Балансування рейтингами. Політолог коментує як вплине на імідж Зеленського закриття телеканалів та ув’язнення Стерненка

Балансування рейтингами. Політолог коментує як вплине на імідж Зеленського закриття телеканалів та ув’язнення Стерненка

Стерненко і Медведчук: чи не переб'є посадка Сергія Стерненка успіхи президента Зеленського у боротьбі з Віктором Медведчуком? В ефірі Українського радіо відповідав політолог Віктор Таран.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Політолог Віктор Таран аналізує обидва кейси: по закриттю каналів Тараса Козака та Віктора Медведчука та по одеському активісту Сергію Стерненку, який, нагадаємо, учораа отримав термін 7 років позбавлення волі за викрадення людини у 2015-му році. Експерт розповідає як, на його думку, можуть події розгортатися далі.  

"Якщо не буде найближчим часом подання з боку пані Венедиктової (мається на увазі генеральна прокурорка України – ред.  ) на Медведчука та Козака, нагадаю, що два тижні тому були подані позови по указу Зеленського, то це означає, що вони мають прекрасні  шанси їх  виграти. А це означає, що санкційні канали скоро  запрацюють. Чому пані Венедиктова не педалює цей, процес, мені невідомо. Хоча по Стерненку вона процес педалювала, вона заявила, що по Стерненку буде вирок. І буде він скоро. Що ж до Стерненка – я вважаю цю справу дуже дивною і думаю, що там є прекрасні шанси в апеляції її скасувати. Але ми знаємо про "Riff" Антоненка, що там нічого не рухається. Тому, знаючи нашу правоохоронну систему, прогнозувати нічого не берусь".

 Політолог вважає, що відсутність ідеології партії "Слуга народу" призводить до того, що  президент ухвалює рішення до ситуативних міркувань або з рейтингів. Але, наголошує експерт є ще один суттєвий фактор: "В оточенні президента є  як прихильники "руського міру", які орієнтовані на Росію, той же Татаров – заступник голови ОПУ Єрмака, так є і інші люди, той же Данілов, який очолює РНБО, який з 2005 року присвятив своє життя боротьбі з "руським миром". Це і призводить до того, що він інколи ухвалює абсолютно протилежні речі".  

І тут є різні думки, каже експерт, бо дехто каже, що така політика, дозволяє балансувати рейтингами Зеленського і  набирати голоси. А дехто вважає, що навпаки, така політика відштовує прихильників Зеленського, і він опиняється в інформаційному та електоральному вакуумі.  Зрозуміло це стане за два-три тижні, каже Таран: "Ми зможемо сказати, до чого призвела ця політика, коли прийде свіжа соціологія, і ми зможемо подивитися як останні події вплинули на його рейтинг. Найсвіжіша соціологія сьогодні опублікована "Рейтингом", демонструє , що 58% населення України підтримує дії Зеленського. Але це було до рішення по Стерненку".

"Я сумніваюся що від такої політики буде користь. Коли влада постійно намагається розділяти суспільство на вразливих темах,  це породжує в народові гнів, ненависть, недовіру і не сприяє консолідації суспільства", –  каже він. Експерт порівнює це явище з більярдом: "оце "шар проросійський", оце "демократичний", це ще якийсь. Ї зіштовхують,  а паралельно займатися своїми справами,  які не мають відношення до реальної політики і реального благополуччя громадян".

 Для суспільства це набагато гірше, переконаний він. "Ми мали б у цій студії говорити про те,  чому росте курс долара? Коли буде транш МВФ? Чому не почалася раніше вакцинація і чи можна довіряти цій вакцині? Людям з якого віку її можна колоти?"

Це погано впливає і на соціально-економічну політиу, тому що до кінця незрозуміло яку економічну модель ми будуємо, перконаний політолог. І така суперечність насторожує суспільство, адже майже 70 % населення вважає, що ми рухаємося в неправильному напрямку з точки зору економіки. Це дані опитування, що було проведено Центром Разумкова з 29 січня по 3 лютого 2021 року.

"Вчора була річниця від того як був призначений уряд Шмигаля, і він мав би прозвітувати, розказати про успіхи та поріки, пояснити, чому вакцинація не почалася раніше, який нас чекає рост економіки, що у нас буде з ВВП,  з мінімальною зарплатою, чому у нас індексація пенсій, яка мала бути на 400, переноситься на осінь".

Експерт вважає, що Офіс президента має щось робити із комунікацією і пояснювати населенню, що відбувається і що вони планують робити.

Віктор Таран, фото: uacrisis.org