ЄС підтримав санкції США проти Коломойського: експерт про те, як чинитиме українська влада

ЄС підтримав санкції США проти Коломойського: експерт про те, як чинитиме українська влада

5 березня Сполучені Штати Америки запровадили санкції проти українського бізнесмена Ігоря Коломойського через корупцію. Згідно рішення США, йому заборонено в'їзд у країну. Також обмеження існують й проти членів його родини: дружини та двох дітей. Держсекретар США Ентоні Блінкен наклав санкції на олігарха та колишнього українського чиновника, пояснивши, що має на увазі діяльність Коломойського в 2014-2015 роках на посаді Дніпропетровської ОДА. Міністерство юстиції США також хоче конфіскували в Коломойського офісну вежу в Луїсвіллі та офісний парк у Далласі, який придбали за незаконно виведені з ПриватБанку гроші. Санкції США щодо українського бізнесмена підтримав також і Європейський Союз. Про це заявив речник ЄС із зовнішньополітичних питань Петер Стано. У відповідь на запит кореспондента Deutsche Welle він сказав, що офіційний Євросоюз підтримує санкції США. Тож чи дійде справа до видачі українського олігарха Сполученим Штатам Америки та на чий бік в цій справі стане президент України Володимир Зеленський Українському радіо розповів керуючий партнер Національної антикризової групи, політтехнолог Тарас Загородній.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

"Те, що зроблено США, неприємно, тому що ставить Зеленського "на розтяжку", оскільки в даному випадку треба вчиняти дії для того, щоб показати, що він дистанціюється від Коломойського. Хоча, що стосується санкцій, то це голосна назва: де-факто не було фінансових обмежень, не було подано в розшук ФБР, не було конкретних дій, які б в дійсності обмежили можливості пана Коломойського розпоряджатися його майном. Йому було заборонено в’їзд до США. Але в нас в дійсності багато бізнесменів не можуть потрапити до Сполучених Штатів Америки, їм просто не видають візу. А тут фактично це  оголошено через Держдеп", – пояснив Тарас Загородній.

Тому, за його словами, казати, що ці санкції аналогічні, наприклад, санкціям, накладеним на Віктора Медведчука в Україні, рано: "Хоча сигнал існує. Що буде робити українська влада – це велике питання. Підстав для запровадження санкції проти Коломойського, як було запроваджено проти інших людей, поки що немає".

"Що стосується конфіскації майна Коломойського у США, тут зовсім інша справа, яка стосується Приватбанку. В штаті Делавер йде розгляд цієї справи. Тому в дійсності це два паралельних процеси. Але повторюсь, що зробить в цій ситуації Зеленський – велике питання, тому що це може викликати політичну кризу, яка може потягнути за собою або перевибори парламенту, або навіть призведе до дострокових виборів президента", – висловив свою думку експерт.

Разом з тим, Тарас Загородній має сумніви щодо можливої видачі Ігоря Коломойського Сполученим Штатам Америки, адже рішення про санкції – політичне й не тягне за собою більш серйозних юридичних наслідків: "Поки що ніяких судових рішень чи запитів немає. По-друге, слід розуміти, що американська політика доволі прагматична. Вони розуміють, що українські олігархи теж є частиною політичної системи і їх цікавить прогнозованість і стабільність. Вони в курсі, що наші владні інститути доволі слабкі і часто-густо олігархи можуть стати на бік держави, як це було в 2014-2015 роках, коли Коломойський очолив Дніпропетровську область. Тоді він був разом з Корбаном і Філатовим і вони змогли організувати опір російській агресії на території декількох областей".

"Тому в даному випадку не виключено, що це попередження, що треба діяти в американському фарватері. І не виключено, що вони на цьому можуть зупинитися", – наголосив Загородній.

Також експерт зауважив, що запровадження санкцій в межах України, подібних до тих, які запровадили проти Віктора Медведчука та Тараса Козака, не є таким однозначним: "Пан Коломойський і його вплив на економіку дуже високий. В нього, наприклад, є активи в реальному секторі економіки. Плюс національний телеканал 1+1, в рамках якого, не забуваймо, досі виходить Студія "95 квартал". Тому якщо будуть накладені такі самі санкції та обмеження в Україні, багато людей може втратити роботу, якщо, наприклад, буде зупинено роботу Нікопольського чи Запорізького феросплавного заводів. Йтиметься про цифру близьку до ста тисяч людей. А це вже політичне питання, яке для влади викличе зворотну реакцію. Тому тут, скоріше за все, буде вихід на багаторівневу домовленість щодо певних питань".

"Але, звичайно, буде тиск на Зеленського для того, щоб він продемонстрував, що в дійсності дистанціюється від різних впливів. Чи зможе він це зробити – велике птиання, тому що навіть з Медведчуком чи Козаком ми не бачимо жодних кримінальних справ, які б доводили факти, озвучені в рішенні РНБО", – підсумував Тарас Загородній.

Фото: BBC