Енергоаудитори: хто це, навіщо вони потрібні і як допомагають заощадити? Розповідає експерт

Енергоаудитори: хто це, навіщо вони потрібні і як допомагають заощадити? Розповідає експерт

З початку 2021 року Україною прокотилася хвиля протестів, пов'язаних зі збільшенням тарифів на опалення та електроенергію. Для середньостатистичного українця тягар комунальних послуг виявився занадто важким, відтак влада була змушена тимчасово встановити граничні ціни на певні види енергії. Як уникнути повтору цієї ситуації та здешевити собі "комуналку", не чекаючи втручання Кабінету міністрів? Хто такі енергоаудитори та як вони можуть повпливати на наповненість гаманця українців Українському радіо розповів експерт із енергетичних питань Іван Надєїн.

"Енергоаудитори потрібні для експертизи енергоспоживання, що є основною їхньою місією. Зараз вони працюють на приватному ринку і оцінюють, наскільки ефективно використовується енергія, де є втрати, а де – можливість оптимізувати енергоспоживання", –  розповів Іван Надєїн.

Якщо говорити про багатоповерхові будинки, то, за словами експерта, має бути комплексне рішення щодо проведення енергетичного аудиту: "Іноді навіть не просто рішення будинку, а рішення мікрорайонів, бо стандартна система енергопостачання, теплопостачання в радянські часи проєктувалася з можливістю коригування об'ємів теплопостачання на самій котельні. Це велика складність і переважна більшість будинків так обладнані. Тому якщо це зробить одна квартира, то це буде крок, який не багато чого вирішить. Разом з тим, скажу, що хоча назагал економія відчутна не буде, але в квартирі точно стане тепліше".

"В Україні 44 % всієї теплової енергії втрачається на різних етапах: від виробництва, транспортування і до споживання. Кожна друга тонна умовного палива в Україні витрачається впусту. Цей показник в чотири рази гірший, ніж в Європі, та в два рази – ніж у світі. Ми на рівні з пострадянськими країнами і в нас пострадянська культура та система споживання енергії. На жаль, за 30 років Україна так і не здійснила реформу споживання енергії", – зауважив Надєїн. 

Експерт звернув увагу, що проблема неефективного використання енергії полягає не лише в бездіяльності влади, але й у тому, що в Україні дуже низькі тарифи на основні види енергії: "Коли їх постійно намагаються зменшити, а уряд вводить граничні ціни, це також рух назад. Адже навіщо займатись великим енергозабезпеченням, енергоефективністю, якщо знову падають тарифи на основні види енергії. Найбільшим стимулом до енергоаудиту, енергоефективності та зменшення споживання буде власний гаманець".

"Енергоаудит зараз потрібен для того, щоб отримати якесь фінансування або співфінансування. Якщо ж говорити про приватних осіб, то їм енергоаудит потрібен виключно для себе, аби зрозуміти, наскільки вони можуть зекономити, якщо впровадять певні дії", – пояснив Іван Надєїн. 

Він розповів, що основним засобом енергоаудитор може використати тепловізор і віднайти, де є втрати і, наприклад, слід покращити утеплення: "Чи, наприклад, продивитися теплотрасу і зрозуміти, де є втрати і де треба залатати". 

Наприкінці експерт наголосив, що в кожному регіоні є свої організації енергоаудиторів, оскільки ринок достатньо розповсюджений: “Є асоціація енергоаудиторів, куди можна звернутися. Інтернет тут буде найкращим порадником". 

Фото: pixabay