Для країни це вигідно. Експерт коментує законопроекти щодо спрощення розмитнення "євроблях"

Для країни це вигідно. Експерт коментує законопроекти щодо спрощення розмитнення "євроблях"

18 лютого у Верховній Раді підтримали в першому читанні законопроекти щодо спрощеного режиму оподаткування вживаних автомобілів, ввезених з-за кордону. Це стосується авто, які заїхали в Україну до 1 січня 2021 року. Згідно з ним, ввезені транспортні засоби можна розмитнити впродовж 180 днів. Це можна буде зробити з моменту, коли закони набируть чинності, тобто після голосування за нього у другому читанні. За словами голови податкового комітету Данила Гетманцева, коштуватиме розмитнення не більше 1000 євро. Якою буде ситуація після ухвалення законопроектів в ефірі Українського радіо аналізував кандидат економічних наук, керуючий партнер консалтингової компанії "Фінансова студія" Євген Невмержицький.

0:00 0:00
10
1x

Чи треба було зачекати тим власникам авто, які розмитнили їх раніше

Питання у тому, що українці мають право ввозити авто і розмитнювати його за адекватними цінами. Якщо законодавець не може з цим розібратися і викликає не просто занепокоєння у людей, а масові заворушення, то тут є питання до Верховної Ради. Має бути якась відповідальність тих, хто не може вирішити цю ситуацію. Звичайно, що закон потрібно виконувати і немає нічого гіршого ніж беззаконня. Але, якщо депутати ухвалюють закони, які не відповідають інтересам суспільства — це проблема. Зараз потрібно вирівняти умови для тих, хто виконує закон, тобто розмитнив свої автівки за менш вигідними умовами. Їм потрібно компенсувати кошти або надати певні пільги. Інакше Верховна Рада сама провокує невиконання закону. Мова йде про справедливість. Якщо ти сплатив вчасно, то повинен мати певні пільги.

Для України вигідні адекватні умови розмитнення, щоб кожен громадянин міг задешево розмитнити автомобіль, який ввіз. І міг покращити умови свого життя, що сприяло б накопиченню у бюджеті грошей, адже комфортні умови та успішний бізнес стимулювали економіку. На жаль, у нас законодавець стягує податки з тих, хто може платити і погіршує умови ведення бізнесу та життя в Україні. Ось у чому проблема.

Чи почнуть масово розмитнювати авто після ухвалення цих законопроектів

Що відбудеться без сумнівів — розмитнювати будуть більше. Українці схильні до виконання законодавства, якщо воно адекватне. Цей закон наповнить бюджет і матиме позитивні наслідки для держави. Арифметика досить проста: якщо 1000 євро коштуватиме розмитнення авто, а таких 500 тисяч, то 500 мільйонів. Інша користь — безпека, це дуже важливе питання.

Стосовно того, що кошти від розмитнення можна спрямувати на вакцинацію. Гроші мають надходити у бюджет, який виконується відповідно закону. Бюджет має фінансувати всі напрямки, які в ньому прописані.

Читати далі — Доля євробляхерів. Штрафи чи чергові поступки від уряду?

Нагадаємо, що нині вартість ставки розмитнення вживаного авто в Україні у деяких випадках сягає 250-650% від його митної вартості. Юридична компанія "Дорожній адвокат" повідомляла, що власники "євроблях" не можуть вивезти автомобіль, адже його одразу конфісковують, а розмитнення по діючих ставках не звільняє від штрафу 170 тисяч.

Фото: pixabay.com