Відповідальність за жорстоке поводження з тваринами в Україні: чому суд виправдав київського догхантера Святогора?

Відповідальність за жорстоке поводження з тваринами в Україні: чому суд виправдав київського догхантера Святогора?

18 січня Шевченківський районний суд Києва виправдав догхантера Олексія Святогора, якого підозрювали у жорстокому поводженні з тваринами. Чоловіка звинувачували у створенні матеріалів, що пропагують насильство та жорстокість щодо безпритульних тварин. Президент громадської організації Інституту сучасних проблем України Тетяна Метельова в ефірі Українського радіо прокоментувала рішення суду та якою є відповідальність за жорстоке поводження з тваринами згідно чинного українського законодавства.

0:00 0:00
10
1x

"Справа Святогора висвітлила болючі місця передусім українського законодавства, яке досі не зорієнтоване на попередження злочинності. Жорстокість та її пропаганда мають  каратися і унеможливлюватися. І на це спрямоване законодавство низки європейських країн, де заборонене вбивство тварин у будь-якій формі. У нас такої заборони немає", — зазначила Тетяна Метельова. 

Метельова прокоментувала, чому суд виправдав київського догхантера Святогора.

"Святогор відомий хизуванням власної жорстокості щодо тварин і птахів. Він отримує задоволення від того, що люди страждають, спостерігаючи його дії і жорстокість. Йому було інкриміновано дії, що караються статтею 300 Кримінального кодексу України (ввезення, виготовлення або розповсюдження творів, що пропагують культ насильства і жорстокості, расову, національну чи релігійну нетерпимість та дискримінацію). Іншої статті, де б згадувалася пропаганда жорстокості, у нас просто немає. За цією статтею покарання передбачене саме за виготовлення та поширення відеопродукції, яка пропагує жорстокість, безпосередньо самим суб'єктом. За розповсюдження жорстокості у вигляді усного твору чи вислову покарання не передбачене. Вирок несправедливий, однак він правовий і правильний. Тому  з погляду норми і права суддя таки права. Але тепер ми маємо соціально небезпечний прецедент, виголосивши виправдувальний вирок, суддя відкрила скриньку Пандори. Відтепер легальними і безкарними є заклики не лише до вбивства тварин. Тепер будь-хто може вільно закликати до вбивства чи рабства і не буде покараний, якщо не зняв себе сам на відео і не поширив у мережі. Тому нам необхідно змінювати законодавство", — сказала вона.

Метельова додала, що "щодо Святогора порушено також кримінальну справу за статтею 299 (жорстоке поводження з тваринами) в іншому районі міста Києва. Цю справу ще не закрито, але й не доведено до суду. Якщо будуть доведені його дії щодо вбивства тварин, тоді він буде покараний".

Метельова також зауважила, що в Україні спостерігається позитивна динаміка щодо покарання за жорстоке поводження з тваринами.

"13 років тому, то до того як був прийнятий закон про жорстоке поводження з тваринами, воно взагалі не каралося. Коли в останні роки були прийняті поправки до цього закону, тепер реально злочинці, які знущаються над тваринами, отримують терміни ув'язнення до 8 років. А також в адміністративному законодавстві передбачається штраф. Тому ми поволі, але все ж прогресуємо, адже по Україні вже існує багато вироків на захист тварин. Ми йдемо до визнання живих істот такими, що мають право на життя", — прокоментувала вона. 

Нагадаємо, 8 червня 2018 року стало відомо про затримання Святогора. Того ж дня його відпустили додому. 

11 червня 2018 року суд взяв догхантера під варту на два місяці без права на заставу.

Пізніше Шевченківський райсуд Києва відпустив Святогора під цілодобовий домашній арешт із забороною залишати місце свого проживання до 7 серпня 2018 року.

Фото: obukhovrda.gov.ua