"Світова коронаекономіка": швидке відновлення чи загроза тривалої рецесії? Розповідає економіст

"Світова коронаекономіка": швидке відновлення чи загроза тривалої рецесії? Розповідає економіст

У 2021 році світові експерти фіксують відновлення економіки, яке за темпами випереджає очікування. Разом з тим, аналітики говорять про загрозу тривалої рецесії і про нерівномірні процеси у різних країнах світу. Що відбувається зі світовою економікою насправді, які галузі відновлюються від кризи, спричиненої пандемією, швидше, а які – повільніше, та коли економічні покращення на своїх гаманцях відчують українці Українському радіо розповів кандидат економічних наук Іван Ус.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Що відбувається в світовій економіці?

"Після 2020 року, коли у другому кварталі було суттєве просідання, світова торгівля дійсно дуже сильно скоротилась. Далі почалось відновлення, проте нерівномірне, тому що певні галузі змогли пристосуватись і навіть набрали обертів. Йдеться, наприклад, про електронну торгівлю, де світові гіганти, такі як Amazon, заявили про те, що будуть набирати нових співробітників, адже в них збільшилась клієнтська база. В той же час інші галузі, наприклад, ресторанний чи готельний бізнеси, опинились в скрутному становищі", – розповів Іван Ус.

За словами експерта, в жовтні 2020 року Світова організація торгівлі прогнозувала по завершенню цього року зростання на 7,2 %: "Тоді було ще дуже велике сподівання на те, що вакцинація дасть результат, тому фактично всі ці прогнози будувалися на очікуваннях. Зараз по великому рахунку ми також живемо в очікуванні, тому що ми бачимо, які проблеми супроводжують початок вакцинації в різних країнах. На жаль, сподівання, що після появи вакцини все зросте і життя налагодиться, поки що не виправдовуються".

"Тому у всіх прогнозах СОТ в лютому-березні цього року постійно підкреслюється, що вони очікують зростання, але розуміють, що воно багато в чому залежатиме від того, наскільки ефективною буде вакцинація", – підкреслив Ус.

Відтак він наголосив, що підприємцям слід відслідковувати тренди та аналізувати те, куди буде рухатися світ: "Я не хочу казати, що якісь галузі точно помруть, але, тим не менше, розвиток світової економіки постійно демонструє, що навіть певні нові знахідки можуть втрачати інтерес на ринку. Найкращий приклад – це пейджери, які з’явились ще до мобільних телефонів. Вони були досить популярні, але мали дуже короткий проміжок часу, поки не з’явились мобільні телефони. Здавалося б, це нова розробка, але вона одразу втратила сенс. Зараз, ще до кризи, економіка розвивалась, наприклад, в напрямку більшої електронізації двигунів автомобілів. І Ізраїль, й Берлін з іншими містами світу запроваджують стратегії по відмові від дизельних та бензинових двигунів".

Як справи з економікою України?

"Останні барометри СОТ у березні говорять, що в першому кварталі буде зростання послуг на 4,7 %, торгівлі на 3,9 % з прогнозом на рік 7,2 %. Україна ж в кінці 2020 року вже демонструвала певну адаптацію до існування нових умов, коли торгівля після просідання в квітні та травні почала поступово відновлюватися. Зараз ми маємо дані за два місяці, де видно, що й експорт, й імпорт зросли на 4, 44 %. Однак в основі цього зростання було не збільшення обсягів торгівлі, а те, що на початку року ми бачимо тенденцію до суттєвого зростання цін на провідні товари українського експорту. Зросли ціни на залізну руду, пшеницю та кукурудзу", – пояснив Іван Ус.

Разом з тим, як зауважив експерт, кошти, які Україна витрачає на природній газ, сиру та перероблену нафту, сильно не збільшились: "Те, за рахунок чого ми отримуємо кошти з експорту, зростає в ціні, а те, що купуємо – не сильно дорожчає. І ця різниця дозволяє нам поки що мати приріст в 4,44 %".

"Як на мене, наприкінці першого півріччя Україна матиме зростання по відношенню до 2020 року на рівні 7 %, про які каже СОТ. Я не здивуюсь, якщо зростання експорту з України буде навіть на 10 %. Це оптимістичний прогноз, який будується на факторі цін й того, що було просідання в два місяці в 2020 році", – висловив свою думку Ус.

Також в ефірі Українського радіо експерт розповів, що пересічні громадяни економічне зростання відчують не одразу: "Обережно скажу, що гаманці українців відчують його в середині цього року. Тим не менше, активізація світової економіки – це зазвичай більший прихід коштів в державу, а отже більша можливість щось виробляти та платити зарплатню людям".

"Проте наголошу, що все впирається в реалізацію позитивних очікувань, з якими ми живемо. Якщо вони справдяться, то в середині 2021 року буде набагато легше. Зокрема, в разі покращення епідеміологічної ситуації знову відкриються ресторани, торгові центри, тобто люди повернуться до роботи й все буде поступово налагоджуватись", – підсумував Іван Ус.

Фото: pixabay