Уряд затвердив постанову "доступної іпотеки". Як вона вирішить житлове питання українців

Уряд затвердив постанову "доступної іпотеки". Як вона вирішить житлове питання українців

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що уряд затвердив постанову щодо "доступної іпотеки". Ставку за кредитами визначили в межах 7% річних, важливо, що це фіксована ставка у національній валюті, а початковий внесок становить від 15%. За словами прем’єра, це дасть можливість тисячам українських родин отримати власне житло й не чекати його 10 чи 20 років. В іпотеку можна буде придбати лише житло, побудоване після 2015 року, а також те, що знаходиться на етапі будівництва. До осіб, які потребують поліпшення житлових умов відесено: мешканців гуртожитків або аварійних будинків, внутрішньо переміщенних осіб, науково-педагогічних, медичних і працівників бюджетної сфери та молоді сім’ї. Чи стане житло для українців доступнішим в ефірі Українського радіо коментує правова експертка з земельних питань та нерухомості Людмила Боровик.

0:00 0:00
10
1x

Чи дійсно ініціатива допоможе українцям вирішити житлове питання

По-перше, хочу звернути увагу на те, що це не перша така ініціатива, адже чи не щороку хтось висуває подібні пропозиції. Але, я сподіваюсь, що ця ініціатива насправді буде рухатися далі. Таких пропозицій завжди багато, але для їх реалізації потрібно фінансування. Тому важко робити прогнози у цій ситуації, адже все залежить від держави, чи матиме вона кошти на програму. Важливим є і той факт, що банк буде аналізувати чи має право громадянин отримати кредит на житло. Зрозуміло, що це будуть акредитовані банки, які і будуть вирішувати надавати людям гроші або ні. Адже жоден банк не візьме на себе відповідальність кредитувати громадян, які, на їхню думку, є недостатньо платоспроможними і самотужки не зможуть сплатити таку суму. Це хороша ініціатива, бо держава йде назустріч українцям. У нас справді дуже багато людей, які не можуть придбати достойне житло. Був карантин і тепер багато хто має проблеми з фінансуванням, деякі будівельні компанії не пережили цей період і зупинили свою діяльність. Тому те, що гроші підуть на фінансування первинного ринку і недобудованих об’єктів — це чудово. 

Чи буде вигідно банкам надавати кредити в межах 7% річних

Я не хочу робити негативних висновків, але ви маєте розуміти, що банки ніколи не працюють на шкоду собі. Ніколи не бачила жодного кредитного договору, який був невигідним для банку. Бачила приховані відсотки, ризики, які банк не хотів нести і перекладав їх на плечі відповідної фізичної особи. Тому мені не хотілося, щоб люди побігли до банків з думкою про те, що їм хтось дасть щось дармове. Такого не буде. По-перше, почнеться серйозна перевірка фізичних осіб, щоб упевнитися в тому, що люди можуть отримати такі кредити. По-друге, тим, хто хоче отримати такі кредити, вже сьогодні треба йти і ставати на облік громадян, які потребують поліпшення житлових умов. Крім того, там є ще маса обмежень, на які треба зважати. Урешті-решт, вам доведеться довести, що ви зможете виплати цей кредит. 

На що варто звернути увагу при оформленні документів

Коли будете оформляти кредит, то звернуть увагу на перелік документів, які чітко передбачені для цього, але варто пам’ятати, що там є примітка “та інші документи на розсуд банку”. Я завжди звертаю увагу на цей момент, оскільки в документах є такий маленький і непомітний рядок. Банк, щоб захистити свої інтереси, буде вимагати більше документів, щоб упевнитися у платоспроможності громадянина.

Читати далі: Житлова іпотека під 10 % реальна, але вимоги до позичальників будуть більш прискіпливі – експерт Юрій Піта

Нагадаємо, що у вересні 2020 року міністр фінансів України Сергій Марченко заявляв про готовність уряду  передбачити в бюджеті надання іпотечних кредитів для 30 тисяч українських сімей у 2021 році.

Фото: pixabay.com