Справа Приватбанку: чи будуть судові вироки і повернення коштів?

Справа Приватбанку: чи будуть судові вироки і повернення коштів?

Про ситуацію довкола вручення підозр екстопменеджерам Приватбанку, імовірність повернення коштів та можливий злив інформації з Генпрокуратури в ефірі Українського радіо розповідають виконавча директорка Центру протидії корупції Дарія Каленюк, інвестиційний банкір Сергій Фурса та колишній слідчий і керівник Департаменту спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України Сергій Горбатюк.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Генпрокурорка погодила повідомлення про підозру трьом колишнім високопосадовцям Приватбанку у розтраті чужого майна шляхом зловживання службовим становищем. За даними ЗМІ повідомили про підозру у розтраті майна на 136 млн грн експершому заступнику голови правління Приватбанку Володимир Яценку,  колишньому голові правління банку Олександру Дубілету, колишній очільниці департаменту фінансового менеджменту Олені Бичіхіній.

Дарія Каленюк коментує, чи означають ці підозри, що справа наближається до суду і до реальних вироків: "136 млн грн – це маленька частинка шкоди, яка була заподіяна вкладникам і державі в результаті маніпуляцій ексвласників Приватбанку. Дуже важливо, що ця підозра відбулася, це один з епізодів великої справи, яка розслідується зараз в НАБУ. Це великий прогрес і це дає надію, що невдовзі буде оголошена підозра і ексбенеціфіарам Приватбанку – Коломойському і Боголюбову. Там вже значно більші збитки – мільярди доларів. По Коломойському є справа в США. Крім того, ним зацікавлені в Швейцарії та Ізраїлі. Тому Ігорю Валерійовичу особливо немає куди тікати. І якщо закордоном у ньому немає шансів на підкуп суддів, то в Україні такі шанси лишаються. Наразі через свій політичний вплив і в парламенті, і серед судової і правоохоронної системи він намагається зупинити будь-який прогрес у цій справі".

На запитання, чи є шанс на повернення цих коштів державі експертка зазначає: "Є докази, що ці кошти були набуті злочинним шляхом, а це означає, що існує велика вірогідність повернення цих коштів  або у формі конфіскації майна підозрюваних або шляхом арешту та замороження цих коштів. Стосовно 5 млрд доларів, то окрім кримінальних проваджень є ще цивільні справи, які веде націоналізований Приватбанк в США та Британії. І там справи стосуються саме повернення грошей".

Сергій Фурса розповідає, яким був механізм розкрадання коштів з Приватбанку: "Банки зазвичай кредитують або населення або юридичні особи.  У випадку Приватбанку 95% кредитів юридичним особам  були кредити, які видавалися бізнесам, пов’язаним з акціонерами".

Затриманню Володимира Яценка передувала детективна історія. Коли він вже був у небі, літак завернули зусиллями НАБУ. Тобто з самого ранку, коли Генпрокурорка підписала підозру Яценку, він за півгодини сів у літак і полетів у Відень. Можливий злив інформації щодо вручення підозри Яценку коментує Сергій Горбатюк: "Підозра готується не один день. Вона може готуватися й місяць, проходити різні стадії погодження керівників і прокурорів. До судових реєстрів мають доступ судді і ще десятки тисяч судових клерків. Тому є маса можливості витоку цієї інформації".

Нагадаємо, уряд країни 18 грудня 2016 року, посилаючись на пропозицію НБУ і колишніх акціонерів Приватбанку, найбільшими з яких на той момент були Коломойський і Геннадій Боголюбов, ухвалив рішення про націоналізацію Приватбанку і влив в його капітал понад 155 млрд грн.

Екс-власники банку вважають проведену націоналізацію, в результаті якої вони повністю позбулися своїх акцій, незаконною, тоді як Приватбанк і держава вимагають від них додаткового відшкодування шкоди.

Наразі сторони ведуть судові суперечки, як в Україні, так і в зарубіжних юрисдикціях.

Фото: Дебет-Кредит