Негативні сценарії — "віруси нашої відомості". Психологиня радить як їх долати

Негативні сценарії  —  "віруси нашої відомості". Психологиня радить як їх долати

Як жити довго на радість собі й людям, не потрапляти під вплив "обмежуючих переконань", в ефірі Українського радіо розповіла психологиня Анастасія Курцева

0:00 0:00
10
1x
Програма:

Люди інколи самостійно налаштовують свою психіку на негативні сценарії розвитку подій, і це доведена теорія говорить Анастасія Курцева: "Яскравим таким прикладом може слугувати така модель терапії  легких депресивних станів, яка буквально заснована на зміні способу мислення. Адже людина є чутливою до впливів зовні, а й до самонавіювання".

Психологиня каже, що тема таких упереджень є дуже розгалуженою: тут можна зводити до теми сценаріїв, моделей поведінки та ігор, у які грають дорослі люди, а це цілий напрямок психології. "Ми можемо говорити також про викривлення нашого сприйняття, а це — сотні різних феноменів, які мають загальну назву — "когнітивні помилки". Ми можемо згадувати десятки інших понять як, наприклад, "вивчена безпорадність". Її суть полягає в тому, що людина не робить спроб покращити своє життя, хоча має всі можливості для цього.  Це набута безпорадність, яка з’являється після невдалих спроб і закріплюється як деструктивна модель поведінки. Можемо ще згадати такий цікавий термін як "афірмація", коли людина за допомогою фраз закріплює продуктивну установку, що покращує її психо-емоційний фон".

Чому ми потрапляємо на гачок нелогічної поведінки? "Людина прагне з нашого хаотичного життя зробити плюс-мінус точний розпорядок, і ми схильні жити за схемою. Інколи ми закріплюємо неправильну схему. Людина за своєю природою схильна діяти під впливом. І тут для прикладу ми можемо взяти малюків, які довго вчаться наслідувати дорослих. І тільки потім вони матимуть достатню кількість знань та вмінь" — розповідає вона.

  Щоб не потрапляти у подібні ігри нашого розуму, психологиня дає три рекомендації:

  • "Не бійтеся робити паузу в житті для відвідування психолога. Іноді одна консультація рятує людини від формування та розвитку в неї важких психологічних станів". 
  • "Завжди ставте собі питання, за яких  у вас виникла та чи інша думка, те чи інше вподобання, і чи дійсно ваша думка є вашою, а не нав’язана кимось або чимось".
  •  "Уважно спостерігайте та мовчки аналізуйте. Є жарт, що психолог це той, хто  дивиться на всіх людей у кімнаті,  коли у приміщення заходить гарна жінка".

Ілюстративне фото: pixabay.com