До кінця опалювального сезону тарифи не зростуть. А далі? Думка експерта

До кінця опалювального сезону тарифи не зростуть. А далі? Думка експерта

Як зростатимуть тарифи на газ по закінченню опалювального сезону та чому не варто сподіватися на здешевлення цін на електроенергію в ефірі Українського радіо розповідає експерт Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук.

0:00 0:00
10
1x

Уряд підписав меморандум із місцевою владою щодо тарифів на тепло та гарячу воду. Меморандум це документ, який засвідчує лише наміри сторін. Екперт пояснює, чи варто серйозно сприймати це підписання: "Звісно меморандум – це ні до чого не зобов’язуючий документ. Він виключно політично зобов’язуючий. Ані президент, ані уряд не мають сьогодні відношення до формування ціни на газ, особливо для теплокомуненерго. Є окрема постанова Кабміну, яка регулює цю ціну і вона прив’язана до хабу Амстердам плюс. Тобто цей меморандум нічого не змінив. Він не дає нижчу ціну на газ для теплокомуненерго, а лише констатує, що тарифи не будуть підвищуватися. Але слід розуміти, що витрати в теплокомуненерго зросли, зарплати зросли, ремонтні роботи зросли – відтак тариф вже почав підвищуватися. Тому це замороження лише політичний крок. У меморандумі зазначено, що місцеві бюджети не будуть нести додаткове фінансове навантаження, але це неправда. У будь-якому випадку, додаткові витрати, які понесуть підприємства ляжуть у збитки, які потім компенсуватимуть органи місцевого самоврядування. Як вони це будуть робити: чи за рахунок кредитів, продажу чи оренди майна – відкрите питання".

Нафтогаз запровадив довгострокові цінові пропозиції для забезпечення сталого рівня цін на газ для підприємств теплопостачання. Але теплопостачання це не тільки ціна на газ. Юрій Корольчук прогнозує, яка ситуація із опаленням буде надалі: "Це стосується лише газу. Хто використовує інший ресурс жодної знижки чи відтермінування росту ціни не матиме. Проблема в іншому. З  1 травня 2021 року теплокомуненерго мають стати учасниками ринку газу. Питання дуже велике чи цей ринок запрацює.  А це один із пунктів зобов’язань України перед МВФ. Теплокомуненерго сьогодні в складній ситуації, тому що в наступному сезоні вони будуть змушені  більш суттєво підвищувати ціни, оскільки муситимуть компенсувати втрати. Другий варіант – це приватизація цього сектору взагалі, де основні активи це теплокомуненерго і водоканали".

Опалювальний сезон українці пройдуть без різких стрибків цін на тепло. На питання, що буде по його закінченню експерт зазначає: "Ціна влітку завжди дешевша. І ринкова ціна буде дешевша. Вже зараз на європейських ринках ціна знижується попри снігопади. Ключовий фактор – це жовтень 2021 року, коли ціни почнуть зростати. Все залежатиме від тієї цінової позиції, яка буде на той момент. Якщо Укргазвидобування почне продавати свій газ, то його вистачить всім і ціна буде прийнятна для всіх. На це потрібна політична воля влади. Слід відділити Укргазвидобування від Нафтогазу".

Голова Нацкомісії дерегулювання енергетики комунальних послуг Валерій Тарасюк заявив, що ціни на електроенергію для населення зростати не будуть. Але ціна фактично зросла внаслідок скасування пільги 90 копійок за 100 Кв.  "1,65-1,68 грн за кіловат – це ті затрати, які будуть нести розподільні компанії, тобто обленерго. Тарасюк вважає, що три копійки достатньо для генерування електроенергії на Енергоатомі, в якого сьогодні боргів 24 млрд гривень. Це продовження правила політичної доцільності. Іншого варіанту як підвищувати тарифи на електроенергію в Україні немає. Останнє підвищення було понад три роки тому. За цей час зросли затрати на енергоносії, зарплати, обслуговування блоків тощо. Ціна в 1,68 грн за кіловат діє до 31 березня, а далі  може бути зростання приблизно до 2,5 гривень до кінця 2021 року, а в 2022 році ціна рухатиметься в сторону до 4 грн за кіловат. В різних регіонах буде різна ціна за рахунок різниці вартості транспортування", – пояснює експерт.

На питання, чому Україна купує електроенергію в Росії Юрій Корольчук зазначає: "Імпорт іде в основному для комерційних компаній, для промисловості. Замість того, щоб запускати АЕС і ТЕЦ компанії купують електроенергію у Білорусі та Росії, яка на 30% дешевша. Таким чином українські компанії недоотримують прибутки".

Фото: Юрій Корольчук Енерго Х