У кредит або на виплат: як вигідніше? Пояснює економіст

У кредит або на виплат: як вигідніше? Пояснює економіст

Економічний оглядач Любомир Шавалюк в ефірі Українського радіо розповів про особливості взяття товарів у кредит чи на виплат. Який спосіб розрахунку обрати, щоб не переплатити?

Кредит чи на виплат: у чому різниця. Любомир Шавалюк пояснює: коли ви платите щомісячно умовні відсотки, а через певний час платите повне "тіло" кредиту. Відповідно, на виплат, це, коли ви платите частинами: "Але, якщо дивитися на ці ситуації з фінансового боку, то і в одній, і в другій формі закладені відсотки. І той, хто вас кредитує, чи фінансова установа, чи банк, мають вказувати ці відсотки. І власне, порівняння цих відсотків має дати вам уявлення, що вигідніше".

Коли ви бачите у рекламі, що кредит "без відсотків", економіст радить перед тим як повірити, звернути увагу на деталі.  "Майже на всіх оголошеннях, біля оцих "0% кредит" була маленька "*-зірочка", а вже внизу, маленьким, дрібним шрифтом було написано, що мається на увазі під нульовими відсотками, які там справжні умови". Однак, зазначає експерт, з 2021 року діє нове правило не лише для банків, а і для небанківських фінансових установ: запроваджено вимоги, щоб вони вказували справжні умови – що цей кредит вартує кінцевому споживачеві. "Бо там можуть бути закладені не тільки відсоткові виплати, а ще – якась комісія, інші умови по типу – першого пільгового періоду – наприклад, перші два тижні ви не платите відсотки, а через два тижні – підвищені відсотки. Треба уважно читати договір, і звертати увагу на дрібний шрифт. І зараз вимога до рекламодавців, щоб ці умови друкувалися "нормальним" шрифтом", – каже Шавалюк.

 Також економіст розповів , чи можна повернули товар, який взятий у кредит чи на виплат. "Відповідно до Законодавства, у вас є два тижні, щоб повернути товар з більшості товарних груп. І незалежно від того, чи ви сплатили вартість відразу, чи розклали суму на виплати, продавець має повернути все, що від вас отримав. Але, не потрібно забувати, що на повернення інколи потрібно декілька банківських днів, і це має бути вказано в умовах кредитування чи виплат. Але гроші Вам мають повернути".

Про прийнятні відсотки кредитування. Тут питання складне, каже Любомир Шавалюк, адже продавець сам визначає умови. "Одні можуть справді дати товар під "нульовий" відсоток, але, свою вигоду вони вкладають у ціну товару. Інші можуть продавати товар з меншою вартістю, але з певним відсотком – кредитною ставкою. І порівняти ці умови дуже складно, без математичних розрахунків тут не обійтися. Звичайно, найкращій відсоток – наближений до нульового". 

Але, якою би вигідною не була пропозиція кредитування, найвигідніше, каже експерт, жити своїм коштом: "Треба розуміти, якщо ви щось купуєте в кредит, то  маєте це виплатити". 

Фото: depositphotos.com

Останні новини
Американська зброя почне надходити в Україну за тиждень-два — Мотиль
Американська зброя почне надходити в Україну за тиждень-два — Мотиль
ВР не розглядала законопроєкт про англійську в Україні через резонанс щодо норми про дубляж — Потураєв
ВР не розглядала законопроєкт про англійську в Україні через резонанс щодо норми про дубляж — Потураєв
Півострів завмер в очікуванні  — кримчани про настрої у тимчасово окупованому Криму
Півострів завмер в очікуванні — кримчани про настрої у тимчасово окупованому Криму
Промінь рекомендує: Мій Конфлікт з треком "Танцююча в дощі"
Промінь рекомендує: Мій Конфлікт з треком "Танцююча в дощі"
"Бережи": Бек-вокалістка MONATIKа видала дебютний сольний сингл
"Бережи": Бек-вокалістка MONATIKа видала дебютний сольний сингл
Новини по темі
Понад 16 млрд гривень — Гетманцев про перевиконання плану податкових надходжень у лютому
Комнатний про житло для ВПО: "10% кредитного житла зруйноване. Тому люди за нього платити не будуть"
"Треба кредит на 9 мільярдів доларів під заставу зерна" — Сластьон про те, як вирішити проблеми українських фермерів
Кредити під час війни: чи можна не платити борги банкам коментує експертка
Чи потрібно сплачувати іпотеку під час воєнного стану: роз’яснення експерта