Чому продовжують зростати ціни на продукти. Пояснює експерт

Чому продовжують зростати ціни на продукти. Пояснює експерт

За даними Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО), світові ціни на продовольство ростуть восьмий місяць поспіль. Що це означає для України, які прогнози роблять експерти, чим зумовлено підвищення світових цін, а також на більшість товарних активів у світі в ефірі Українського радіо розповідає економічний експерт Любомир Шавалюк.

Про ситуацію на продовольчому ринку України

Минулого року, через пандемію у світі було надруковано дуже багато грошей, вони виконували функцію такого собі економічного стабілізатора. Нині економіки країн виходять з кризи і ці гроші вже не потрібні саме заради того, чому їх випускали. Але вони залишаються у фінансовій системі, гроші не можуть лежати без діла, тому прямують на різні ринки, у тому числі товарні. Тому ми зараз спостерігаємо дуже різке зростання на сировинні товари. Оскільки Україна є експортером, того ж зерна, внутрішня ціна прив’язана до глобальних цін, тому вартість пшениці, кукурудзи зросла і збільшується досі. Через це відбудеться і подорожчання хліба і хлібобулочних виробів. Та це буде не єдиний сегмент.

Є ще внутрішні чинники, які на це впливають. Минулого року уряд активно займався тим, що фінансував величезний дефіцит бюджету через ОВДП, гроші на які він брав через різні схеми. Тобто у нас також є певний надлишок грошей, які створюють інфляційний тиск. Попри те, що криза у нас була й є досить помітною, статистика показує, що доходи у населення зростають. Ці гроші українці будуть витрачати на їжу, цим створюватимуть додатковий попит на продукти, який штовхатиме ціни.

Чи збільшиться ціна на борщовий набір

Так, і це логічно.  Тому, що крім глобальних цін на продовольчу сировину, так само суттєво зросли ціни на енергоносії, нафта ще не повернулася на докризовий рівень, а нафта і вугілля подорожчали. 

Читати далі: Слідом за нафтою. Експерт пояснив, чому в Україні дорожчає пальне

Зазначимо, що порівняно з січнем 2020 року ціни зросли на цукор — на 54,7%,  яйця —  52,3% , олія  —  25,6%. За даними Мінекономрозвитку, лише за перший місяць 2021 року ціни на овочі зросли на 8,1–24,6%. 

Як зазначають фахівці американського банківського холдингу JPMorgan, на світовому ринку сировини почався новий період росту цін. Це вже п’ятий за 100 років "суперцикл", останній розпочався в 1996 році і досягнув піку в 2008 році.

Серед основних чинників, які вплинули на цю ситуацію, аналітики називають: пандемія, погодні умови ( у багатьох країнах була посуха), збільшення імпорту з Китаю.

Фото: pixabay.com