"Вагнергейт": розслідування продовжується?

"Вагнергейт": розслідування продовжується?

За інформацією, яку раніше поширювали українські журналісти, сьогодні мав вийти фільм розслідувачів із Bellingcat про можливий зрив операції щодо ПВК “Вагнера” влітку 2020-го. Однак публікації не відбулося. Самі Bellingcat заявили, що розслідування ще триває, і публікації на 15 березня не планувалося. За повідомленнями українських журналістів Дмитра Гордона та Юрія Бутусова, озвучена нова дата: ближче до 5 квітня. Чи справді Україні загрожує величезний скандал у зв’язку з виходом цього фільму, в ефірі Українського радіо коментував полковник СБУ у відставці Михайло Притула.

0:00 0:00
10
1x

"Ця гра ще продовжується. Ми бачимо війну розвідок і контррозвідок. Про що колись писали лише в мемуарах, у нас воно зараз відбувається в "реаліті-шоу". І ми бачимо саме такий формат, коли йде торгівля між певними гравцями", – так полковник СБУ у відставці Михайло Притула описує події, що відбувається зараз навколо розслідування по ПВК "Вагнера". Він вважає, що нібито призначення дати, це своєрідна "гра",  в результаті якої "дивляться, які особи які дії будуть вчиняти, які зв’язки будуть виявлені".

У ситуації з "хибною датою" оприлюднення матеріалу, на думку Михайла Притули, є три версії: "Перша – продовження документування. Друга – йдуть торги. Третє – йде певний тиск на тих людей, які є суб’єктами цього розслідування, і вони мають виконувати певні речі, які від них вимагають".

 Видання "Зеркало недели" писало, що начебто Офіс Президента України просив Мі-6 завадити виходу цього фільму. "Не знаю на якому підґрунті журналісти роблять таке припущення. Але воно можливе, – зазначає полковник СБУ у відставці, – Це можуть бути і якісь пропозиції з боку суб’єктів цієї справи до ЦРУ і МІ-6, і інших спецслужб, які брали участь у цій грі.  Доля цих вагнерівців вже давно вирішена – їх немає. Те, що насправді відбулося – знають тільки ті, хто це робив, і тільки ті, хто за ними слідкував". Екссиловик вважає, що останні будуть цю ситуацію використовувати для впливу на людей, які в ній опинилися. "Я би цю ситуацію використав для того, щоби перевербувати тих осіб, які “злили” цю інформацію Росії, якщо хтось її здавав. Або виявити технічні канали, по яким ця інформація була передана. Це дуже багатопланова гра. Всі можливі сюжети розвитку мають право на існування, і можливо, вони відбуваються одночасно".

Нагадаємо, 29 липня 2020-го під Мінськом затримали 32-х бойовиків неофіційної ПВК "Вагнер". Попри запити України про екстрадицію бойовиків, білоруська влада передала їх Росії. Український журналіст Юрій Бутусов пізніше повідомив, що ситуація у Білорусі, це була спецоперація СБУ, яка нібито хотіла виманити російських найманців, що брали участь у  бойових діях на Донбасі. ЗМІ підозрювали, що операція зірвалась нібито через витік інформації в Офісі президента України. Українські силовики та ОПУ відкидали цю інформацію. Опозиційні депутати в парламенті ще з літа вимагають створення ТСК із цього питання, однак цього не відбувається. 

Те, що тимчасова слідча комісія і досі не створена, вважає полковник СБУ у відставці Михайло Притула, означає, що провладні парламентарі хочуть розтягти події у часі: "Щоб небажані наслідки настали тоді, коли вони вже втратять свою актуальність.  Якщо так робиться, то я, як будь-який українець, роблю висновок, що там таки щось було і є щось приховувати".

Розслідування ж Bellingcat, певен він, матиме позитивні політичні наслідки для патріотичних політсил в Україні.

Фото: скріншот із відео затримання вагнерівців у Білорусі