Маркетинговий гачок чи покращення для українців: експерт прокоментував встановлення граничних цін на газ

Маркетинговий гачок чи покращення для українців: експерт прокоментував встановлення граничних цін на газ

18 січня Кабінет міністрів України тимчасово затвердив граничну ціну на газ, згідно з якою ціна на газ для населення знизиться до 6,99 грн за кубічний метр. Така ціна діятиме з 1 лютого і до завершення опалювального сезону або до завершення карантину. Крім того, ціна на постачання газу складатиме 1,79 грн за кубічний метр. Більше про це в ефірі Українського радіо розповів співзасновник "Ліга антитрасту", редактор видання "Наші гроші" Юрій Ніколов.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

"Зараз ми маємо ситуацію, коли уряд анонсує зниження ціни, яке люди побачать аж через півтора місяці. Платіжки нам приходять постфактум, і тому нас попереду чекає шокуюче відкриття того, скільки ми маємо платити за газ з усіма підвищеними тарифами (які діють з 1 січня — ред.). Хтось заплатить, а хтось — ні. І на бюджет можуть лягти великі тягарі боргів по січню та лютому. Спрогнозувати, чи буде насправді 6,99 грн потім теж питання, оскільки юридично механізм примусу облгазів до продажу нам газу по такій низькій ціні виглядає "дуже слабесенько". І вже зараз експерти не виключають, що облгази просто через суд знесуть всю цю справу: або заблокують дію урядової постанови, або отримують компенсацію від держави", — зазначив Юрій Ніколов. 

Ніколов додав, що "розслідування Антимонопольного комітету тягнуться роками. Тому якщо навіть АМКУ винесе каральні вироки щодо тих, хто зловживав своїм монопольним повноваженням при формування ціни на газ, то у подальшому на них все одно чекатимуть судові оскарження. Крім того, впливові олігархи та гравці в українській судовій системі почувають себе набагато краще, ніж громадяни". 

Експерт вважає, що зниження ціни є просто маркетинговим ходом.

"Ціна на газ у розмірі 6,99 грн за кубічний метр виглядає як прагнення зупинити протестний рух через підняття тарифів. Крім того, 6,99 грн виглядає суто як маркетинговий гачок, аби не 7,00 грн. Тому що і діяти це буде не зараз, а потім. А також як воно буде діяти — теж ніхто точно не знає", — сказав він. 

Читайте також "Знижки не для всіх": експерт пояснив, як насправді зміниться ціна на газ 

Ніколов наголосив, що держава не проводила активну інформаційну кампанію про можливість зміни постачальника газу, що є значною проблемою. 

"Справді на сьогодні ми маємо таку ситуацію з ринком газу, на якому всі можуть оголошувати ціну, яку вважають за потрібне. На жаль, українці виявилися не готовими перейти на ринкові відносини. Так, є облгаз, якому ми всі звикли платити, його труба проходить до нас у квартиру, по якій надходить газ. І ми платимо традиційно дві платіжки. По одній з цих платіжок "Нафтогаз" хоче нам продавати газ замість 10 грн по 7 грн. І пересічний українець про цю пропозицію навіть не знає. А якщо і чув, то не знає, як змінити постачальника. "Нафтогаз" вибудував схему так, щоб українці могли легко змінити постачальника, але наші хитромудрі облгази, які контролюють свою базу даних, не хочуть віддавати свою клієнтську базу, аби "Нафтогаз" не постукав у кожні двері". Наразі "Нафтогаз" має клієнтську базу у розмірі 6% від усієї кількості абонентів. Держава, яка і вводила ринок газу, мала бути зацікавлена у тому, щоб цей ринок стартував набагато краще. Але, на жаль, держава усунулася від цього процесу і не розповідала про це достатньо", — пояснив Ніколов

Фото: УНН