Вандалізм на Банковій чи мирний протест? Коментує експерт

Вандалізм на Банковій чи мирний протест? Коментує експерт

Чи варто проводити засідання парламенту через заворушення біля Офісу президента і як мають далі реагувати політики і правоохоронці на подібні акції в ефірі українського радіо розповідає політолог, політтехнолог Олексій Голобуцький.

0:00 0:00
10
1x

Ввечері 20 березня перед Офісом президента на Банковій прихильники активіста і блогера Сергія Стерненка влаштували чергову акцію проти його засудження. Під час акції будівлю ОП розмалювали, підпалили табличку "Президент України", а вікна вхідних дверей розбили. Гаслом акції було "Не чуєш – то побачиш".

Олексій Голобуцький дає свою оцінку подіям біля Офісу президента: "Для прихильників протесту – це мирний протест, для іншої сторони – вандалізм. Якщо у країні працюють закони, є право, демократичні вибори, незалежний суд, її громадянин іде і малює щось на парламенті чи офісі президента – це вандалізм, тому що в нього є інші способи довести свою точку зору. А якщо в країні немає права, інституції дуже слабкі, докричатися дуже важко, то він іде і малює. В такій державі на проблему звертають увагу, лише коли про неї говорить вулиця. Крім того, не можна виключати момент провокації. Є люди, які свої особисті проблеми виливають у побиту машину чи закинутий фаєр. На фото видно людину в Офісі президента, яка запалює фаєр. Звісно просто так вона туди потрапити не могла, адже будівля дуже добре охороняється. Можливо це провокація самого Офісу президента".

Слід зазначити, що Сергій Стерненко анонсував наступну акцію у день його апеляції. "Справа резонансна, її обговорюють другий день поспіль. Наскільки це буде корисно для Стерненка чи самого президента невідомо. Це не остання акція, яка відбувається і на цій темі, і на інших з фаєрами і вибиванням шибок. Поки в нас такі слабкі інституції, поки люди не вірять судам, це відбуватиметься і надалі", –  коментує експерт.

Під час акції протесту біля самої будівлі Офісу президента було кілька десятків поліцейських, але у кварталах поруч – значно більше силовиків і десятки одиниць спецтехніки. Проте у перебіг акції вони не втручалися. На запитання, наскільки професійно діяла поліція Олексій Голобуцький зазначає: "Виглядає дивним, що минулого разу вони протидіяли,  а цього разу розійшлися і дали змогу побити шибки. Те, що нікого не побили – це добре. Можливо така поведінка була спланованою. Такі питання виникають через тотальну недовіру державним інституціям.  Люди не довірятимуть жодній позиції, з якою б не вийшли до них високопосадовці".

Народні депутати від фракції "Слуга народу" заявили, що ініціюватимуть позачергове засідання Верховної Ради для ухвалення постанови щодо оцінки подій, що відбулися ввечері в суботу, 20 березня, під будівлею Офісу Президента. Експерт пояснює,  чи варто проводити позачергове засідання парламенту: "В країні, де провалена вакцинація, де люди помирають від ковіду, де економіка в незрозумілому стані проведення спеціального засідання щодо такої акції скидається на провокацію. Зараз складається враження, що депутати не можуть зібрати 150 голосів для проведення засідання. Якщо ці голоси не будуть зібрані це стане сигналом для президента про відсутність підтримки у провладній фракції".

Фото: 24 канал