"Колектори": на якій підставі вони працюють в Україні та чи захистить від їхнього свавілля нове законодавство?

"Колектори": на якій підставі вони працюють в Україні та чи захистить від їхнього свавілля нове законодавство?

Верховна Рада України ухвалила в першому читанні законопроєкт № 4241, яким, у разі його прийняття, планується захистити українців від колекторів. За документ проголосувало 355 народних депутатів України. Проєкт закону пропонує створити публічний реєстр колекторських компаній, який буде вести Національний банк України. Всі колекторські компанії повинні будуть у ньому зареєструватися, а НБУ здійснюватиме нагляд за колекторами та їхньою поведінкою щодо боржників. Окремо проєктом пропонується встановити певні вимоги до кредитодавців при врегулюванні боргової ситуації: дотримуватися вимог етичної поведінки та правил взаємодії з боржником, інформувати боржника про значення колекторської компанії до врегулювання простроченої заборгованості, укладати договори лише з юридичними особами, включеними до реєстру колекторських компаній та багато іншого. Як зараз регулюється колекторська діяльність та чи допоможуть зміни до законодавства позбутися дзвінків та залякувань Українському радіо розповіли адвокат Сергій Пушок та президент громадської організації "Гуманітарний центр" Андрій Кривонос.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:
    • Володимир Лукін

"На сьогодні законодавчими актами повністю не врегульовано належним чином діяльність колекторських компаній. Навіть дефініції колекторської компанії наразі немає, є лише припущення зі сторони фінансових послуг щодо їх діяльності. Але на підставі чого вони діють, якими нормами чинного законодавства керуються – невідомо. Тому це ніщо інше як грабунок", – розповів адвокат Сергій Пушок

Президент ГО "Гуманітарний центр" Андрій Кривонос в свою чергу зазначив, що те, що в нас називається колекторською діяльністю, не зовсім відповідає традиціям, які склалися в Європі і в світі: "В світі в багатьох випадках банки чи інші фінансові компанії передають не тільки факт про наявність заборгованості, а й самі борги. Колекторські компанії, які нормально функціонують, викуповують борги і "вибивають" вже власні заборгованості в позичальників. Українська практика протилежна: заборгованість залишається на балансі банку, а колекторська компанія телефоном чи іншим способом "вибиває" заборгованості".

"З такою ідеологією підходить і НБУ, формуючи законопроєкт, який був прийнятий вчора. Вони розуміють, що колекторами стануть ті, хто буде викуповувати заборгованості. Відповідно, в договорах про кредити має бути зазначено, що у випадку наявності заборгованості вона буде продана колекторській компанії", – розповів Кривонос. 

Зазначимо, що спроби юридично врегулювати діяльність колекторських компаній були ще в 2019 році, коли ВРУ проголосувала в першому читанні за проєкт закону № 2133. 

"Законопроєкт мав би визначити юридичний статус колекторських компаній. В грудні 2019 року він пройшов перше читання, проте далі не розглядався. Даним законопроєктом законодавець намагається дати найближче визначення та врегулювати діяльність колекторських компаній. В даному проєкті вказано, що колекторська компанія є юридичною особою, в тому числі й фінансовою установою, яка діє від імені кредитора в питаннях щодо врегулювання заборгованості між кредитором та споживачем фінансових послуг, яка внесена до реєстру колекторських компаній", – пояснив Сергій Пушок. 

Адвокат наголосив, що законопроєкти є важливими, адже необхідно визначитися із статусом колекторської компанії та законодавчо його врегулювати: "На даний час незрозуміло, хто телефонує споживачам фінансових послуг. Наразі колекторські компанії в основному не надають документів, на підставі яких вони діють".

"Притягнути до відповідальності осіб чи організації, діяльність яких жодним чином не врегульована, дуже важко. А, враховуючи, яким чином працюють наші правоохоронні органи, до яких можна звернутися із заявами про вчинення кримінального правопорушення, відповідальність таких установ дуже сумнівна", – пояснив Пушок. 

Разом з тим, Андрій Кривонос висловив сумнів щодо того, що прийнятий парламентом в першому читанні проєкт закону № 4241 допоможе особам, які мають заборгованість, уникнути дзвінків та погроз зі сторони колекторів: "Ті колекторські компанії, які не викупили у банків, фінансових установ заборгованість, фактично є не колекторами. Вони нагадують вам про заборгованість, уточнюють, а сплачуєте ви на рахунки самої фінансової установи, яка надавала кредит. Тому формально дії таких установ не підпадають під прийнятий вчора закон". 

"Навіть якщо закон буде прийнятий в другому читанні і підписаний, це не вирішить повністю проблему. Ми плутаємо стягнення заборгованості і сам факт її передачі", – підсумував Андрій Кривонос.

Фото:  pixabay

Останні новини
Продати Patriot для України можуть країни Європи або Близького Сходу — експерт
Продати Patriot для України можуть країни Європи або Близького Сходу — експерт
На Запоріжжі знайшли притулок 228,5 тисяч ВПО – Мироненко
На Запоріжжі знайшли притулок 228,5 тисяч ВПО – Мироненко
Промінь рекомендує: Vitaliia, Гурт Дно з треком "Це тільки демо" (за участі Мухи Мухича і Caronlil)
Промінь рекомендує: Vitaliia, Гурт Дно з треком "Це тільки демо" (за участі Мухи Мухича і Caronlil)
Кримську кампанію Болбочана називають однією з найуспішніших спецоперацій ― історик
Кримську кампанію Болбочана називають однією з найуспішніших спецоперацій ― історик
Наслідки ракетного удару в Чернігові: постраждалим виплатять грошову допомогу
Наслідки ракетного удару в Чернігові: постраждалим виплатять грошову допомогу
Новини по темі
Збиття російських ракет в українському небі для правомірного захисту не є нападом на РФ ― Гопко
Окупанти втрачають 50-70% техніки ― комбат Федоренко про битву за Часів Яр
Санкції ЄС проти Фрідмана та Авена залишилися ― юристка
На Близькому Сході ненависть довга, але війни короткі — Семенюк про конфлікт Ірану та Ізраїлю
Після знищення "Москви" Україна повернула контроль над цивільним судноплавством — Плетенчук