"Необхідно продовжувати". Голова комісії при РНБО про ситуацію навколо AstraZeneca і вакцинацію в Україні

"Необхідно продовжувати". Голова комісії при РНБО про ситуацію навколо AstraZeneca і вакцинацію в Україні

З’явилася інформація, що Німеччина, Італія, Франція, Іспанія і ще ряд країн тимчасово зупинили вакцинацію від коронавірусу партією препарату від AstraZeneca. В цих країнах вирішили, що необхідні додаткові дослідження. Водночас, ідеться про те, що поки не доведено, що випадки утворення тромбів у деяких щеплених пов’язані з вакцинацією. ВООЗ заявляє, що утворення тромбів зв’язку з вакцинацією не має. Користь вакцини перевищує ризики, стверджують в Європейській агенції з лікарських засобів. Яка вакцина є в Україні, в ефірі Українського радіо пояснив голова комісії з біобезпеки та біологічного захисту при Раді національної безпеки і оборони України Сергій Комісаренко. А обласний пульмонолог Чернігівщини розповів, чому в регіоні найнижча кількість вакцинованих від COVID.

0:00 0:00
10
1x

Сергій Комісаренко вважає, що додаткових досліджень проводитися не буде, натомість "проведуть дослідження тих випадків, які зараз трактуються, як нібито внаслідок використання вакцини". "Насправді,  – каже голова комісії з біобезпеки та біологічного захисту при Раді національної безпеки і оборони України, –  немає ніяких об’єктивних причин вважати, що ті наслідки трапилися з людьми саме пов’язані з використанням цієї вакцини. Немає жодних. Багато країн, як, наприклад, Канада, продовжують використання вакцин AstraZeneca. Мені здається, що йдуть більше політичні та комерційні ігри навколо вакцини".

Україні ж, переконаний він, важливо забезпечити і зберегти людське здоров’я. "Можна ваажати вакцину AstraZeneca доброю, і необхідно продовжувати вакцинацію, яка відбувається в нашій країні дуже повільними темпами", – каже Комісаренко. 

На запитання, чи іншою вакциною щеплюють українців, йдеться про вакцину Covishield індійського виробництва, він відповів: "Я думаю, що вона  одна й та ж. Вона робиться абсолютно ідентичною, і думаю, що можна відноситись з довірою до цієї вакцини, яка створена дуже відомою компанією, це Інститут сироватки крові в Індії, який випускає багато років понад мільярд вакцин, які були спрямовані проти інших патогенів. Зараз там виробництво переключено на виготовлення вакцин за ліцензією AstraZeneca".

Що ж до того, що на 13-й день після вакцинації на COVID-19 захворів головний державний санітарний лікар України Віктор Ляшко, академік НАНУ Комісаренко зазначає: "Я бажаю Віктору Кириловичу здоров’я! Вакцина не захищає повністю людей від захворювання. Вона значно зменшує кількість людей, які можуть захворіти і значно полегшує перебіг можливого захворювання, зменшує кількість летальних випадків. Те, що він був щойно вакцинований, зрозуміло, що імунна відповідь розвивається досить поступово, як правило,  після першої ін’єкції пік вироблення антитіл настає на 20-25 день. Введення вакцини не припиняє миттєво можливість захворювання. Тут немає ніяких особливостей, на жаль!"  

Головний пульмонолог Чернігівщини Іван Тельньов, який у регіоні щепився одним із перших. Він розповів, що отримав вакцину майже три тижні тому. "Почуваюся добре як і почувався до щеплення. Значних побічних дій та реакцій не було, незначний більу місці ін’єкції, але він минув протягом доби-двох". 

Лікар працює з людьми, що хворіють на COVID. "Я бачу, яка підступна ця хвороба. Кожного дня бачу смерті та важкий перебіг. Тому рішення вакцинуватися було беззаперечним. Звісно, я читав про цю вакцину, жодних сумніві не було, було самостійне прийняте рішення.  Навіть переконував колег, що потрібно вакцинуватися навіть, якщо перехворів, щоб уберегти своїх близьких".

Те, що Чернігівщина є аутсайдером серед регіонів із вакцинації обласний пульмонолог пояснює масштабною антивакцинальною кампінією, яка була в низці ЗМІ та соцмережах. "Серед моїх колег була велика недовіра і до цієї вакцини, і до вакцинації взагалі, бо багато клінічних досліджень ще триває. Вони чекають, що ситуація зміниться, але ми переконуємо, що часу чекати вже немає".

Фото: УНІАН