Україна отримає вакцини від коронавірусу не раніше березня — експерт

Україна отримає вакцини від коронавірусу не раніше березня — експерт

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов під час п’ятничного ефіру програми "Свобода слова" Савіка Шустера заявив, що вакцинація в Україні почнеться після 15 лютого. Міністр сказав, що вони очікують поставку перших доз вакцин вже на цьому тижні. Цю ж інформацію підтвердив головний санлікар країни Віктор Ляшко. Повідомляється, що це буде препарат компанії AstraZeneca. Директор з політики та адвокації БО "100% Життя" Сергій Дмитрієв в ефірі Українського радіо розповів, що вакцини приїдуть до України не раніше березня.

0:00 0:00
10
1x

Після 15 лютого Україна отримає три перші поставки вакцини проти коронавірусу, розповідає Сергій Дмитрієв. "Перша можлива поставка  вакцини в Україну — це контракт, який під тиском міністра довелося заключити ДП Медзакупівлі,  — це закупка китайської вакцини. Шлях, який не відбудеться скоро: ми знаємо, що Лекхім заявив про те, що постачання затягнеться до квітня, з тим, що НАБУ відкрила провадження по цій закупівлі, то скоро ми тут вакцину не отримаємо. Другий шлях — це міжнародний інструмент COVAX, за яким очікувалось, що приїде вакцина Pfizer. Але нині за програмою COVAX очікується вакцина AstraZeneca. І під час "шумихи" з приводу закупівлі китайської вакцини, у міністерстві було прийняте рішення, і віддали закупівлю вакцин на 2021-й рік закупівельний агенції Crown Agents, яка нині має закупити близько мільйона вакцин у AstraZeneca".

За інформацією, яку має експерт, раніше березня нічого з перерахованого до України не встигнуть привезти. "Коли в березні, теж невідомо. Інформація змінюється кожен тиждень", — зазначає він. 

Нагадаємо, як повідомляє Суспільне, посилаючись на джерело в МОЗ, анонсована з 15 лютого кампанія вакцинації в Україні відтерміновується. При цьому Суспільне зазначає, що анонсований на 9-ту годину ранку брифінг головного санлікаря Віктора Ляшка не відбувся. 

Нині, за словами директора з політики та адвокації БО "100% Життя" Сергія Дмитрієва, в Україні сформовані бригади, які будуть вакцинувати людей. "Не зовсім зрозуміло, хто буде фінансувати ці бригади. У нас достатньо дивна система підготовки до вакцинації: з усіма закупівельними представниками виробника вакцин розмовляє один заступник міністра, про перемоги і повідомлення про те, коли вакцина буде, розповідає міністр, а технічною роботою зі створення самої логістики та інформаційної кампанії відповідають інші інститути: це центр громадського здоров’я і головний санлікар".  

До того ж з осені відсоток українців, які готові вакцинуватися, упав з 55% до 43%, каже директор благодійного фонду. На фоні того, що відбувається з кампанією в інформпросторі України з приводу тієї ж китайської вакцини, що підтриває у людей віру у вакцинацію. Для того, щоб країна отримала колективний імунітет, має бути позитивне ставлення до процесу вакцинації. "І, на жаль, до кінця січня Міністерство не визначилося з тим, хто стане інформаційним холдером підтримки вакцинації в Україні. Лише три тижні тому цим холдером став Центр громадського здоров’я, і на цьому тижні починається масштабна інформаційна кампанія з вакцинації. Поки люди читають інформацію, яка не дає їм позитиву". 

На думку Дмитрієва, Ізраїль, який нині демонструє найбільші успіхи у процесі вакцинації, узяв відомі протоколи і почав за ними діяти. "Вони не розмірковували, а пішли за протоколом CDC, протоколом ВООЗ і просто почали рухатися по карті. Тому вони й досягли результату. А, якщо подивитися на Україну, то у видання Bloomberg є рейтинг про готовність країн до вакцинації, на жаль, Україна  з 200 країн, посідає 176-те місце. Поруч із країнами, які мають досить низький рівень медицини, у деяких ще йдуть громадянські війни. Це поганий показник для того, щоб країна відповіла на вірус. Це відобразиться на самій країні, на її престижі, той же паспорт вакцинації, про який говорять".

Українці пройдуть цей шлях тоді, коли їх не пустять до Ізраїлю, ЄС та США через відсутність "зеленого паспорта", і це буде хорошим мотиватором, каже експерт.

Нагадаємо, з 1 березня 2021 року кожен українець зможе записатись на вакцинацію від коронавірусу за державний кошт. Про це в журналістам заявив головний санітарний лікар України Віктор Ляшко.

Фото: Reuters

Останні новини
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Новини по темі
До 70 померлих щотижня: в Україні можлива нова хвиля ковіду
Спалах COVID-19 в Україні: як відбувається вакцинація та лікування важкохворих в умовах війни
Друга бустерна доза від covid-19, електронний рецепт на антибіотики та медична евакуація: у МОЗ розповіли про нововведення
Це врятує життя. Експерт про щеплення, які варто зробити під час війни
COVID-19 в умовах війни: яким є рівень захворюваності в Україні?