Рада має остаточно затвердити зміни податків на посилки з-за кордону: скільки платитимуть українці?

Рада має остаточно затвердити зміни податків на посилки з-за кордону: скільки платитимуть українці?

Рада має у другому читанні затвердити законопроєкту, який дозволить без оподаткування доставляти в Україну товари до 150 євро. Більше про це в ефірі Українського радіо розповів голова Асоціації франчайзингу України Андрій Кривонос.

0:00 0:00
10
1x

Що означає повернення до ліміту у розмірі 150 євро

Оподаткування у цій сфері ускладнить процес пересилки, купівлі і отримання товарів з-за кордону. Крім того, проблема буде виникати у тому, що до різних категорій товарів будуть застосовуватися різні способи. Також якщо ви щось придбали і вам ваш товариш буде вести це з-за кордону сюди, то в комплекті з оподаткуванням пересилань йде податок за перевезення товарів через митний кордон третіми особами-не власниками. Головне, на що треба звернути увагу, це те, що будуть визначені категорії товарів, які спеціальним чином оподатковуються. І поштові органи, як державні, так і приватні, мають отримати точну інформацію про те, який товар пересилається. І під час видачі цього товару залежно від суми ви має засвідчити факт сплати відповідного податку. Тобто фактично розмитнення товарів буде здійснюватися за участю контролю поштових органів. І у майбутньому може виникнути ситуація, що поштові органи будуть говорити перед державою про те, що вони виконують не притаманні їм функції, тобто державну діяльність, не отримуючи відповідну компенсацію. Тому від них можуть бути будь-які дії, які будуть ускладнювати процес пересилання. На це законотворець на сьогодні не звертає уваги, але про це свідчать приклади інших країн. 

 

Наскільки активно українці послуговуються можливістю замовити товари за кордоном 

Практика збільшується. Взагалі у світі електронна комерція дуже швидко зростає. Особливо за минулий рік під час пандемії деякі магазини зазначали, що у них зросла кількість замовлень у 2-3 рази. Але в цілому ми говоримо про зростання на 10-15% купівлі товарів за кордоном порівняно з купівлею товарів всередині країни. Проте статистика не може розкрити важливого моменту: ви купуєте товари в українських чи закордонних магазинах. Тому що так звана система дропшипінгу не може зазначити, де саме здійснилась купівля, тому висилає товар третя особа. Тобто ви можете зайти на український сайт, здійснити оплату на українському сайті, а фізично товар вам відправляє третя особа з-за кордону. Також бувають ситуації, коли ви купуєте товар на іноземному сайті, сплачуєте за кордон, а товар вже фізично знаходиться в Україні і надсилається вам під фізичною особою українця. Тому врегулювання пересування цих товарів є доволі ускладненим процесом. І обмін товарами між фізичними особами, дійсно, не дає можливості здійснити те оподаткування, про яке мріє наш законотворець, тобто щоб оподатковувалось все, що коштує вище 70, 100 чи 200 євро. Але нам буде технічно складно визначати товари, які присилаюся. А що вже говорити про комплексні посилання, коли ви відправляєте кілька товарів разом. 

Які проблеми можуть бути з посилками

Взагалі електронна комерція відчуває велику проблему від того, що треба повертати. І в деяких країнах за певних часів деякі інтернет-магазини зазначали, що до 20-30% отримували якісь проблеми, зокрема з якістю, пакуванням, невчасність. Тобто торговці розуміють, що проблеми з поставками можуть бути. По-перше, обсяг здійснюваних обсяг операцій призводить до того, що просто можуть бути помилки, наприклад, товар прийшов не того кольору. Крім того, є протилежний нюанс — споживацький тероризм, коли люди намагаються отримати більше за менші гроші і змінюють свої побажання. Тому проблеми з поверненням, дійсно, будуть і вони доволі системні. Проте проблеми можуть бути на різному рівні: проблеми спілкування з торговельним майданчиком, проблеми спілкування і взаємодії покупця та відправника товару, проблеми щодо якості товару і питання до виробника, а також фінансові проблеми щодо взаємодії між банком платника та банком отримувача. Тому це велика кількість проблем, і коли законодавець намагається додати сюди ще й оподаткування, виходить доволі складна система. 

Чому у держави є бажання оподатковувати товари з-за кордону 

Це для того, щоб припинити практику неоподатковуваного ввозу товарів з можливістю подальшої реалізації на ринку. Проблема оподаткування товарів фізичних осіб полягає у тому, що значна частина фізосіб отримала товари і потім їх продавала в магазинах та інших місцях, не оподатковуючи факт їх ввезення. Фактично з нульовою вартістю товар потрапив в Україну і далі реалізується. Тобто люди страждають через те, що хтось використовує цю схему з метою зловживання своїм поводженням на ринку. Крім того, фактично митні органи і ініціюють процес запровадження оподаткування пересилань. Тому що дня них це розширення їхнього фронту роботи. 

З яких країн українці найбільше замовляють товарів 

Пошта відслідковує, звідки отримують посилки, а ми з вами замовляємо на різних сайтах. Ми можемо замовляти на британському сайті, а отримати посилку зі Сполучених Штатів чи Китаю. Окрім того, що європейських торговельних майданчиків, то до нас велика кількість товарів потрапляють з Туреччини та Польщі, але при цьому ми замовляємо нібито на німецькому чи французькому сайті. 

Нагадаємо, з 1 липня 2019 року в Україні змінились правила оподаткування посилок з-за кордону. Отримувачі-фізособи мали сплачувати податок на додану вартість, якщо вартість товарів у посилці разом перевищує 100 євро.

Фото: Укрінформ 

Останні новини
Росіяни штурмують на мотоциклах і замангалених вантажівках — Киричевський
Росіяни штурмують на мотоциклах і замангалених вантажівках — Киричевський
Наказ убити Вакуленка віддали представники ЗС або спецслужб Росії — OSINT-аналітик
Наказ убити Вакуленка віддали представники ЗС або спецслужб Росії — OSINT-аналітик
Курс гривні коливається. Але потрошку — Крамаренко
Курс гривні коливається. Але потрошку — Крамаренко
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
Новини по темі
Збиття російських ракет в українському небі для правомірного захисту не є нападом на РФ ― Гопко
Окупанти втрачають 50-70% техніки ― комбат Федоренко про битву за Часів Яр
Санкції ЄС проти Фрідмана та Авена залишилися ― юристка
На Близькому Сході ненависть довга, але війни короткі — Семенюк про конфлікт Ірану та Ізраїлю
Після знищення "Москви" Україна повернула контроль над цивільним судноплавством — Плетенчук