Чи справді Україна переплатила вдвічі за вакцину проти коронавірусу? Розповідає журналіст WatchDogs

Чи справді Україна переплатила вдвічі за вакцину проти коронавірусу? Розповідає журналіст WatchDogs

13 березня щеплення від коронавірусу отримали 3596 українців, що є в два з половиною рази менше, аніж за попередню добу. Загалом з початку кампанії першу дозу вакцини отримали 51137 осіб, що вказує на доволі повільні темпи вакцинації в Україні. Колишній заступник міністра охорони здоров’я Павло Ковтонюк порахував, що аби втілити в життя графік вакцинацій, який запланував уряд, потрібно робити 70 тисяч щеплень на добу. Разом з тим, журналісти проєкту WatchDogs у своєму розслідування з’ясували, що Україна закупила в Індії вакцину, переплативши вдвічі. Міністр охорони здоров'я Максим Степанов спростував цю інформацію, зазначивши, що журналісти вміють добре рахувати, але в них помилкова формула. Проте зазначив, що більше розповісти не може, оскільки за умовами контракту постачальник заборонив розголошувати ціну вакцини. Чому Україна вакцинується такими повільними темпами, чи можливо пришвидшити цей процес та чи справді уряд заплатив за вакцину проти коронавірусу занадто дорого Українському радіо розповіли журналіст-розслідувач проєкту WatchDogs В’ячеслав Касін та керівник Центру економіки охорони здоров’я Київської школи економіки Юрій Ганиченко.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Чому Україна повільно вакцинується від коронавірусу?

"Коли ми говоримо про реалізацію плану вакцинації, є два напрямки, за якими треба слідкувати. По-перше, йдеться про кількість наявних вакцин, а по-друге, про план вакцинації в Україні і як він реалізується, коли вакцина вже в країні", – розповів Юрій Ганиченко

За його словами, Україна на другий напрям ще не перейшла: "Залишається питання, коли і скільки доз вакцин Україна буде отримувати. Якщо говорити про розрахунки про 70 тисяч в день чи більше, то план вакцинації себе ще не показав. 500 тисяч доз, які приїхали, реалізуються за конкретним алгоритмом, який був озвучений нещодавно головним санітарним лікарем. Йдеться про 28 днів, коли проводиться вакцинація першої дози для 250 тисяч людей. І знову ж вони отримають другу дозу з цієї партії. Іншої партії немає, відповідно немає пришвидшення".

"Відносно плану уряду, Україна рухається із затримкою в 1-2 дні. На вихідних просіла вакцинація, але базовий план, озвучений міністерством, передбачав, що на вихідних вакцинації взагалі не буде. Тому гарно, що вона відбулася. Якщо ж порівнювати з європейськими країнами, на 100 тисяч населення, аби прибрати фактор великою країни чи малої, Україна знаходиться в кінці. Однак йдеться лише про два тижні, які є не показовими, тому що план вакцинації себе ще не проявив", – наголосив Ганиченко.

Разом з тим, експерт звернув увагу на те, що невідомо, коли чекати нових доз вакцини: "Це питання, яке треба задати міністерству, уряду. Тут не вистачає комунікаційної складової".

Чи справді ми вдвічі переплатили за вакцину?

"Цифри про переплату у два рази з’являються, якщо рахувати на підставі тих даних, які зараз є у відкритому доступі. Зокрема, нам відомо, що для закупівлі цієї вакцини МОЗ купило валюти на 58 мільйонів доларів. Чітко прописано, що це гроші для закупівлі антиковідних вакцин за договором від 25 січня 2021 року. Це відомо з системи Міністерства фінансів щодо відслідковування державних платежів. Так само відомо, що є два мільйони доз вакцин. Якщо поділити 58 мільйонів доларів на 2 мільйони доз вакцин, ми отримаємо цифру 29 доларів за дозу", – розповів В’ячеслав Касін.

За його словами, в Індії ціна вакцини складає 75 гривень (200 рупій) для індусів, але генеральний директор Інституту сироватки крові Пунвала заявив, що на приватних ринках ця вакцина буде коштувати максимум тисячу рупій, що складає трохи більше 13 доларів: "Звідси і береться історія, що якщо ми купили вакцину по 29 доларів, а індійці кажуть, що подаватимуть її по 13 доларів, то тут і виникає переплата у два рази".

"Але головна проблема в тому, що ми не знаємо достеменно, скільки Україна заплатила за цю вакцину, тому що виробники, мовляв, засекретили ціну. В нас є закон про публічну інформацію, де чітко прописано, що не може бути обмежено інформацію про отримувача бюджетних коштів, якщо це не є державною таємницею. Тобто, якщо пан Степанов справді підписав контракт, за яким він не має права розголошувати ціну, він порушив українське законодавство. Не можна підписувати міжнародні контракти, які суперечать нашому законодавству", – наголосив Касін.

Також він розповів, що написав листа до індійських виробників з метою перевірки, чи справді вони поставили вимогу про нерозголошення ціни, але у великих міжнародних корпораціях відповіді готуються дуже довго: "Якщо вони надішлють відповідь, я її опублікую. Хоча скажу, що на міжнародному фармацевтичному ринку така практика справді існує. Тоді й з’ясовується, що країни Європи вакцини купують за одними цінами, а, наприклад, Африки – за іншими. І ці ціни відрізняються у кілька разів". 

Окремо експерт торкнувся питання купленої Україною вакцини Sinovac, за яку ми заплатили мільярд гривень ще 30  грудня: "За умовами контракту, вакцина мала бути доставлена протягом 30 днів після реєстрації вакцини в списку країн, серед яких є й Китай. Китай зареєстрував її 6 лютого, але в нас її досі немає. Відомо, що компанію будуть штрафувати, але з того, що ми дізналися непублічно – зараз на заваді поставці став китайський уряд. Саме він визначає, що можна вивозити з країни, а що – ні, тому без доволу китайського уряду жодну вакцину звідти не вивезти. І, наскільки нам стало відомо, саме він не дає дозвіл на експорт".

Фото: pixabay

Останні новини
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Новини по темі
Збиття російських ракет в українському небі для правомірного захисту не є нападом на РФ ― Гопко
Окупанти втрачають 50-70% техніки ― комбат Федоренко про битву за Часів Яр
Санкції ЄС проти Фрідмана та Авена залишилися ― юристка
На Близькому Сході ненависть довга, але війни короткі — Семенюк про конфлікт Ірану та Ізраїлю
Після знищення "Москви" Україна повернула контроль над цивільним судноплавством — Плетенчук