Набрав чинності закон, що забороняє випалювати траву. Чи зупинить це українців?

Набрав чинності закон, що забороняє випалювати траву. Чи зупинить це українців?

Президент України Володимир Зеленський підписав закон, який вносить зміни до деяких законодавчих актів України, щодо посилення захисту лісів, запобігання пожежам на землях лісового та водного фонду, на торфовищах та землях інших категорій. В Україні є тенденція до збільшення кількості пожеж, саме через необережне поводження з вогнем і внаслідок масового сільськогосподарського випалювання. Саме такі пожежі завдають непоправної шкоди довкіллю, рослинному і тваринному світу, знищують види рослин і тварин, які потребують захисту і занесені до Червоної книги України. Більше про це в ефірі Українського радіо розповіли екс-міністр екології та природних ресурсів України Сергій Курикін та професор кафедри лісівництва Національного університету біоресурсів і природокористування України, директор Регіонального Східноєвропейського центру моніторингу пожеж Сергій Зібцев.

0:00 0:00
10
1x

Про що йдеться у законі?

За порушення заборони передбачається адміністративна відповідальність. Відповідно, закон, який підписав президент, забороняє випалювати траву з порушенням встановленого порядку, сухої рослинності у прибережних смугах, вздовж річок, морів, морських заток і лиманів, навколо водойм та на островах, у середовищі розмноження та на шляхах міграцій тварин.

На скільки нові правила зменшать кількість порушень? 

Коментує екс-міністр екології та природних ресурсів України Сергій Курикін

Справа не в жорстокості покарання і не в розмірі штрафів, а у невідворотності покарання. Треба особливу увагу звертати на роз’яснювальну роботу – пояснювати шкідливість і неправильність подібної діяльності.

З одного боку – посилення просвітницької діяльності, а з іншого – посилення відповідальності за подібні дії, може в підсумку дати масштабний позитивний ефект.

Чому шкідливе спалювання стерні та сухої трави?

Окрім пожежної небезпеки і шкоди довкіллю, випалювання трави або сухої стерні призводить також до руйнування верхнього шару ґрунту. Існує також чинник, пов'язаний зі зміною клімату, адже коли випалюється сухе листя, трава, стерня – здійснюються викиди окису вуглецю, що загострює проблеми із кліматичними змінами.

Що робити зі стернею та сухою травою?

І трава, і сухе листя – це природні добрива. Вони мали б залишатися на землі або їх можна збирати. Це потребує зусиль і часу, але найправильніше було б використовувати це як добриво, але не випалювати в будь-якому випадку. Тому що випалювання стерні не призводить до підвищення урожайності, нічим не збагачує землю, а навпаки знижує продуктивність земельних угідь.

Яка непоправна загроза і шкода від масової утилізації сухої трави і листя?

Коментує Професор кафедри лісівництва Національного університету біоресурсів і природокористування України, директор Регіонального Східноєвропейського центру моніторингу пожеж Сергій Зібцев

На сьогодні пожежі становлять надзвичайну небезпеку для населених пунктів, які знаходяться біля лісів. Пожежі виникають на всіх елементах ландшафту, в першу чергу на сільськогосподарських угіддях, городах і заплавах. Потім ці пожежі заходять в ліс, набувають нищівної сили і виходять на населені пункти, вже, фактично, в такому стані, коли їх контролювати не можливо.

Якщо ви стали свідком спалювання листя чи сухої трави, в першу чергу телефонуйте до пожежної служби.

Фото: dyvys.info