Про досвід масової вакцинації в Ізраїлі, зону вільної торгівлі між Ізраїлем та Україною – розповідає заступник посла Ізраїлю в Україні

Про досвід масової вакцинації в Ізраїлі, зону вільної торгівлі між Ізраїлем та Україною – розповідає заступник посла Ізраїлю в Україні

Про досвід масової вакцинації в Ізраїлі, зону вільної торгівлі між Ізраїлем та Україною та очікування від нового президента США в ефірі Українського радіо розповідає заступник посла Ізраїлю в Україні Йоав Бистрицьки.

0:00 0:00
10
1x

Станом на 8 лютого у світі зроблено 131 млн щеплень від Covid-19. 73 країни розпочали вакцинацію. Лідером є Ізраїль. Через два місяці Ізраїль має намір провакцинувати усе населення, а це 9 млн громадян. Як досягти такого результату пояснює Йоав Бистрицьки: "На сьогодні в нас вуже 3,5 млн громадян отримали перше щеплення і 2 млн отримали друге. Тому за кілька днів вони вважатимуться  цілком захищеними. У нас дуже розвинена система охорони здоров’я. Ми розвиваємо її  вже 73 роки. Темпи вакцинації надзвичайно високі. 85% людей у віці 60+ вже вакциновані. Кількість нових інфікованих зменшується і це свідчить, що наш підхід до вакцинації ефективний".

Ізраїль пообіцяв запровадити швидку вакцинацію та ділитися результатами в обмін на безперебійне постачання вакцини від Пфайзер, яке розпочалося в грудні минулого року. Заступник посла розповідає, як іде обмін інформацією з провідними виробниками вакцини: "Ми постійно боремося з фейковими новинами у ЗМІ та соціальних мережах. Нам важливо, аби люди зрозуміли, що швидше ми провакцинуємо населення, то швидше повернемося до нормального режиму життя. Найближчими днями ми запровадимо так званий зелений паспорт. Він забезпечує кілька важливих речей: вільний виїзд з Ізраїлю і вільний приїзд в Ізраїль. Тому, ті хто в’їжджатиме до Ізраїлю не муситиме здавати ПЛР-тест чи проходити самоізоляцію. Також зелений паспорт дозволяє брати участь у різноманітних масових заходах".

Багато світових видань пишуть про те, що Ізраїль матиме надлишок вакцин від трьох основних виробників. На запитання, як Ізраїль розпоряджатиметься ними і чи є вже черга за вакцинами Йоав Бистрицьки зазначає: "Договір з Пфайзер містить таємну інформацію, яку ми не можемо розголошувати. Проте слід зазначити, коли Пфайзер передає якійсь країні певну кількість вакцин, вона не може передати її третім особам. Це питання безпеки, оскільки до зберігання цих вакцин є жорсткі вимоги. Поки що ми не отримали вакцини для всього населення Ізраїлю. Тому зараз зарано говорити про допомогу іншим країнам. Проте якщо ми зможемо поділитися з нашими українськими партнерами, то звісно ми це зробимо".

З 1 січня набула чинності Угода про зону вільної торгівлі між Ізраїлем і Україною. В рамках Угоди для низки сільськогосподарських та промислових товарів будуть скасовані або знижені імпортні мита вже з початку 2021 року, для низки інших – поступово протягом наступних 3-5-7 років. Заступник посла пояснює, які переваги отримали економіки обох країн: "Це великий потенціал для збільшення міждержавного товарообігу. Сьогодні він складає лише 1 млрд доларів на рік, з яких більшість – це послуги. В Україні є багато агропродуктів, в Ізраїлі є техніка та апаратура, яку можна продавати в Україні. Підприємці Ізраїлю дуже зацікавлені в цій угоді".

Ізраїль готується до четвертих за 2 роки парламентських виборів.  "Четвертий раунд виборів свідчить про те, що в нас дуже демократична країна. Люди хочуть змін і ми не боїмося виборів. Незважаючи на таку частому виборів, держава Ізраїль працює на повну потужність", – коментує  Йоав Бистрицьки.

За сприяння адміністрації Дональда Трампа Ізраїль нормалізував минулого року відносини з ОАЕ і Бахрейном, а цього року з Суданом. Чи продовжить цю лінію Джо Байден, адже на черзі була нормалізація з Марокко прогнозує заступник посла: "Ми вдячні колишньому президенту Трампу за сприяння у нормалізації відносин з Еміратами та Бахрейном. У нас одна мета  – це розвиток економіки та міжнародних відносин. Друга спільна тема – це Іран, який  несе для нас загрозу. Сподіваємося, що президент Байден стоятиме на тих самих позиціях, тому що не існує іншого виходу, окрім миру".

Фото: Українська правда