Час піклуватися про природу: з 1 квітня починається "сезон тиші". Експерт пояснює деталі

Час піклуватися про природу: з 1 квітня починається "сезон тиші". Експерт пояснює деталі

З 1 квітня до 15 червня у лісах та на об’єктах благоустрою запроваджується "сезон тиші". У цей період заборонено будь-які заходи, що є джерелом підвищеного шуму та неспокою (стрілянина, проведення вибухових робіт, феєрверки, санітарні рубки лісу, використання моторних маломірних суден, проведення ралі та інших змагань на транспортних засобах). Більше про природоохоронний захід в ефірі Українського радіо розповідає старший науковий співробітник Державного природознавчого музею НАН України, зоолог, орнітолог Андрій Бокотей.

Навіщо потрібен "сезон тиші"

У природі більшість життєвих процесів тварин є циклічними, тобто вони повторюються в один і той самий період. Найбільш важливий період — це термін з квітня до середини червня, у різних видів по-різному, але приблизно у всіх у цей час відбувається відтворення популяції виду. Це дуже відповідальний період, бо від цього залежатиме подальший розвиток тих видів, які живуть на певній території. Безумовно, запровадження цього закону — це необхідна умова, без якої  тваринам було б набагато складніше. У нас взагалі з чисельністю багатьох тварин ситуація дуже складна. Це пов’язано, з одного боку, з некоректною діяльністю людини щодо тварин, а з іншого — дуже змінилася кліматична ситуація, що теж значною мірою негативно впливає на багато видів тварин.

Чи можна рибалити у цей період

Рибалити не заборонено. Проте це треба робити з однією вудкою, з берега. Ці правила чітко прописані. Той, хто любить рибалити чи бути в лісі, повинен бути добре ознайомлений з ними, щоб не потрапити у неприємну або незаконну ситуацію. Дуже багато залежить від людей. 

Яким є покарання

Існує низка штрафів. Є обласні і міські управління екології, до яких мають звертатися громадяни, які зауважують такі порушення. Поліція повинна реєструвати такі факти і притягувати до відповідальності порушників. 

Чи можна штрафувати лісогосподарські підприємства

Тут ситуація досить складна. Проблема полягає у тому, що лісогосподарські підприємства повинні вести свою діяльність, бо у них працюють десятки або тисячі працівників, яким треба платити заробітну плату, які повинні виконувати свої посадові обов’язки і забезпечувати державний бюджет у тому числі. Багато всього у нашому суспільстві залежить від конкретної людини. Можливо, так не повинно бути, але, на жаль, у нас так. Є чудові керівники лісогосподарств, які дуже коректно поводяться з природою у цей період і вимагають того ж від своїх працівників — таких більшість. Та завжди знайдуться люди, які з різних причин, переважно фінансово-економічних, будуть порушувати цей Закон. З цим треба боротися і працювати. Величезну роль у цьому мають відігравати громадські організації. У нас непогане законодавство. Наша проблема у тому, що немає традиції вимагати його дотримання. 

www.dei.gov.ua

Фото: www.dei.gov.ua

Нагадаємо, що "сезон тиші" – це природоохоронний захід, запроваджений до виконання в Україні на законодавчому рівні у 2015 році (стаття 39 Закону України "Про тваринний світ"). 

Порушення вимог щодо охорони середовища перебування і шляхів міграції, переселення, акліматизації та схрещування диких тварин тягне за собою накладення штрафу на громадян від 510 до 850 грн і на посадових осіб - від 850 – 1190 грн. Невжиття заходів щодо запобігання загибелі диких тварин, погіршенню середовища їх перебування та умов міграції або добування диких тварин, які зазнають лиха, тягне за собою накладення штрафу від 850 – 1190 грн.

Фото: pixabay.com