"Політично злякане і абсурдне рішення": експерт про встановлення урядом граничної ціни на газ

"Політично злякане і абсурдне рішення": експерт про встановлення урядом граничної ціни на газ

18 січня Кабінет міністрів України тимчасово затвердив граничну ціну на газ, згідно з якою ціна на газ для населення знизиться до 6,99 грн за кубічний метр. Така ціна діятиме з 1 лютого і до завершення опалювального сезону або до завершення карантину. Прем'єр-міністр Денис Шмигаль підкреслив, що постачальники газу не зможуть піднімати ціну вище за встановлену межу. Це дасть змогу знизити ціну на газ для українців в середньому на 30%. Встановлена урядом ціна є нижчою на півтори гривні за куб від тієї, яка була у 2018-2019 роках, а в зимові місяці тих років платіжки в середньому становили 2,5-3 тисячі гривень або 75% від тодішньої мінімальної зарплати. Встановлена нова ціна означає, що за такого ж споживання середня платіжка буде приблизно на 500 гривень меншою і становитиме приблизно 40% від мінімальної зарплати. Директор Центру дослідження енергетики Олександр Харченко в ефірі Українського радіо прокоментував, чи компенсує обмеження ціни на газ ціна зростання тарифів на житлово-комунальні послуги, яке відбулося з 1 січня.

0:00 0:00
10
1x

"Уряд ніби хотів зробити добру справу, а зробив, як завжди. Це рішення, з одного боку, певною мірою є позитивним, тому що ринок газу почав діяти фактично з вересня, і українці просто не встигли зрозуміти, що це таке, що можна обирати інших постачальників, що можна змінювати одного постачальника на того, який пропонує кращу ціну. І в результаті зараз, коли частина трейдерів пропонувала ціну у 6000 грн за тисячу кубометрів, а інша — у 9000-9500 грн, люди просто не розуміли, що можна перейти до того, хто пропонує дешевше. Але у цій ситуації уряд прийняв дуже дивне рішення, наказавши всім продавати газ за такою ціною, замість того, щоб сказати "Нафтогазу" запропонувати населенню пільгові пакети з газом на рік за прийнятними цінами та проводити інформаційні кампанії, аби українці терміново переходили до них", — зазначив Олександр Харченко

За його словами, "маленький незалежний трейдер, який підписав контракт з громадянами, просто не зможе постачати газ, якщо він на ринку дорожчий за ціну, яку визначив уряд. Тому це рішення уряду не є ринковим. Це такий собі абсурд, народжений недостатнім механізмом роботи з населенням і недостатнім розумінням того, як у ринковій ситуації має поводити себе уряд"

Читайте також "Неймовірна сімка": чи вплине на платіжки населення обіцянка уряду знизити ціну на газ?

Експерт прокоментував, яким коштом буде компенсована різниця у ціні на газ.

"Якби я був тим маленьким незалежним газотрейдером, я б пішов до суду і вимагав би від уряду ще більшої компенсації, ніж ті гроші, що я втрачу через те, що я маю постачати газ людям, який купив на ринку дорожче, ніж наказав уряд. Я б вимагав ще й моральну компенсацію. Я впевнений, що досить велика кількість компаній так і зробить. А оскільки значна частина цих компаній компанії належить впливовим олігархам, то в українській дійсності вони знайдуть спосіб покласти собі у кишеню більше, ніж вони втратять від цього рішення уряду", — сказав він.

Харченко додав, що "Кабмін не регулює тариф на транспортування. Його регулює Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг. І вони анонсували, що теж переглянуть тарифи на транспортування, але яким чином переглянуть і яке рішення буде прийнято ще не відомо". 

Експерт підсумував, що "зараз люди повністю втратять орієнтацію. Ціна на газ справді буде однаковою для всіх: і для власника трьохповерхового будинку, і для будь-кого в селі. І це соціалістичне рішення. У нормальній ситуації той, хто в селі, має отримати свою субсидію, яка погасить ці витрати. І це реально працює. Тому таке рішення уряду видається "політично зляканим". 

Фото: УНН