Чому попри запуск ринку газу, довелося "вручну" регулювати ціну для населення – заступниця голови ОПУ

 Чому попри запуск ринку газу, довелося "вручну" регулювати ціну для населення – заступниця голови ОПУ

Про реформи в енергетиці й перехід на ринкові умови в ефірі Українського радіо розповіла заступниця голови Офісу Президента України Юлія Свириденко.

0:00 0:00
10
1x

Підбиваючи енергетичні підсумки 2020-го, заступниця голови ОПУ відзначає "багато позитивних моментів, що стосується ринку газу".  Його запуск це – важливий крок, історичний і навіть революційний, каже Юлія Свириденко. "З серпня ми маємо відкритий ринок газу. І, споживачі, маємо право вільно обирати собі постачальника. Маємо право вільно змінювати постачальника. Постачальник не має права нас відключати, якщо ми хочемо змінити того, хто нам буде постачати газ. До того ж збільшилися обсяги продажу газу в 6 разів порівняно з 2019-м роком. Через велику пропозицію ресурсу і через обмежений попит, ціна на газ була "хаб мінус".

Однак, зауважує вона, були передумови, які не сприяли тому, щоб формувались сприятливі, конкурентні ціни на ринку. Перш за все, це наявність так званих природних монополій, які на ринку роздрібного постачання  займають велику частку. "Тут їх порядку 76 %. НАК "Нафтогаз" займав на початку вересня десь 6 %, зараз наростив до 9%. І оце зловживання монопольно домінуючим становищем, в розрізі регіонів, створення штучних бар’єрів для споживачів, які бажали змінити постачальника,  дало ситуацію, при якій була можливість газопостачальникам встановлювати межу  від, ми аналізували, 14%, потім 20%, 25%, потім 44% в окремих місяцях. І в такій ситуації не можна було стояти осторонь ані Кабінету міністрів, ані президенту України, тому що було зрозуміло, що не були достатньо прозорі умови на ринку. І все це спричинило зростання тарифів у наших платіжках". 

 Тому казати, чи запрацювала реформа – рано, вважає вона. "Важливо, що ми зробили цей крок. Зараз ми взяли собі паузу, виграли час шляхом встановлення прайс-кепу на газ та підписання Меморандуму, для того,  щоб системно подивитися, які проблеми виникли на ринку газу, щоб у наступні періоди не робити оці "ручні інтервенції".

Також заступниця голови Офісу президента пояснила, що відбувається з місією МВФ в Україні і до чого тут енергетика. "Місія МВФ не завершилася. Вона продовжується. Ми далі працюємо над тими системними реформами, на які вони звернули нашу увагу. І енергетична сфера також у фокусі місії МВФ і нас. Звичайно, що повернення до нормального функціонування ринку газу, це ті очікування які є у місії і які є у нас".

Як повідомляли ЗМІ, 13 лютого місія Міжнародного Валютного Фонду завершила роботу в Україні, не домовившись про наступний транш програми stand-by.

Юлія Свириденко, фото: ukraine30.com