Чи дійсно Росія готується до великої війни з НАТО? Експерт про нарощуванням російського військового угруповання в Калінінградській області

Чи дійсно Росія готується до великої війни з НАТО? Експерт про нарощуванням російського військового угруповання в Калінінградській області

Росія готується до війни з НАТО, про це нещодавно попередила естонська розвідка. Втім, застереження залишилися без належного медійного висвітлення та аналізу. Проте новини з російсько-НАТОвського прикордоння цього тижня нагадали про попередження естонців. Спочатку стало відомо, що в Калінінградській області Росія сформувала 18-ту гвардійську мотострілецьку дивізію. По-друге, західні аналітики заявляють, що Білорусь фактично перейшла під військовий контроль Росії. Що це означає в ефірі Українського радіо пояснює заступник директора з міжнародних питань у Центрі досліджень армії, конверсії і роззброєння Михайло Самусь.

Для ведення яких військових дій свідчить така комплектація дивізії

Якщо ми повернемося трохи до історії, саме у 2017 рік, коли проводилися стратегічні командно-штабні навчання "Запад-2017"— це були спільні навчання, які проводилися Росією і Білоруссю, — то згадаємо, що тоді сценарій передбачав якраз зайняття Сувальського коридору. Це місце є стратегічною геополітичною точкою в цьому регіоні. На той момент натівські аналітики і в нас в Україні зауважили, що якщо Росія швидко займе Сувальський коридор — це територія між Польщею, Литвою і Калінінградською областю, тоді країни Балтії будуть відрізані від інших країн НАТО і їм буде важко протистояти самотужки Росії. А Польща фактично буде знаходитися в оточенні російських військ. Особливо, зважаючи на те, що під час "Запад-2017" російські війська використали територію Білорусі для нападу на Польщу. Після того були здійснені певні кроки з боку НАТО, були створені тактичні групи у країнах Балтії, проводилися навчання стосовно логістики і відновлення мобільності натовських військ в Європі, мобільності американських військ, які будуть допомагати європейським союзникам у випадку виникнення широкомасштабного конфлікту з Росією. Але фактично не можна сказати, що НАТО зробило якийсь критичичний прорив у цьому напрямку і ми бачимо, що Росія продовжує нарощувати свої збройні сили в Європі. До початку війни з Україною була створена 1-ша танкова армія, суттєво посилена 20-та армія на кордоні з Україною, створена 8-ма армія. Якщо ми говоримо про європейську частину Росії, то вона зараз нашпигована зброєю. В Калінінградській області вже й іскандери стоять, і С-400, і посилюється корабельне угруповання, зараз ще створюється мотострілецьке об'єднання. Можемо говорити, що Росія цілеспрямовано продовжує готуватися до війни у цьому регіоні. Дуже цікаво, що ця нова дивізія буде випробувана перший раз на навчаннях "Запад-2021", який також буде проводитися з білорусами в вересні цього року. Очевидно, що операція "Сувальський коридор" буде знову відпрацьовуватися, виходячи з нових сил росіян. Для НАТО це буде новим викликом.

Звісно, дивізію можна використовувати і в обороні, і в наступі. Росія заявляє, що ця дивізія потрібна для захисту Калінінградської області, бо вони "дуже бояться" батальйонно-тактичних груп, які взагалі не можна порівнювати з тими силами, які знаходяться в Калініграді з тією групою військ, яка формується з 1-ою танковою армією збройних сил Республіки Білорусь. Не можна взагалі порівнювати три батальйонно-тактичні і більше ста тисяч військ, які Росія буде формувати. Якщо казати про наступ чи оборону, то, в принципі, Росія воює батальйонно-тактичними групами, воює дуже гнучко, використовуючи натовську тактику, намагається використовувати елементи  мережево-центричної війни, яка була використана Азербайджаном і Туреччиною в останньому Нагірно-Карабахському конфлікті. Те, що створена дивізія — це один факт, але важливо дивитися як вона буде використовуватися на навчаннях. Тоді можна буде говорити, які завдання ставляться перед цією дивізією командуванням збройних сил Росії.

Які загрози несе рішення Лукашенко надати авіабази росіянам.

Я думаю, що це викликано насправді іншою причиною. Путін хоче мати військові бази на території Білорусі. Оскількі  в цій концепції, яка відпрацьовувалася на "Запад-2017" і буде відпрацьовуватися на "Запад-2021", територія Білорусі є головним плацдармом для розгортання російських військ проти Польщі, країн Балтії і проти України це можна використовувати досить ефективно. Якщо Росія буде мати на території Білорусі авіаційні і ракетні бази, бази сил спеціальних операцій — це суттєво скоротить час для розгортання і підготовки збройних сил Російської Федерації. Наскільки я розумію, то Лукашенко вважає, що надання росіянам військової бази у себе на території — це останній аргумент в торгу з Путіним стосовно своєї майбутньої долі. Бо не секрет, що Путін незадоволений Лукашенком, хотів би поміняти його на більш лояльного керівника білоруської території Російської імперії. Тому я думаю, що зараз росіяни тиснуть на Лукашенка, а Лукашенко намагається вигадати якісь гібридні варіанти задоволення вимог росіян. Ця пропозиція про спільне використання може бути перехідним варіантом, коли будуть базуватися російські літаки, вони будуть використовуватися росіянами, а інколи їх будуть давати політати білорусам, тобто фактично не будуть створюватися нові бази — це будуть білоруські аеродроми, але з російськими літаками. Авіаційні ракетні інструменти будуть використовуватися Росією з території Білорусі насамперед проти України, бо військові і географічні умови там не сприяють для сухопутної операції, а будуть діяти десант, сили спеціальних операцій, авіація і ракетні війська.

Зазначимо, що британський аналітичний центр "Інститут глобальних загроз і вивчення демократії" вказав, що нині Білорусь у мілітарному плані цілковито підпорядковується Росії. 

Фото: pixabay.com