Прем'єр розповів про тарифні нововведення: експерт проаналізував, як зміняться платіжки

Прем'єр розповів про тарифні нововведення: експерт проаналізував, як зміняться платіжки

Як заявив прем'єр Денис Шмигаль, тарифи на тепло і гарячу воду до кінця опалювального сезону підвищуватись не будуть. Крім того, найближчим часом приймуть рішення, що не застосовуватимуть штрафи і пеню за несвоєчасно сплачені тепло і газ за січень. Уряд також планує ухвалити рішення про компенсації для домогосподарств, в яких встановлено електроопалення. Тобто люди, які мають електроопалення,будуть отримувати монетизовані компенсації. Більше про це в ефірі Українського радіо розповів експерт з питань ЖКГ Олег Голубенко.

0:00 0:00
10
1x

Чи вийде не підвищувати тарифи на тепло і гарячу воду до кінця опалювального сезону

"Сподіваюся, що вийде. Але ми це відчуємо не раніше ніж у березні, тому що мова йде про тариф в лютому, а платіжки за лютий місяць ми отримуємо лише в березні. Реально історія така, що ціни в лютому вже самі по собі повинні йти на спад, зважаючи на сезонність цього процесу, певне регулювання і втручання держави. Як на мене, це рішення уряду тимчасове і не врегульовує взагалі проблему формування тарифів, зокрема на газ та опалення, а також діяльності ринку як такого", — зазначив Олег Голубенко.

Якою мала б бути державна політика щодо ринку газу і зниження тарифів 

"Уряд мав би говорити людям правду з приводу ринку, який запустився у нас ще з серпня. Але  роз'яснювальної роботи щодо можливості простої зміни постачальника уряд, на жаль, належним чином не провів. Крім того, є величезна кількість отримувачів субсидії близько трьох мільйонів домогосподарств. Їм насправді не було сенсу змінювати постачальника, тому що немає інтересу до цього, адже з бюджету безпосередньо заплатять компенсацію. Крім того, варто було б запровадити чіткі і зрозумілі правила та демонополізувати ринок. У нас ринок газу і відповідно теплопостачання абсолютно монополізований. Ми не запровадили зрозумілі і прозорі правила та можливості держави впливати на зловживання монополії. А у даному випадку ми бачимо, що має місце саме зловживання монополії, тому що майже 70% ринку належить одній фінансово-промисловій групі, яка асоціюється з одним з олігархів.  Відповідно для того, щоб це все належним чином функціонувало, нам потрібно було би розробити певні правила і певні кроки щодо протидії саме цим монополіям задля недопущення зловживань. Але ми зараз ввели лише обмеження і граничну ціну, не розуміючи, яким чином взагалі воно буде функціонувати, адже немає взагалі механізму, хто буде компенсувати можливі збитки гравцям на ринку", — прокоментував експерт з питань ЖКГ.

Про компенсації домогосподарствам, у яких встановлено електроопалення 

Голубенко зауважив, хто матиме змогу отримати компенсацію.

"Раніше люди, які не мали можливість централізованого опалення або газопостачання, могли оформити пільгову кількість електричної енергії для опалення своїх помешкань. Здебільшого це були приватні будинки, які мали безпосередньо прямий договір з постачальником електричної енергії, і їхні будинки не було газифіковано. Фактично з 1 січня такий режим був скасований так само, як і був скасований режим пільгових перших 100 кВт за зниженою ціною. Тому зараз ці люди витрачають занадто багато на опалення, тому що електрична енергія стає дорожчою. Відповідно урядом обіцяно, що буде передбачено механізм монетизованої компенсацій. І це стосуватиметься саме домогосподарств, які не мають іншого джерела для опалення. Якщо ви маєте інше джерело опалення, наприклад, ваш будинок підключений до централізованого опалення або у вас будинок газифіковано, то ви не можете отримувати пільги. Тому сподіватися на субсидію від уряду, на жаль, не доводиться", — пояснив він.

Як доступно опалювати будинок 

"Багато людей, щоб зекономити на електриці та газу для опалення, ставлять печі, каміни та інше обладнання для обігріву. Хоча зараз частина сіл здебільшого газифікуються, зокрема і власним коштом. Крім того, газ, незважаючи на зростання тарифів, залишається більш-менш доступною альтернативою щодо опалення будівлі. Бо насправді опалювати будинок газом виходить дешевше, ніж якщо опалювати, наприклад, електричною енергією. Що стосується дров, то у нас давно була передбачена можливість отримання монетизованої субсидії, тобто живими грошима, саме на купівлю вугілля і дров в тих місцях, де немає централізованого газопостачання. Це розраховано на оселі, які не підключені до газопостачання і використовують саме тверде пічне паливо для опалення своїх будинків. Ця норма функціонує давно і нормально, і люди досить давно отримують компенсації з державного бюджету", — зазначив Голубенко. 

Чи планує уряд переглядати соціальну норму споживання для тих, хто отримує субсидію 

"З огляду на те, що ця норма вже переглядалася в бік зменшення, я думаю, що процес триватиме. І в перспективі ми вийдемо на соціальні норми, які існують в Європі. Я сподіваюся, що в субсидіях ми перейдемо від елементу, коли субсидія призначається за принципом кількості опалювальної площі і доходів, до питання доходів і мінімального прожиткового мінімуму. Нагадаю, що у нашому мінімальному прожитковому мінімумі не враховуються витрати на послуги житлово-комунального господарства. І виходить ситуація, коли, за однакового доходу двох сімей, субсидію отримує саме та сім’я, яка проживає у великому будинку, а не та, яка проживає в однокімнатній квартирі. Крім того, зараз отримувачів субсидій досить багато, і їх кількість треба зменшувати за рахунок  того, що люди матимуть відповідні доходи для того, щоб мати змогу оплачувати реальну вартість житлово-комунальних послуг без отримання допомоги від держави", — додав експерт. 

Про розробку річного тарифу на газ 

За словами експерта, "в уряду є ідея запровадити річний тариф на газ для того, щоб зобов'язати газопостачальні компанії за замовчуванням формувати річний тариф для того, щоб людина могла зафіксувати вартість газу безпосередньо на рік за тою ціною, яку пропонують. Тобто людина зможе обрати собі постачальника. Відповідно це дозволить сплачувати рівними частинами протягом року. І це є одним з елементів регулювання діяльності на газовому ринку". 

Зазначимо, на початку року зросли тарифи на газ для населення та вартість розподілу блакитного палива. Залежно від регіону ціна палива підскочила від 11% до 20,5% – кожен кубометр палива коштував від 6,99 гривні до 10,8. Пізніше влада вирішила тимчасово встановити ціну на газ на рівні 6,99 грн за кубометр.Водночас НКЕРКП обмежило тариф на розподіл газу на рівні 1,79 грн за кубометр.

Фото: УНН 

Останні новини
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Новини по темі
Збиття російських ракет в українському небі для правомірного захисту не є нападом на РФ ― Гопко
Окупанти втрачають 50-70% техніки ― комбат Федоренко про битву за Часів Яр
Санкції ЄС проти Фрідмана та Авена залишилися ― юристка
На Близькому Сході ненависть довга, але війни короткі — Семенюк про конфлікт Ірану та Ізраїлю
Після знищення "Москви" Україна повернула контроль над цивільним судноплавством — Плетенчук