В Україні зросла заробітна плата: де і скільки можна заробити

В Україні зросла заробітна плата: де і скільки можна заробити

Держстат повідомив про те, що у лютому 2021 року середня заробітна плата в Україні зросла на 15,7% проти лютого 2020 року та становила 12 549 гривень. Зазначається, що найвищий рівень зарплат у січні зафіксовано в Києві (18 504 грн), найнижчий - у Кіровоградській області (9 903 грн). З чим пов’язана різниця зарплат у різних регіонах та сферах, а також яким спеціалістам варто задуматися про зміну фаху в ефірі Українського радіо розповідає виконавчий директор Центру економічної стратегії Гліб Вишлінський.

0:00 0:00
10
1x

Чому українці нарікають на те, що не помітили підвищення заробітних плат

У нас є така загальна суспільна звичка — ніколи не помічати нічого хорошого, весь час скаржитися та казати, що буде ще гірше. Насправді, якщо подивитися на результати зміни зарплати за останні 12 місяців, порівняти суми з лютого до лютого, бо до січня не дуже добре прирівнювати, адже у цей період більше свят і люди менше працюють, то можна побачити дійсно високий темп зростання зарплат загалом по Україні на 16% і споживчих цін на 8%. Є декілька чинників, чому так відбувалося. По-перше, у нас підвищили мінімальну зарплату з початку року, що дало суттєвий вплив на середню зарплату загалом. В останні роки, ще до пандемії, у нас був високий темп зростання зарплат. У нас був 2017 рік, наприклад, тоді зарплати зросли на 30%. Велику частку від них з’їла інфляція, але все одно реальне зростання зарплати було під 20%. І це була реакція на конкуренцію українських працівників з інших країн, наприклад, з тієї ж Польщі, коли роботодавці змушені були підвищувати зарплату, щоб втримати працівників. Сектор, у якому найбільше зросли зарплати, — це охорона здоров’я, там вони збільшилися на 46%. Ми ж розуміємо, що лікарі і медсестри знаходяться під тиском у період пандемії. Ті, хто працював з ковідними хворими заробляє тепер у три рази більше, ніж до того. 

Чому в різних сферах та регіонах отримують різну зарплату

По-перше, коли ми порівнюємо зарплату в різних секторах, то повинні розуміти наскільки тінізовані ці сектори. Ви говорите про фінансовий сектор і сектор громадського харчування, та кожен зі свого досвіду може сказати як часто він залишав чайові просто готівкою офіціанту, а також як часто він платить чайові банкіру, коли приходить до відділення банку. В громадському харчуванні, в готелях, в сільському господарстві дуже велика частка тіньових доходів. Тому ці відмінності, які ми бачимо за статистикою, вони насправді є не настільки серйозними. Ми робили порівняння рівня життя в різних містах. Рівень зарплати серед відносно великих міст України був найвищим у Маріуполі, але загальний рівень того, що люди можуть собі дозволити, був співставний з містами Західної України, де офіційні зарплати набагато нижчі, проте там більше інших доходів, грошових переказів. Звісно, цей рік коронавірусу спричинив великі відмінності, дуже часто несправедливі. Наприклад, на громадський транспорт попит зменшився, а кур’єрські служби швидко стали популярними. Ця статистика показує зміни, які з нами відбуваються. Багато з них надалі і залишаться у нашому житті, навіть якщо пандемію вдасться подолати. На окремі спеціальності впаде попит, відповідно і заробітні плати у тих сферах будуть зменшуватися. Українцям потрібно слідкувати за змінами зарплат у різних секторах і думати про те, чи варто змінювати кваліфікацію і шукати себе у тих сферах, де попит на робочу силу зростає.

Які спеціальності стають менш затребуваними на ринку праці

Ми бачимо, що перехід українців в інтернет-магазини завдав удар по традиційній торгівлі. Тому тим, хто працює в роздрібній торгівлі, треба розуміти, що така ситуація триватиме довго. Те, що стосується кафе, ресторанів, закладів культури— це залишиться актуальним. Але в магазин тепер можна не ходити, адже є доставка. 

Фото: pixabay.com