Грандж "Димної суміші" у танцювальній естетиці 80-х: LETAY презентували кавер на пісню "Кожної весни"

Грандж "Димної суміші" у танцювальній естетиці 80-х: LETAY презентували кавер на пісню "Кожної весни"

Екс-фронтмен гурту "Димна суміш" Олександр Чемеров та фронтмен гурту LETAY Ілля Резніков в ефірі Радіо Промінь презентували кавер на пісню "Кожної весни".

Гурт LETAY випустив кавер на пісню "Димної суміші" "Кожної весни". Ілля Резніков розповів, що історія цього каверу почалась ще у період його участі в "Голосі країни", коли саме з цією піснею йому довелося виступати на етапі боїв.

"Коли на "Голосі" ми почали готуватись до етапу боїв, кожен учасник пропонував варіанти, які він взагалі хоче заспівати. У мене був варіант Димна суміш — "В країні ілюзій", у тому числі. Я взагалі підготував десять пісень. Мій тренер, Дорофєєва, їй сподобалась ця ідея. Але у неї є своя улюблена пісня — "Кожної весни"", — поділився музикант.

Як розповів Ілля, насправді вони з Олександром Чемеровим познайомилися задовго до запису каверу.

"Колись у мене був проєкт, називається We Are!!. У 2012 році, якщо я не помиляюсь, був фестиваль "Соседний мир" в Криму, здається. Там теж виступала "Димна суміш". Після концерту я думав, підійти, не підійти, чи наважитись… Загалом, я наважився, підійшов, подарував свій диск і ми поговорили. Так що знайомство в принципі було", — розповів співак.

Олександр Чемеров пригадав, що трек "Кожної весни" вдалося записати не з першого разу.

"Це взагалі був дуже цікавий запис, ми записали усе, зробили, звели, я прийшов слухати що воно виходить і зрозумів, що треба перероблювати. І ми разом з Ігорем Пригоровським сіли і місяць перероблювали альбом. Тобто я продюсував саунд саме так, як я це бачив. І вийшло неймовірно, як на мене", — розповів Олександр Чемеров.

За словами Олександра, зараз він сприймає пісню "Кожної весни" так само, як і тоді, коли лише записав її:

"Я вважаю, що ми трошечки перегнали час, так сказати, забігли наперед. І ця пісня актуальна і зараз, і це доказують LETAY, які вирішили взяти і зробити кавер".

Стилістично кавер сильно відрізняється від оригіналу. Ілля Резніков пояснив, що свідомо робив цей кавер на контрасті.

"Бо робити такий самий грандж — я просто не переспіваю Сашу. Насправді цей запис, йому 14 років, і він досі звучить ідеально, на мій погляд, — переконаний Ілля. — Тому я зробив у танцювальному стилі, і ритмів додав, і в самому співі зробив більш попсовий варіант. Поекспериментував, як ця пісня могла б звучати ще. І вже у процесі, коли я почав пробувати різні інструменти, я зрозумів, що це буде більше естетика 80-х, такий танцювальний ритм 80-х".

Екс-лідер "Димної суміші" також відзначив новизну в звучанні пісні:

"Що мені подобається — це коли людина намагається зробити щось нове, а не намагається зробити так само. І коли я почув кавер LETAY, було кльово чути, що людина щось зробила інше. Це не було намагання зробити кальку, а оригінальний трек".

Олександр Чемеров анонсував, що найближчим часом на його фанатів чекає кілька синглів українською мовою.

"Зараз я роблю сольний альбом, буду запускати сольні сингли і їх буде багато. Майже кожен місяць від мене буде виходити щось нове українською, і англійською теж — у складі The Gitas. Я вирішив випускати музику синглами, а не альбомами чи EP, тому в найближчий час буде сингл, а після нього — ще один сингл", — поділився він в ефірі Радіо Промінь.