Угорщина, Німеччина, Росія: дипломат Василь Боднар про місце України на міжнародній арені

Угорщина, Німеччина, Росія: дипломат Василь Боднар про місце України на міжнародній арені

Про майбутнє українсько-угорських стосунків, підсумки візиту голови МЗС Угорщини до України, перспективи для нашої держави в зв’язку зі змінами в правлячій партії Німеччини, відкрите питання "Північного потоку" та чому не варто зачаровуватися протестами в Росії Українському радіо розповів заступник міністра закордонних справ України Василь Боднар.

0:00 0:00
10
1x

Угорщина

Про перспективи розвитку діалогу з Будапештом

Угорщина для нас є близьким сусідом і партнером по ЄС і НАТО, тому для нас важливо розвивати з ними конструктивний діалог, навіть якщо в нас є розбіжності. Візит (Петера Сійярто  прим. ред.) був конструктивний, плідний: ми поговорили про весь спектр двосторонніх питань. Ми наголосили, що втручання в наші справи неможливе. Угорська сторона, як нам здається, це зрозуміла.

З іншого боку, в нас велика кількість планів: від проведення зустрічей інституційних механізмів до зустрічей на найвищому рівні і підписання відповідного двостороннього документу. Атмосфера добра й конструктивна, тому ми працюємо далі. 

Про економічні домовленості

Встановлені добрі особисті контакти між нашими міністрами (Дмитром Кулебою та Петером Сійярто -прим. ред.). Ключова увага прикута до економічних питань: насамперед йдеться про домовленість в рамках економічної комісії, збільшення торгівлі, вдосконалення прикордонних пунктів пропуску й спорудження нових, використання кредиту, який ми отримали від Угорщини. Також є домовленість поруч з економікою працювати й у гуманітарній сфері: вже в лютому мають відбуватися переговори у сфері освіти. Ми плануємо обговорити питання, які найбільше турбують угорську сторону, йдеться про імплементацію закону про освіту для національних меншин в Україні. 

Про підготовку до візиту Віктора Орбана

Ще в травні минулого року міністр під час відвідин Будапешту запропонував наш варіант меморандуму про взаємодію. Ми над цим працюємо й зараз і вже декілька разів обмінювалися проєктами. Ми виходимо з того, що зустріч має бути змістовною, аби ми закінчили якимось домовленостями і перестали один одного не розуміти в тих питаннях, які виходять за рамки двосторонніх відносин. Йдеться про втручання у внутрішні справи чи блокування тематики НАТО. Ми запропонували міністру Сійярто, що чекаємо на узгоджений документ і готові організувати візит прем'єр-міністра Орбана до України ще в цьому році.

Німеччина

Про зміни у політичній правлячій партії Німеччини

З Німеччиною в нас стратегічні відносини, є серйозний прагматичний інтерес, над яким варто працювати. Це залишається основою. Звичайно, з новими лідерами Німеччини потрібно буде налагоджувати зв'язки: президент вже мав телефонну розмову з новим керівником ХДС/ХСС. Це дуже класична парламентська демократія: там треба працювати як в Бундестазі, так і в землях. Наш посол -один з тих прикладів, який не сидить на місці, їздить землями, дає інтерв'ю, комунікує з елітами. Це дозволяє формувати коло друзів і вирішувати актуальні для України питання. Для нас важливо, щоб Німеччина продовжувала підтримувати нас у боротьбі з російською агресією, розвивалась економічна взаємодія і ми були видимими на європейському радарі. 

Про Північний потік

Це надзвичайно чутливе питання, ми також його обговорювали. Звичайно, наші позиції розходяться, але в нас є в певних площинах різні інтереси, тому в даному випадку ми чітко заявили, що це  політичний проєкт, ми не згодні з його реалізацією. Але Німеччина має свої інтереси. Тому треба ставити питання, що буде з газотранспортною системою України і наскільки важливим буде транзит газу через територію України. 

Росія

Про ставлення до протестів в Росії 

Ми не можемо переформатуватися на Росію, тому що там зовсім інша система. Я не довіряю жодному з громадських діячів, які видають себе зараз за опозиціонерів. Це моє особисте переконання, в тому числі з досвіду роботи в посольстві в Москві. 

Для нас важливо зараз, щоб Росія перебудовувалась на демократичний лад. Коли буде більш-менш демократія і обрані демократичні представники, тоді з тією владою можна говорити. Зараз це виглядає як спорадичні протести і не виключено, що Кремль використовує ці протести для зміцнення своїх потужностей.

Фото: Укрінформ