Новий правопис: які наслідки матиме рішення суду про його скасування?

Новий правопис: які наслідки матиме рішення суду про його скасування?

28 січня Окружний адміністративний суд міста Києва (ОАСК) скасував постанову Кабінету міністрів України № 437 від 22 травня 2019 року, якою було затверджено нову редакцію українського правопису. Судове рішення було прийняте за позовом мами восьмикласниці з Херсона, а представляв її в суді адвокат Дмитро Ільченко. Формально суд послався на те, що уряд не мав права регулювати правописні питання. Тож про те, чи дійсно КМУ перевищив свої повноваження та якою тепер буде доля нового правопису, Українське радіо поспілкувалось із співкоординатором руху "Простір свободи" Тарасом Шамайдою.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

"Правопис діє так само, як він й діяв останні півтора роки. Незважаючи на всю свавільність цього рішення суду, воно не набрало чинності, оскільки уряд має в будь-якому разі 30 днів на подання апеляції. Представники КМУ, зокрема, заступниця міністра юстиції вже заявила про те, що уряд обов'язково оскаржить це рішення. Тому ще буде апеляційний розгляд і, я сподіваюся, що апеляційний суд скасує рішення Окружного адмінсуду Києва", – розповів Тарас Шамайда. 

По-друге, за його словами, уряд не затверджував правопис, тому що він розроблявся фахівцями і схвалювався на спільному засіданні колегії Міністерства освіти і науки та вчених: "Уряд лише погодився з пропозицією МОН". 

"Щодо ОАСК, то вся Україна знає, що НАБУ розслідує злочинну діяльність і судді Вовка, й інших представників цієї установи. Це не перше ідіотське рішення цього суду: днями вони обороняли Київраді вшановувати українських героїв, тобто визнали, що Київрада не має права вшановувати киян, які зробили внесок в українську справу", – наголосив Шамайда. 

На думку співкоординатора руху "Простір свободи", ОАСК являє собою загрозу безпеці держави: "Дуже шкода, що президент Зеленський не реагує на петицію, яка набрала 25 тисяч підписів. Він має всі повноваження внести закон до парламенту про ліквідацію цього суду, тому що в інший спосіб усунути цих одіозних суддів не виходить". 

"Позов проти правопису зроблено ніби в інтересах школярки-восьмикласниці з Херсонщини. В її інтересах виступав Дмитро Ільченко – адвокат, який представляє компанію, яка також фігурує в записах НАБУ з ОАСК. Це компанія, яка в змові з цими суддями подає такі штучні позови. Це теж частина цього заколоту. Більше того, Ільченко був адвокатом Мангера – людини, яка була головою Херсоньскої обласної ради, обвинуваченої у замовленні вбивства Катерини Гандзюк. Тому йдеться не просто про якісь дрібні махінації, а про реальну змову реальних злочинців, які працюють проти української держави", – розповів Тарас Шамайда. 

Наостанок активіст наголосив, що у справі скасування нового правопису потрібна одностайна позиція та апеляція до глави держави: "Зеленський повинен стояти на сторожі Конституції. Тому що, з одного боку, він вносить абсолютно "безпрєлєльний" закон про розгін Конституційного Суду, а з іншого – не вносить те, що внести він має повне право".

Фото:  Освіта 24