Чому сексизм політиків впливає на суспільство та що змінить покарання за це явище – правозахисниця

Чому сексизм політиків впливає на суспільство та що змінить покарання за це явище – правозахисниця

Поняття сексизму все частіше обговорюються у нашому суспільстві. Зокрема, тому що час від часу подібні висловлювання собі дозволяють політики першого ранку. Тепер же депутати хочуть дати визначення і призначити покарання за сексизм в Україні. Виконавча директорка Центру громадянських свобод Олександра Романцова в ефірі Українського радіо пояснила, чому сексизм у політиці – “поза межами добра і зла” та як вплине на українське суспільство призначення покарання за нього.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Днями в українському політикумі розгорівся черговий сексиський скандал. В прямому ефірі  програми "Свобода слова" на телеканалі ICTV радник голови офісу президента та спікер української делегації в ТКГ Олексій Арестович під час дискусії з Іриною Геращенко звинуватив "ЄС" у деморалізації українських військових та порівняв риторику цієї політсили з пліткарством у жіночому гуртожитку ПТУ. "Ви відкрито працюєте проти національної безпеки держави, інформаційної складової. Це офіційна заява, офіційне звинувачення. Так, я звинувачую "ЄС" у тому, що ви працюєте, згідно з російськими наративами… Я вже не кажу як ви себе поводите. Зовнішність президента ви обговорюєте… Не так на ньому бронежилет сидить, не так каска. Ви ж до рівня жіночої "общаги" опустилися ПТУшної такої в тому, що ви робите". 

У відповідь співголова фракції Європейська Солідарність Ірина Геращенко звинуватила Олексія Арестовича у сексизмі та покинула студію: "Мені би хотілося, щоб на "жіночу общагу" зреагувала віцепрем’єр з євроінтеграції і дала, можливо, в кулуарах характеристику вашим колегам щодо відвертого хамства та сексизму, який звучить у прямому ефірі. Мені дуже шкода, пане Вадиме (звернення до ведучого ток-шоу – ред. ), що вам з Банкової присилають подібний рівень офіційних комунікацій, який, дійсно, не гідний найвищої інституції держави...  Я хочу нагадати, які питання пані Геращенко як представник опозиції поставила представнику влади. Отже, вона запитала наступне: чому на відверте загострення на фронті немає активізації контактів у нормандському форматі? Чому немає пропозиції України, зокрема, в Раді Безпеки ООН  щодо миротворчого контингенту і, зокрема, оціночної місії?  Чому немає пропозиції внести до бюджету України зміни відносно підняття зарплат українським військовослужбовцям, щоб не прив’язувати виплати до премій, які можна не платити ,якщо вони відповідають на вогонь?" 

Варто зауважити, що віцепрем’єрка Ольга Стефанішина публічно засудила слова Арестовича.  А він, врешті,  все ж вибачився, хоча, і своєрідно: "Щиро прошу вибачення у жіночих гуртожитків за порівняння їх з "ЄС" (Європейською Солідарністю – ред. )", – написав він у Фейсбук.  

В чому проблема  сексистських висловлювань саме  депутатів  – пояснює виконавча директорка Центру громадянських свобод.  

На жаль, у нас в культурі, каже Олександра Романцова,  є  розуміння, що ми маємо право оцінки соціального становища,  родинного становища, вигляду людини. "Насправді – ні! Не маємо! Кожен чоловік, жінка, дитина, старша людина, не має страждати через оцінки оточуючих, а тим більш, через якусь свою характеристику  – соціального статусу, віку, статі – не має бути обмежена в можливості". 

Олександра Романцова, Фото: Facebook

Парламентарі та державні діячі, які публічно висловлюються мають зважати на те, що вони є прикладом для суспільства , адже політика стосується кожного громадянина України, хто б що не говорив, продовжує вона.  "Люди, які є політиками, мають пам’ятати  що сексизм та класизм (нагадування, що саме ПТУ – це мало б погіршити враження від фрази, називається класизмом, це, коли людину звинувачують у чомусь через її соціальну приналежність). Тут цілий комплекс і, на жаль, він дуже невлучний в політичній боротьбі.  Але сексизм взагалі недозволений – він за межами добра та зла".

Для депутатів мова – 50 відсотків їх роботи, зауважує Романцова. І робота депутата – продумувати якісь стратегічні рішення для держави, але, окрім того, і об’єднувати якісь групи населення і представляти їх  думки, позиції.  "На посиденьках десь на кухні теж так говорять. Так, але там ти не представляєш своїх виборців, ти не несеш відповідальності, що твоя позиція,  твої дії це фактично твоє представлення групи населення". 

"Тепер уявимо людей ,які голосували за цих депутатів, які сподіваються на гарні результати роботи в Мінській групі, вони не мають відчувати, що їх представник безпосередньо здібний на це…  По-перше, в  гуртожитках живе безліч людей з різними позиціями, з різним рівнем культури, з різним обранням мови чи способу дій. І коли отакі об’єднання просто накладають клеймо на велику кількість людей, це є незрозумілим порівнянням", – вважає Олександра Романцова.

Що ж до законодавчої сторони цього питання, то це обговорення сексизму призвело до цікавого ефекту, каже експертка, адже багато-хто з депутатів не розуміли, що таке сексизм, поки не “попалися” на звинуваченнях у ньому. І вже зараз пропонують законодавчі ініціативи, щоб це питання врегулювати.  "Той же Олександр Корнієнко став одним зі співавторів законів. Але такі депутати як, наприклад, Марина Бардіна, постійно працюють з цією темою. Зараз є два законопроекти – один вводить поняття і розуміння, що це таке. Другий дає можливість адміністративно реагувати на такі порушення на рівні штрафу".

Завдяки таким ініціативам люди мають  розуміти , що сексизм заважає розвитку суспільства, вважає вона. "Це питання і до освітньої політики...Коли в тебе з дитинства є бачення, що цінність від того не залежить людини, професіонала, то це і призводить до того, що такі суспільства як скандинавське значно ефективніші, зокрема, і в економічній сфері".

Фото: з відкритих джерел