Закон про Бюро економічної безпеки – чого остерігається бізнес?

Закон про Бюро економічної безпеки – чого остерігається бізнес?

Про те, чого остерігаються підприємці у разі створення Бюро економічної безпеки та чи стане Юрій Вітренко першим віцепрем’єром в ефірі Українського радіо розповідають членкиня депутатської фракції "ЄС" Марія Іонова та голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики, член фракції "Слуга народу" Данило Гетманцев.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:
    • Володимир Лукін

У Верховній Раді в четвер розглянуть законопроект про Бюро економічної безпеки. У разі ухвалення закону усі правоохоронні органи втратять функції нагляду за економічними злочинами. Цей вид правопорушень стане виключною компетенцією новоствореного Бюро економічної безпеки.

"При дуже добрих намірах удосконалити законодавство у нас, на жаль, порушуються права як бізнесу, так і громадянина. Ми це побачили на прикладі закону про Всеукраїнський референдум, який є абсолютно антиконституційним. У законі про Бюро економічної безпеки також є антиконституційні норми. Проблема у тому що наразі ніхто не може зупинити владу в тому, щоб не нагромаджувати українське законодавство, яке і так має багато юридичних колізій, такими неконституційними нормами. Наша фракція голосувала проти створення Бюро, тому що це черговий орган виконавчої влади, на який покладається завдання правоохоронної функції у сфері боротьби з економічними злочинами. Ми маємо вже декілька правоохоронних органів, які так само мають відношення до боротьби з економічною злочинністю. Тут ідеться про додаткове збільшення адміністративного тиску. Це питання корупційних ризиків", – пояснює свою позицію Марія Іонова.

Натомість Данило Гетманцев зазначає: "Створення Бюро економічної безпеки передбачає заміну податкової міліції, економічного підрозділу СБУ та МВС та утворення для бізнесу єдиного органу контролю. Ця реформа дуже довго обговорювалася попередньою владою проте так і не була проведена. Але розмов і критики було дуже багато. Разом з тим ми за півтора роки розробили відповідний законопроєкт, який пройшов вже перше читання і сьогодні виноситься на друге читання. Він містить норми, які регулюють діяльність цього органу з урахуванням побажань бізнесу та позиції міжнародних партнерів. Бюро має стати аналітичним органом, який попереджуватиме злочин шляхом виявлення його під час роботи з інформацією, а не шляхом обшуків та слідчих дій, якими зловживають правоохоронні органи. Документ цілком готовий для прийняття. Ті зауваження, які висувалися, були переважно  враховані".

Разом зі створенням Бюро економічної безпеки планується реформування СБУ.  Із функцій СБУ хочуть вилучити боротьбу з економічними злочинами, щоб в СБУ займалися лише злочинами проти держави. "Для нас було важливо, щоб там не було економічної складової. Тому ми маємо намір підтримати цей законопроєкт. Він напрацьований  вже давно, але з монобільшістю Зеленського потрібно бути обережними. Оскільки вони вміло додають норми, які або суперечать Конституції, або навпаки віддають повноваження правоохоронним органам. Тут потрібно бути впевненими, що немає жодних пасток", – зазначає Марія Іонова.

На питання, чи є у порядку денному питання про призначення Юрія Вітренка на посаду першого віцепремєр-міністра Данило Гетманцев зазначає: "Я прогнозую, що Уряд винесе це питання. Чи підтримає зала – це інше питання. Прем’єр-міністр має право на відповідну кадрову політику. Ми можемо погоджуватися чи не погоджуватися з певними деталями біографії пана Вітренка, але те, що він є професіоналом у цій сфері – це однозначно. Крім  того, не може у період опалювального сезону у міністерстві бути виконуючий обов’язки".

Крім того, Данило Гетманцев прокоментував можливість виключення Олександра Дубінського з фракції "Слуга народу": "На цьому тижні не планується засідання фракції. Я не знаю, чи є голоси за виключення пана Дубінського. У понеділок під час обговорення цього питання ми, на жаль, не почули, яке саме діяння виходить за межі українського права чи права інших держав, котре б стало підставою для виключення Дубінського з фракції. Єдине, що ми маємо приймати це рішення відкрито. Будь-яка демократична фракція не може вирішувати ті чи інші питання утаємничено".

Фото: Федерація роботодавців України