У МВС пропонують законодавчо заборонити проплачені мітинги

У МВС пропонують законодавчо заборонити проплачені мітинги

Заступник глави МВС України Анатолій Геращенко пропонує законодавчо заборонити проплачені мітинги. В ефірі телеканалу Україна 24 він заявив, що у нас дуже ліберальне законодавство і будь-хто у нашій країні може виплачувати мільйони гривень за організацію платних акцій протесту, за наймання якихось людей, які будуть ходити з транспарантами "за" або "проти". За словами Геращенка, він ще у 2015 році розробив відповідний законопроект, який забороняє подібні мітинги, однак на той момент його ідею не підтримали колеги. Чи дійсно можна це зробити на законодавчому рівні в ефірі Українського радіо коментує політтехнолог Петро Охотін.

0:00 0:00
10
1x

Як кваліфікувати проплачені і непроплачені мітинги

Саме в цьому і виникає проблема. Якщо є покарання за мітинги, де є нелегальна готівка, тоді в законі має бути прописана процедура проплати заходів або з рахунку громадської організації, або з рахунку громадської ініціативи. Будь-яка, навіть добровільна акція протесту — це використання мікрофонів, гучномовців, роздруківки, прес-релізів та інших матеріалів. Іншими словами, поки немає процедури того як це буде виглядати, ми не можемо сказати нічого про ініціативу Геращенка. І я хочу нагадати, що протести у нас проходять не за дозволом суду. Людина подає заявку в місцевий орган влади, отримує номер і фактично має право проводити захід. Якщо зміниться процедура, то зміниться і характер повідомлення. Особисто мені це не подобається. Хоча варто сказати, що я розумію, чому Геращенко згадав свою ініціативу 2015-го року. Нещодавно засідала Колегія МВС і там говорили про те, що у нас поліція підтримує криміногенну ситуацію, тобто, зробивши більш жорсткою процедуру громадських протестів, на мою думку, МВС намагається зберегти статистику на свою користь.

Наскільки я пам’ятаю, то в проєкті, який Геращенко має на меті реалізувати, сказано: "Пропозиція, обіцянка або надання особі неправомірної вигоди за її участь у масовому заході карається штрафом". Тобто фактично процедура того як встановлюється проплачений мітинг чи ні — невідома. 

Думаю, що повністю безкоштовних акцій протесту не буває. Але проплачені мітинги можна відрізнити за великою кількістю однотипних банерів, зроблених у промисловий спосіб, а не написаних від руки, зазвичай там є сцени і лунає музика, адже це можливість для організаторів списати гроші. Відрізняються вони переважно більш дорогими атрибутами.

Чи підпадають під цю категорію студенти, яких змушують виходити на акції

Як я пам'ятаю, то у ВНЗ заборонені політичні агітації. Тому ті студенти, яких виганяють на мітинги можуть подати до суду на його керівництво, щоб показати що на них тиснуть і схиляють до певних політичних дій.

Кого карати: організаторів чи учасників

Я думаю, що ми будемо виходити на ті правила, які існують у всьому цивілізованому світі. Тобто там, де є фінансування партій і треба вказувати звідки надійшли гроші на виготовлення різних атрибутів, де є закон про лобізм, де є фінансування громадських організацій. Правильною буде боротьба з тіньовою стороною української політики. Інакше —  це буде черговий законопроєкт, який застосовуватимуть у вибірковий спосіб.

Зазначимо, що 8 лютого активісти Національного Корпусу біля конгрес-виставкового центру "Парковий" затримали тітушок, які йшли на мітинг, організований на підтримку закритих рішенням РНБО телеканалів. 

Фото: pixabay.com