Бутильована, розливна, мінеральна: як обрати якісну питну воду?

Бутильована, розливна, мінеральна: як обрати якісну питну воду?

На які показники слід звертати увагу при виборі бутильованої води, чим небезпечна вода з криниць та які фільтри підходять для різних видів забруднення води в ефірі українського радіо розповідає директорка Асоціації виробників мінеральних та питних вод Оксана Бамбура, доцент кафедри аналітичної хімії та якості води НУ біоресурсів Лариса Войтенко та кандидат медичних наук Ігор Довгий.

0:00 0:00
10
1x

Вода – джерело життя і невід’ємна його складова. Недаремно у давні часи точилися війни за землі, багаті на якісну питну воду. Нам часто рекламують бутильовану воду, різноманітні фільтри, які ніби то можуть допомогти вирішити питання і перетворити неякісну воду на справжній скарб, багатий різними мінералами.

Оксана Бамбура розповідає про значення питної води для організму людини: "Питання води першочергове для всіх людей. Після повітря – це друга складова, без якої не може жити людина. Вода складає 80% нашого організму і все, що ми п’ємо через 15 хвилин стає нами. Збільшення ВВП на душу населення країни абсолютно пропорційне кількості споживання бутильованої води. Держава має забезпечувати своїх громадян чистою питною водою. В Австрії, Великобританії  чи Канаді люди споживають талу воду, яка є у великій кількості в їхній місцевості. Рівень нашого забезпечення якісною питною водою – середній. Формування і забезпечення питною водою з водопровідної мережі у нас таке саме, як у більшості країн світу. Люди у розвинутих країнах такі як: Італія, Німеччина, Англія за статистикою споживають сто літрів бутильованої води на душу населення. Рівень споживання в Україні складає десь 40 літрів".

На запитання, в якому стані вода найкорисніша та як обрати якісну воду в магазині експертка зазначає: "Це вода, створена природою. Вода преміум класу – це природна вода без будь-яких змін людиною. Це джерельна і мінеральна вода, яку добувають із надр нашої землі. Вода має бути зібрана і розлита на тому місці, де вона виходить на поверхню. Виробник при цьому не має права змінювати її склад. Система градації і категоризації мінеральних вод в Україні ще не зазнала зміни і ми ще дуже далекі від європейської класифікації вод. Вже десять років наша Асоціація виступає за введення в Україні принципів класифікації як в ЄС. Уся вода, яка знаходиться у нас на полицях – це харчовий продукт, який має певні обмеження щодо вживання. В Європі немає категорії мінеральних лікувальних вод. Там є природна необроблена вода і оброблена. Звісно природна мінеральна вода дорожча за просто питну воду".

Оксана Бамбура пояснює, якій тарі краще надавати перевагу пластиковій чи скляній: "Скло і пластик однаково безпечні, проте перевага скляної тари у тому, що воно трішки більше захищає воду від дегазації. Через стінку пластикової пляшки відбувається просочування СО2 і газу з часом стає менше. Скло – це елітна вода для ресторанів і преміум споживання. На сьогодні, виробники почали переходити на алюмінієві пляшки для води, які є екологічно більш привабливими, ніж пластикові".

Ігор Довгий розповідає, скільки води за день має випивати доросла людина: "Щоб знати свою оптимальну норму споживання води, слід звернути увагу на колір власної сечі. Вона має бути мінімально забарвлена. Взимку норма споживання води коливається в межах літра-півтора, влітку – більше. Пити літрами воду, коли немає спрагу не потрібно. Це лише стрес для організму. Воду краще пити маленькими ковтками зранку 1-2 склянки 38-39 градусів. Це стосується столової води. Лікувальну воду слід вживати за рекомендацією лікаря".

На запитання про що свідчить накип у чайнику Оксана Бамбура зазначає: "Це свідчить про жорсткість води, а саме наявність в її складі кальцію і магнію. Момент утворення осаду важливий лише для бізнесу, який використовує кавомашини. Що менше солей знаходиться у воді, то краще екстракція чаїв та інших напоїв, які на ній приготовлені. Для організму людини навпаки вміст кальцію і магнію у воді дуже важливий".

У свою чергу Лариса Войтенко додає: "Кальцій та магній належать до показників фізіологічної повноцінності води. Людина протягом свого існування не пила дистильовану воду, де немає мінеральних речовин. Кальцій на 70% ми одержуємо з питної води та харчових продуктів. Якщо його не вживати у достатній кількості в людини може розвинутися остеопороз, тобто крихкість кісток. Тому існують норми фізіологічної повноцінності. Для людини середнього віку та ваги вміст кальцію у воді повинен бути в межах від 25 до 75 міліграмів на літр, а магнію – від 10 до 50 міліграмів на літр. Якщо кальцію і магнію більше, ніж потрібно, це також призводить до проблем зі здоров’ям: утворення каменів у нирках тощо".

Лариса Войтенко також дає рекомендації для вибору фільтрів: "Найпростіші побутові фільтри (глечики) містять у своєму складі активоване вугілля, яке на 99% прибирає з води неприємний запах залишкового хлору і низку органічних сполук. Вони підходять для людей, які користуються централізованим водопостачанням, де подається хлорована вода. Якщо вода береться з бювету чи в колодязі, де хлору не використовують, то потреби у такому фільтрувальному елементі немає. Якщо говорити про криничні води, то вони є найбільш небезпечними, адже на 70% забруднені нітратами. 40% нітратів – це відходи людської життєдіяльності. Криниці живляться незахищеними водами і все, що ми викинули рано чи пізно потрапить до ґрунтових вод. Нітрати прибрати фільтрами з активованим вугіллям неможливо. Ні кип’ятіння, ні відстоювання води нітрати не прибирають. Така вода смертельно небезпечна для дітей до одного року. Солодкий смак криничної води дають саме нітрати. Щоб визначитися з тим, яким фільтр потрібен саме вам, потрібно зробити аналіз води на вміст розчинних солей та на показник, який називається колі-індекс. Він показує, чи потрапляють до води побутові стоки. Потім залежно від результатів аналізу слід підібрати установку для очищення. Якщо це свердловина і там є підвищений вміст заліза, тоді достатньо поставити знезалізнюючі фільтри. Якщо підвищена жорсткість води, тоді також ставлять відповідний фільтр для її пом’якшення. Якщо забруднення комплексне, тоді встановлюють фільтр зворотного осмосу".

Фото: Вікна