Про контрольовану інфляцію, приватизацію та депозити в банках розповідає економіст Савченко

Про контрольовану інфляцію, приватизацію та депозити в банках розповідає економіст Савченко

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що у 2021 році очікується незначний рівень інфляції - 5+1% в показниках НБУ, в уряді зацікавлені, щоб інфляція розігрівала економіку. За інформацією Урядового порталу, про це він повідомив під час загальної зустрічі Європейської бізнес асоціації "Глобальний огляд економіки України". Також він заявив, що всі міжнародні партнери України, включно з МВФ та рейтинговими агентствами, прогнозують цього року зростання української економіки. За словами Шмигаля, нині триває робота над Національною економічною стратегією до 2030 року, до якої залучені бізнес, наукові установи та громадські організації. Про економічну ситуацію в країні та механізм інфляції в ефірі Українського радіо розповідає професор, ректор Міжнародного інституту бізнесу Олександр Савченко.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Чи дійсно інфляція може стимулювати економіку

Проблема полягає у тому, що Міжнародний валютний фонд, Європейський Союз традиційно думають, що низька інфляція — це добре не лише для їхніх країн, але і для країн, які розвиваються, зокрема і для України. На Заході діє простий стандарт: рівні інфляції і економічного зростання  — 2%. Для них це правильна стратегія. Якщо розглядати Україну, то існує кореляція, яка діє лише до рівня інфляції 10%. Кореляція полягає у тому, що не можна досягнути високих темпів економічного зростання за 0 інфляції чи інфляції в 1-2%. Я виступаю за те, що в умовах України оптимальний рівень інфляції  — це 5-7%. Я не згоден з Прем’єр-міністром, адже він каже, що за такого рівня інфляції зростання буде 4,6%. На мою думку, якщо ми вже починаємо задіювати інфляційний механізм, то українці не погодяться на такий показник. Нормальний рівень економічного зростання ВВП за такої інфляції (5+1%) — це десь 8-11%. До того ж має зростати не лише ВВП, а й наші реальні доходи. От що треба розуміти про цей механізм. Поки, на жаль, підстав для таких темпів економічного зростання немає. Бо вони мають вимагати не лише інфляційний механізм, а й інвестиційний та кредитний механізми. Інфляція — це маленький гвинтик, а для того, щоб розігнати нашу економіку до нормального рівня потрібні ще інші 5-6 гвинтиків. 

Чи впливає на інфляцію облікова ставка Нацбанку

Дійсно є залежність між процентною ставкою та рівнем інфляції. Норма в розвинених країнах — це коли ставка рефінансування в Національному банку трохи вища за інфляцію, а в умовах кризи вона може бути і меншою. Тобто середня річна інфляція за минулий рік у нас була всього 2,5%, не з січня по січень, а в середньому. Середня облікова ставка — більше 10%. Це наджорстка монетарна політика, яка придушує інфляцію, а разом з нею і економічні активність та зростання. Тому що кредити стають дорожчими, бізнес їх не бере, люди працюють не на розвиток, а на оплату відсотків. Бо чим вища облікова ставка, тим більші відсотки по кредитах. Прем’єр-міністр абсолютно доцільно хотів би звернутися до Нацбанку, бо така політика не є адекватною, адже така бідна країна не має падати ще нижче чи зростати з ще меншими темпами, ніж інші країни, які розвиваються. Тому правильно тримати облікову ставку не вище, ніж інфляція аж до моменту, коли економічне зростання не буде вирувати, а у нас такого поки не видно. На мою думку, треба дочекатися моменту, коли середня інфляція за останні 12 місяців, у нас буде вищою за облікову ставку. Зараз вона нижча, тому немає підстав для збільшення ставки. 

Читати далі: "Коронаноміка": як пандемія змінить світову економіку, освіту і соціальну сферу?

Про те, що Верховна Рада підтримала за основу законопроєкт щодо розблокування аукціонів великої приватизації

Зараз влада адекватно оцінює ситуацію і потенціал приватизації в умовах глобальної економічної кризи і пандемії коронавірусу. Вона розраховує на 7-8 мільярдів гривень. Я думаю, що це реалістичні оцінки. Але, як правило, є така традиція, що ми отримуємо інколи в 10 разів менше, часом — в 3 рази. На мою думку, приблизно 5 мільярдів гривень ми можемо отримати через приватизацію. Вважаю, що приватизацію треба робити, але виставляти в цей період "непотреб"— те, що не приносить прибутки або дає збитки, щоб позбутися неефективної власності і перетворити її в працююче підприємство. Будемо сподіватися, що це відбудеться вперше за останні 7-8 років. 

Де зберігати свої гроші

У хороших банках, які пропонують високі ставки по депозитам у гривні, доларі та євро. Розбивайте, вкладайте гроші в різні кошики. З часом, я думаю, з’явиться можливість придбання заміської нерухомості, яка почала зростати в ціні. У землю можна буде вкладати, але з часом. Десь наприкінці року, коли ми будемо переконані, що кон'юнктура на підйомі.

Зазначимо, що інфляція на споживчому ринку у грудні 2020 року становила 0,9% порівняно із листопадом 2020 року, а за рік у цілому - 5%.

Фото: pixabay.com