Законопроєкт про народовладдя: що треба знати про всеукраїнський референдум. Пояснює експерт

Законопроєкт про народовладдя: що треба знати про всеукраїнський референдум. Пояснює експерт

Чи є необхідним закопроєкт про референдум і які питання можна буде виносити на всеукраїнське обговорення в ефірі Українського радіо аналізує політолог Олександр Антонюк.

0:00 0:00
10
1x

Про ініціативу Кравчука стосовно винесення на референдум питання Донбасу і Криму

Я розділяю позицію Дмитра Олександровича Разумкова, який стверджує, що в цьому немає необхідності, адже тимчасово окуповані Крим і окремі райони Донецької і Луганської областей – це на 100 відсотків території України. Коли мова йде про територіальну цілісність і суверенність держави, не бачу ставити це під сумнів ще раз на референдумі. Думаю, Леонід Макарович хотів сказати щось інше, але вийшло "як завжди". Можливо, він хотів запропонувати особливий статус цим територіям, що допомогло б розблокувати мінський процес, це як варіант. Але у цьому немає потреби, бо Автономна республіка Крим має цей особливий статус. 

Якщо ми говоримо про референдум як процес, то треба пам’ятати, що будь-яке питання може мати позитивне чи негативне значення. Тому всі питання мають бути чітко сформульованими. Наприклад, в черговий раз можна запитати у громадян про ринок землі: "Чи будемо ми продавати землю іноземцям?". А можна інакше сформулювати: "Чи вбачаєте ви допуск інвесторів у розвиток агропромисловості, щоб Україна стала першою державою в експорті агропромислової продукції?". Результат опитування буде залежати від правильно сформульованого питання. 

Чи є нині необхідним законопроект про референдум 

Насправді в Конституції України передбачений цей механізм і я не бачу проблем в самому законі. В ньому є один позитивний момент — скасування референдуму. Як зазначив мій колега Богдан Бондаренко, це один з моментів прояву протесту громадянами України. Якщо у 2014 році був би нормальний закон, то закони 16 січня можна було б скасувати референдумом, а не кров’ю на Майдані. Тому немає проблем у тому, що його ухвалили. Проте цього року референдум не відбудеться, якщо зважати на турбулентність у політичному процесі. Взагалі ще мають ухвалити законопроект про місцеві референдуми, який буде основою для тестування і підготовки наших громадян до прямої демократії. 

Як будуть проходити місцеві референдуми

Такі референдуми будуть проходити саме у містах, не в областях, бо тоді б це були регіональні референдуми. Мова йде про конкретні населені пункти. Наприклад, у Києві, де є свій бюджет, жителі можуть самостійно вирішувати на що вони хочуть витратити гроші: на реконструкцію Контрактової площі чи будівництво нового парку. Тут теж можуть бути маніпулятивні питання, але наслідки маніпуляцій на місцевому і на державному рівні, погодьтесь, різні. 

Чи несуть місцеві референдуми загрозу цілісності України

Ні, не несуть. Місцеві референдуми будуть проводитися здебільшого для того, щоб визначитися на що витратити місцевий бюджет, чи змінювати назви вулиць, проспектів, парків, вирішити інфраструктурні питання. Політичних питань там не буде.

Чи є нагальні питання, які варто винести на всеукраїнський референдум уже сьогодні

Якщо говорити відверто, то станом на сьогоднішній день, я не бачу надзвичайно актуальних тем, які негайно потрібно б було винести на референдум. Оскільки я прихильник парламентсько-президентської форми правління, то впевнений, що будь-яке питання, яке можна було б винести на референдум у 99% вирішується у парламенті.  Саме для цього ми вибираємо парламент, президента, відповідно до цього потім і формується уряд — так ми реалізуємо наше конституційне право на владу через представницькі органи демократії.

Читати далі: Дмитро Разумков про зміни до мовного закону, всеукраїнський референдум та роботу уряду 

Зазначимо, що ще у січні 2020 року депутати остаточно ухвалили законопроєкт №3612 про народовладдя через всеукраїнський референдум. Тоді за нього у другому читанні та в цілому проголосували 255 парламентарів, 58 виступили проти, ще 40 утрималися.

Фото: Unsplash