Які нові послуги з’являться в застосунку "Дія" у 2021 році?

Які нові послуги з’являться в застосунку "Дія" у 2021 році?

Засновник компанії BWN Group та радник Міністра інфраструктури з ІТ Євген Поремчук в ефірі Українського радіо розповідає про переваги державних послуг, які з 2021 року надаватимуться онлайн.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров анонсував запровадження низки нових послуг у застосунку "Дія" у 2021 році. Серед них зміна місця реєстрації онлайн, будівельні онлайн-послуги, електронний лікарняний тощо. Чи доцільно проводити тотальну цифровізацію у той час як багато людей взагалі не мають доступу до інтернету пояснює експерт: "Цифровізація це не лише про сайти чи інтернет-додатки. Це про докорінне переосмислення процесів та підходів до надання державних послуг. Якщо ми будемо цифровізувати хаос то отримаємо тільки цифрофізований хаос. Наприклад, цифровізація місця реєстрації чи різноманітних довідок. Ще в 2008 році був прийнятий закон який передбачав, що якщо держава має про вас якусь інформацію як про громадянина, вона не має права вимагати у вас жодних довідок. Для цього в держави є реєстри та інші ресурси по адмініструванню цієї інформації. Тому громадяни не повинні робити за державу її роботу. Вони сплачують податки, держава за це надає послуги. Тоді ще не було інструментів, як з тими реєстрами працювати, але сьогодні це цілком доступно. Наразі немає жодних перепон для того, щоб ліквідувати довідки повністю. Про це говорить і міністр цифрової трансформації. До кінця цього року він хоче зробити так, щоб жодної довідки не вимагалося".

Євген Поремчук розповідає про онлайн введення будівельних об’єктів в експлуатацію: "СС1 і СС2 (класи безпекових наслідків), які в основному стосуються автоматизації і викорінення корупції в такій структурі як ДАБІ. Там була невдала реформа по розділенню ДАБІ на дві структури, через що стало вдвічі більше корупції. Зараз реформу СС1 і СС2 курує пані Шуляк, яка визнала реформу ДАБІ неефективною. Навіть зараз введення в експлуатацію великого будинку коштує 5 доларів за квадратний метр. Цей хабар статичний, існує вже декілька років. Ці 5 доларів завжди додавалися до ціни квартири, які сплачували не будівельники, а кінцеві покупці".

Ще однією новинкою "Дії" стануть податкові онлайн послуги – оптимізація та переведення в "Дію" Кабінету платника податків та запровадження електронного лікарняного. Євген Поремчук пояснює, як це має працювати: "Кабінет платника податків нікуди не переноситься, оскільки там величезна кількість умовних послуг, шаблонів, документів. Тому в "Дію" буде перенесено в основному оплату податків для ФОПів і оплату податків для громадянина. Найдоцільніше було би просто ліквідувати Кабінет платника податків. Щодо електронного лікарняного, то це питання обговорюється вже два роки. Величезна проблема полягає у безпеці даних. Якщо інформація про хвороби витікає з реєстру і потрапляє не в ті руки, страшно уявити, як ці дані можуть використати зловмисники. Електронний лікарняний мають запустити до літа. Його можна буде оформити онлайн і підписати ЄЦП".

Експерт також розповідає про переваги автоматичної реєстрації бізнесу: "Уся корупція тримається на людині. Часто буває, якщо прибрати людину з процесу, корупція зникає. Відкрити ФОП онлайн було можливо ще два роки тому. Зараз можна відкрити ФОП, змінити кведи. Також є онлайн реєстрація громадських організацій. Найбільший шквал проблем, які виникають з реєстрацією пов’язані з реєстратором".

Фото: Уніан