пункті, щоб громадяни могли скористатися цією можливістю. 

Також ми готуємо ще одну ковідну субвенцію для освіти, яка буде забезпечувати засобами захисту під час зовнішнього незалежного оцінювання і закупівлю комп’ютерної техніки в заклади освіти, де її бракує. Відповідно до звітності, ми маємо таку потребу і хочемо з цього боку закрити проблему у закладах загальної середньої освіти. 

Читати далі  — Що для українців якісна освіта та чому кожен п‘ятий прагне вчитися тільки за кордоном: пояснює експерт 

Якщо батьки не мають можливості забезпечити своїх дітей необхідною технікою для дистанційного навчання

Я хочу сказати про позитивні приклади, які знаю особисто. Мені відомо, що в багатьох школах допомагають одне одному, коли батьки розуміють ситуацію, діляться технікою. Таке відбувалося в Києві, Львові, у сільських школах. Я розумію, що загалом ситуацію це не вирішує, але є тимчасовим виходом. Знаю багато прикладів, коли директори чи завучі школи знаходяться в групах або класах під час проведення уроків. Вони відслідковують хто з дітей не виходить на зв’язок, тому вони мають можливість реагувати на це. Вони зв’язуються з батьками, з’ясовують причину і тоді її усувають. 

Чи планують проведення ДПА

Особи, які реєструвалися цього року на зовнішнє незалежне оцінювання, зазначали для чого їм це потрібно: як ЗНО, як ДПА. Державну підсумкову атестацію складають виключно цьогорічні випускники. Наприклад, у нас є 389 710 осіб зареєстрованих, лише 220 085 людей — це цьогорічні випускники. 15% із загальної кількості зареєстрованих зголосилися складати ДПА. Якщо Верховна Рада, а народні депутати мають намір це зробити, ухвалять рішення про відміну ДПА у формі ЗНО, то ми виконаємо цей закон. Тоді ті особи, які зголошувалися лише на державну підсумкову атестацію, будуть звільнені від неї. Це залежить від рішення Верховної Ради. Мені відомо, що найближчим часом це питання планують розглянути. 

Фото: pixabay.com