У нас свої: Зеленський пропонує запровадити власні "паспорти вакцинації"

У нас свої: Зеленський пропонує запровадити власні "паспорти вакцинації"

Президент Володимир Зеленський вважає, що в Україні необхідно розробити систему "паспортів вакцинації". Про це він заявив під час селекторної наради щодо запобігання поширенню коронавірусної хвороби. Такі паспорти вже розробляються країнами Європейського Союзу, Сполученими Штатами Америки, Швейцарією та Ізраїлем. Про майбутні вітчизняні паспорти вакцинації в ефірі Українського радіо розповів стратег, інфекціоніст, консультант з управління змінами Вадим Арістов.

0:00 0:00
10
1x

Чому вакцинується так мало людей

Мало вакцини тому, що у нас, на жаль, не така сильна політична позиція і ми не можемо бути серед пріоритетних країн для постачання вакцини від світових виробників, адже вони в першу чергу постачають власні країни, де величезне населення. Так нині відбувається багато де, зокрема і в Індії. Через те, що у нас немає великого постачання, ті дози, які нам вдалося придбати, доводиться поступово розтягувати за часом. Тому ми не можемо очікувати на швидкі темпи вакцинації, бо так працює система. 

Крім того, у нас немає активної інформаційної кампанії вакцинації і ніяк не вирішують питання, хто ж буде її пропагувати. Немає державного інституту, який би займався правильною маркетинговою кампанією. Наприклад, є така Nudge - технологія (прим. ред. — теорія підштовхування — концепція в психології, політології та економіці, яка пропонує впливати на процес ухвалення групових та індивідуальних рішень за допомогою позитивного підкріплення і непрямих вказівок), яку дуже активно використовують різні уряди світу. У нас же працюють за старою схемою пропагування, використовують мало інструментів: залучили блогерів і відомих особистостей, але опозиція одразу почала кампанію з їх дискредитації. Це замкнене коло і його не можна буде розірвати, поки не почнуть працювати нові державні інститути.

Яким має бути цей "паспорт вакцинації"

У цьому документі повинна бути зазначена вакцина та дата її введення, а також чи було зафіксовано, що людина хворіла та останній аналіз, завдяки якому було визначено наявність антитіл в організмі. Всі ці дані можна розмістити в цифровій базі, цей паспорт повинен мати QR-код з посиланням на неї. Важливо і те, щоб ми були інтегровані до світових альянсів, у яких будуть власні правила. Європа є гарним прикладом, адже там паспорт має фактично дві функції: перша — забезпечити захист людей всередині країни, друга —  контроль громадян через кордони. Ми зацікавлені у тому, щоб до нас не привозили хворобу, так само як і наші сусіди та партнери зацікавлені у тому, щоб ми не поширювали її. 

Чи можуть створити єдиний документ, який визнаватимуть у всіх країнах

Хочу наголосити, що ще минулого року у Китаї запрацювали прототипи подібних документів, які визначали кому й куди можна заходити. Взагалі в Азії його застосовують. Звичайно, треба бути синхронізованим із світовими великими структурами, щоб наші паспорти там підтверджували. Однак, поки немає єдиного формату, нам не потрібно цього чекати, щоб ми й самі вже могли використовувати подібну систему. 

Прогнози щодо подальшого розвитку ситуації з Covid-19

Скоріше за все показник хворих ще буде зростати, адже не всі регіони ввели обмежувальні заходи і ще незрозуміло чи вони достатні для того, щоб знизити передачу інфекції. Цілком ймовірно, що до другої половини квітня у нас ще буде збільшуватися кількість хворих. Та завдяки локдауну, який введуть, у нас почнеться стабілізація. Влітку, завдяки  високій температурі, хвороба відступить, проте восени будемо мати нову хвилю.

Додамо, що єврокомісар Тьєррі Бретон, відповідальний за вакцини в ЄС, представив днями в ефірі французького телеканалу майбутній європейський сертифікат здоров'я, який почне діяти з 15 червня. У документі буде вказано дату народження, номер паспорта, засвідчений QR-кодом, тип вакцини, якщо людина зробила щеплення, і чи хворіла вона на коронавірус та наявність у неї антитіл. Сертифікат можна буде завантажити на смартфон або надрукувати у паперовій версії.

Фото: pixabay.com