Народні депутати про підсумки четвертої сесії та те, чому Вітренко не став міністром

Народні депутати про підсумки четвертої сесії та те, чому Вітренко не став міністром

Сьогодні останній день четвертої сесії ВРУ дев’ятого скликання. На традиційній годині запитань до Уряду депутати заслухають Міністра соціальної політики Марину Лазебну і закриють сесію. Проте вже наступного тижня депутати зберуться в парламентській залі. Про те, як оцінюють свою роботу народні обранці, які справи в Україні з боротьбою з корупцією та чому Юрія Вітренка вдруге не призначили міністром енергетики Українському радіо поспілкувалось із заступником голови парламентської фракції партії "Голос" Романом Костенком та народною депутаткою України, заступницею голови фракції партії "Слуга народу" Галиною Янченко.

0:00 0:00
10
1x

Про СБУ, Бюро економічної безпеки та боротьбу з корупцією

"Я думаю, що парламенту за роботу можна поставити оцінку "добре" в зв'язку з тим, що була і явка людей, і намагалися якомога більше законів, потрібних для людей, прийняти", – висловив свою думку Роман Костенко

Народний депутат звернув увагу на два законопроєкти: про СБУ, який прийнятий за основу, та про створення Бюро економічної безпеки, за який депутати проголосували в другому читанні.

"Якщо ми говоримо про СБУ, то я був в групі по розробці законопроєкту. Я сам одинадцять років прослужив в СБУ і сказати, що проєкт мене влаштовує на 100 %, то ні. Ми будемо доопрацьовувати його до другого читання. Але реформування СБУ і перетворення її з правоохоронного органу на класичну спецслужбу, як це є в провідних країнах світу, ця концепція там закладена. Звісно, роботи ще дуже багато, але я думаю, що на виході ми отримаємо сильну спецслужбу", – розповів Костенко.

Його позицію підпримує і Галина Янченко із фракції партії "Слуга народу", яка вважає, що прийняті проєкти законів є підтвердженням того, що в Україні продовжується боротьба з корупцією.

"Парламент прийняв в цілому законопроєкт про створення Бюро економічної безпеки і в першому читанні – реформу СБУ. Це те, про що владу просив бізнес останні років 5-7, про що говорили експерти. Цією реформою буде покладений край процесам, коли правоохоронці "кошмарили" бізнес, коли на підприємство приходить СБУ і щось там розслідує, на наступний тиждень – Нацполіція, ще через тиждень – податкова міліція добиває нещасне підприємство. Цього більше не буде: всі економічні розслідування будуть зведені в одному органі, а СБУ перетвориться на орган, який займається винятково розвідкою та контррозвідкою", – наголосила Галина Янченко

Також народна обраниця висловила надію, що цього року вдасться прийняти закон про податок на виведений капітал: "Це суттєво спростить систему оподаткування, обліку, дозволить бізнесу більше реінвестувати і створювати нові робочі місця".

Про те, чому Юрія Вітренка не призначили міністром енергетики

"Я думаю, що тут йде боротьба олігархів. Ми пам'ятаємо, що коли його призначали перший раз, його підтримали депутати від Коломойського. Потім до другого читання вони його не підтримали, а більше підтримувала "ахметівська" група. Ми бачимо, що там, де є енергетика, задіяні наші олігархічні сили, які впливають на цілу сферу. Тут, я думаю, була якась недомовленість між Офісом президента. Але для мене це є гарним показником, що парламент не пішов на повідку в Офісу президента. В  нас зараз парламентсько-президентська республіка, але досить часто буває так, що на фракцію приїжджає президент, каже свою точку зору і потім ти підходиш до депутатів, питаєш чому ти так зроби, а він: "Президент попросив". Так не повинно бути", – наголосив Роман Костенко.

Читати також: "Не міністр": політолог Фесенко про те, чому Юрій Вітренко не очолив Міністерство енергетики

Разом з тим, депутат вважає неправильною ситуацію, коли міністерство залишається без постійного керівника: "На даний момент є виконуючий обов'язки і він працює. Щодо того, що немає постійного міністра – це дуже неправильно, але потрібно, щоб це була людина, якій довіряє парламент, а не той, кого йому нав'язують".

Народна депутатка Галина Янченко також наголосила на тому, що в опалювальний сезон вкрай важливо, аби посада Міністра енергетики не була вакантною: "Це складне питання: народні депутати весь тиждень обговорювали цю посаду і кандидата. Я особисто Юрія Вітренка підтримую і вважаю, що зараз критично необхідний постійний міністр в секторі енергетики. Але були депутати, в яких були певні сумніви або інша точка зору на політику в секторі енергетики. Не можу сказати, що така позиція є конструктивною, адже зараз, коли опалювальний сезон, нам критично необхідно мати постійного міністра на цій посаді". 

"Я думаю, що ясність щодо долі міністерства енергетики буде внесена протягом найближчого тижня-півтора. Багато чого залежить від самого Вітренка: чи він захоче залишатися в міністерстві, чи він бачить перспективи знайти ці голови у ВРУ. Наступного тижня буде багато консультацій", – підсумувала Галина Янченко.

Фото: Українська правда